divendres, 19 d’agost del 2011

COMENTARI POST FESTA MAJOR

Si alguna avantatge té disposar d'un blog és precisament que de tant en tant pots revisar els escrits que has publicat i descobrir que segueixen d'actualitat. En els darrers anys he publicat diversos escrits parlant de la Festa Major. L’any passat sense anar més lluny en vaig publicar 3 al mes d’agost. El primer el vaig titular "Torna la Festa Major, però diferent cada any", en el que vaig criticar que la retallada es vagi carregar el pregó. En el meu escrit vaig afirmar que "cap crisi justifica deixar la festa sense l'acte d'obertura. Francament, no cal disposar d'un gran pressupost per fer un pregó. Només cal una persona amb voluntat per anunciar la festa amb la seva particular manera d'explicar-ho, amb un embolcall de vivències personals i sentiments que, per un instant, ens faci  enllaçar el passat, present i futur del nostre poble. Memòria i personalitat. No cal gaire cosa més, i no puc creure que entre tots no podem trobar un malgratenc o malgratenca amb ganes de fer de pregoner/a". Bé, salta a la vista que no em faltava raó. 

Enguany hem tingut pregó i pregoner malgratenc. Discrepo de la fórmula, perquè un concurs és un risc massa evident i deixa poc marge de temps per reconduir la proposta en cas que no es presenti ningú. No criticaré el pregó d'aquest any, perquè considero que pujar al balcó de la casa consistorial per convidar als teus conciutadans a participar de la festa no és gens fàcil i exigeix certa valentia. Per tant, enhorabona al pregoner. Si que puc dir que l'acte va posar de manifest la urgència de retirar el fanal de davant la porta de l'Ajuntament. És un element absurd que distorsiona la imatge de la Casa de la Vila i que, a més, va dificultar la visió de les persones que parlaven des del balcó. De savis és rectificar i ja fem tard.

Un segon escrit el vaig titular "Retalls de Festa Major", i en aquest parlava de la falta de creativitat i de la sort de disposar de la participació de la gent.  

Finalment, vaig publicar l'escrit titulat "Apunts finals sobre la Festa Major". Aquest escrit encara avui m'agrada molt, perquè precisament parla de la necessitat d'innovar, i deia que "Una Festa Major ha de mantenir certa estructura al voltant de la tradició i un fil conductor, però no ha de ser tampoc encarcarada ni encotillada. Ha de permetre incorporar de forma gradual nous formats que s'adaptin als gustos del públic d'avui".  

Bé, un cop s'ha acabat la Festa Major podem fer un repàs. El bloc MC afirma que la festa s'ha revifat. No sé si serà així, però certament hem pogut gaudir d'algunes novetats en que la participació de públic ha estat notable. Comparteixo l'opinió de que la gent tenia ganes de novetat, i tot i que algunes propostes com la llençada de síndries no són precisament noves, el cert és que han tingut una molt bona resposta de públic. El que està clar és que una bona Festa Major no depén tant del pressupost com de l'ànima. L'element imprescindible és la gent. Una Festa Major s'ha de viure i per això ha de tenir un format molt participatiu. Entre tots hem de continuar millorant any rera any la nostra festa fent aportacions i participant activament. 

Finalment, cal destacar un element negatiu en el format de "barrakes". Els joves de CIU han participat i donat suport a les barrakes  de Malgrat des del primer any a través de les formacions juvenils actives al nostre municipi. Primer va ser amb Unió de Joves i més tard des de la JNC. Sempre he destacat l'esforç que s'ha vingut fent per mantenir un format de qualitat, però aquesta darrera edició no m'ha semblat que s'hagi apostat per mantenir el nivell i s'ha notat en l'afluència de públic. No parlo pas de la qualitat dels grups , perquè alguns eren bons, però sí de proposar un cartell amb un plat fort que és el que  en definitiva marca la diferència. Esperem que en una propera edició es recuperi l'idea inicial de garantir unes barrakes de qualitat que puguin consolidar el seu espai a la festa.   

1 comentari:

  1. El fanal és un dels molts indicadors del govern actual. No pregunta, no escolta, no rectifica. Campoy, Campoy , Campoy, Campoy. Els altres regidors unes comparses. OJO el PP li han donat peixet i pujarà.

    ResponElimina