dissabte, 21 d’agost del 2010

APUNTS FINALS SOBRE LA FESTA MAJOR

Ara ja des d'una certa distància acabo els breus apunts que he fet sobre la Festa Major. Una festa que vius de forma molt diferent segons l'edat que tinguis i que està sotmesa als canvis de la societat, a la massificació i a l'evolució dels hàbits i costums. Al tractar-se d'un patrimoni col.lectiu que referma l'identitat local, la Festa Major necessita de certa tutela institucional i la responsabilitat recau lógicament en l'ajuntament, però la defensa i manteniment d'aquest patrimoni també és a la vegada responsabilitat de tots.

Una Festa Major ha de mantenir certa estructura al voltant de la tradició i un fil conductor, però no ha de ser tampoc encarcarada ni encotillada. Ha de permetre incorporar de forma gradual nous formats que s'adaptin als gustos del públic d'avui. Penso que aquest ha estat l'éxit , per exemple, del format de barraques, un acte que s'ha incorporat recentment i de forma gradual, amb una organització i promoció més innovadora que s'adapta millor a la demanda d'un sector de públic més modern. Val a dir que des de CIU hem apostat any rera any per les barraques i les hem defensat tot i les crítiques rebudes els primers anys des del propi consistori. La confiança ha valgut la pena, i encara falta millorar moltes coses.

Alguns entenen els meus comentaris sobre la festa com una crítica radical, però no és això. Precisament, fent un repàs al programa de la Festa Major 2010, considero que hi ha una certa estructura, que el paper de les entitats és important, i que no falten puntaires, gegants, curses, balls, concerts, havaneres, correfocs, castell de focs, sardanes, sopars populars, etc. És a dir, els ingredients d'una festa major. Per tant, la programació és ben completa i s'estructura en dos caps de setmana que faciliten la participació de la gent. Ara bé, també és cert que falta innovació i atreviment. Falta coordinació. Falta, sobretot, saber resaltar els atractius de la festa local i potenciar el sentit de pertinença. 

Algú m'ha demanat que em mulli i digui quins canvis faria jo. Bé, d'entrada no faria canvis radicals. La meva opció no és imposar res a ningú. El que faria és impulsar un projecte consensuat política i popularment, i la primera proposta seria fer una anàlisi entre tots dels punts forts i els punts febles del format actual. Estudiar l'oferta, la demanda. Apostar per actes de qualitat que és el que et fa diferent i atrau al públic. Apostaria per introduir de manera gradual alguna proposta més arriscada. Apostaria per la planificació com a mínim a quatre anys vista per tal de poder fer una bona campanya de promoció i divulgació de la festa i un bon material divulgatiu de qualitat. Proposo endinsar-nos en les arrels i fer, per exemple, un llibre sobre la Festa Major que serveixi per posar en valor una festa que s'ha anat construint amb els anys i que ha tingut una evolució. Enguany els Gegants han fet 20 anys. Segur que hi ha material gràfic de sobres. Per què no una exposició fotogràfica?. I una exposició que reculli l'evolució de la Festa Major de Malgrat?. Es pot incloure al programa una proposta de "cercavila cultural" guiada -tipus matinal històrica però més activa- per conèixer els llocs o elements més importants del poble. Es pot dissenyar un pregó col.lectiu organitzat per les entitats de Malgrat. Es pot impulsar el disseny d'una banderola o estendard amb simbols locals dedicada a Sant Roc que es pugui vendre o repartir per convidar als veins a penjar-les de finestres i balcons per engalanar el poble i fer festa. Trobo a faltar una revetlla popular amb ball al castell o a la platja (el ball a un recinte tancat no és el mateix a l'estiu). El ball popular s'ha de fer al carrer. Trobo a faltar propostes que serveixin per potenciar la nostra platja, ja siguin esportives o lúdiques. Aprofitem poc els nostres recursos. Per què no una exhibició de rem català que permeti iniciar-se a la pràctica d'aquest esport?. La Federació Catalana ho facilita i no té un cost massa alt. Què tal una "remullada nocturna" a la piscina municipal pels joves?. No sé, de propostes en podem fer moltes i no totes han de ser costoses. A mi el format de la Festa major m'agrada, però s'ha de poder anar incoporant actes nous que amb els anys també seràn tradició i que fan possible mantenir viva la festa.

En fi, la Festa Major és una gran festa terapèutica per l'esperit. Ha de tenir un contingut amb el que tothom pugui identificar-se. L'ajuntament, el poble, i les entitats han de compartir la tutela dels elements tradicionals i, a la vegada, descobrir nous elements que evitin el distanciament dels joves i de la gent en general.   

1 comentari:

  1. Espero Neus, que desde aqui em deixis felicitar a Garmir pel seu aniversari, he pensat que com que sou amics, segur que entra en el teu bloc.
    Edmundo, que siguis molt feliç i tinguis molta sort. MARIA

    ResponElimina