dissabte, 15 d’octubre del 2011

POPULISME AL DESCOBERT

El populisme sempre és un recurs fàcil per qui no té  altres arguments, sobretot ara que ens trobem a les portes d'una campanya electoral. En aquest darrer any hem pogut veure com des que es va produir el canvi de govern a la Generalitat, cal dir que amb un ampli suport electoral, s’han hagut de prendre una sèrie de mesures de contenció del dèficit que no agraden a ningú. Sovint, a mi tampoc. La veritat és que cap polític retalla despeses sense motius ni adopta mesures que la ciutadania no aplaudeix, i aquest mantra que diu que CiU retalla pel gust de fer-ho, o que CiU vol carregar-se l’estat del benestar és demagògia barata, i qualsevol persona amb dos dits de front ho enten. Com vols que un govern de CIU es carregui l'estat del benestar quan ha estat un govern de CIU el que ha bastit l'actual estat del benestar que disfrutem. El que ha fet la Generalitat fins ara ha estat demanar plans de contenció de la despesa a tots els nivells de l’administració pública i a tots els serveis que en depenen, directament o via concertació. El que sabem és que s’ha de disminuir un 10% la despesa i resulta que el govern central del Sr. Zapatero -socialista ell- en demana un 20% de reducció.

Però el tancament de les urgències nocturnes del CAP de Malgrat, Tordera i Canet a partir del dia 17 d'octubre no és una retallada, sinó més aviat un canvi de model que es va posar en marxa l'any 2008. No resulta tant estrany que s'intenti reordenar un servei, sobretot, quan técnics qualificats han fet estudis seriosos sobre el model. Val a dir que el propi conseller l'ha definit com un model "elàstic", en el sentit de que en aquests moments no ens podem permetre un sistema estàtic i que si és necessari el servei es pot reobrir. 

El que si resulta  xocant és que el govern de Malgrat - millor dit, el PSC-PSOE- hagi deixat d'utilitzar els canals que habitualment fa servir per comunicar-se amb altres administracions, i es dediqui a organitzar actes de protesta des de l'Ajuntament. Em consta que es va intentar repartir la convocatòria fins i tot en alguns serveis municipals. S'ha de tenir molta cara. El que resulta sorprenent és que la nostra màxima autoritat local per comptes d'informar correctament als ciutadans dels canvis que implica el nou model aprofiti les vacances per posar-se la disfressa "d'indignada" i fer servir la xerrameca al mig dels carrers. per generar alarmisme entre la gent confiada. Per què no  ens fa un favor i acampa una temporada a la Plaça Catalunya?.

Això no m'ho empasso. Ni jo, ni ningú que tingui un mínim de seny. Una senyora que porta els darrers 20 anys dedicada exclusivament a la política no pot sortir i dir que és una indignada com si la cosa no anés amb ella. Alguna participació ha tingut en el sistema, i el seu salari no és precisament d'indignada.  La prova més evident d'aquesta falta de credibilitat és la "gran concentració" i el "gran clam" d'ahir davant el CAP de Malgrat per protestar. En realitat, un acte del PSC disfressat de reivindicació ciutadana. (mira que són dolents fins i tot manipulant!). La Sra. Campoy al mig de la rotllana dient que ha lluitat molt per tenir el CAP (precisament ella) i que volen privatitzar la sanitat. I qui el va fer el nou CAP Sra. Campoy?. Crec recordar que va ser un govern de CIU, no?. Vol dir que no en fa un gra massa?. 

Certament, estem en temps de crisi i a banda d'haver de contenir la despesa també és moment per reformular serveis amb criteris d'eficàcia. La Sra. Campoy ja no recorda com ella soleta va tancar l'escola municipal de Ca l'Arnau sense escoltar els pares, o com no fa gaire va suprimir el servei de trasnport escolar al CEIP Marià Cubí?. La desmemòria, el populisme i la barra d'alguns poden arribar a extrems impensables. Aquesta setmana per Malgrat han aparegut uns paperets que convidaven als malgratencs i malgratenques a concentrar-se davant el CAP de Malgrat per protestar contra el tancament de les urgències nocturnes. Uns paperets ben curiosos que no deien qui era el convocant, el que no deixa de ser estrany i preocupant, perquè normalment qui convoca un acte posa el seu nom com a mínim per assumir responsabilitats. Haurà gravat en video la policia als concentrats com ens va gravar a l'arbreda?.

Precisament, ahir anava a casa pensant en aquesta curiosa circumstància quan em vaig ensopegar amb una regidora del govern de la Campoy que venia indignada de la concentració. "Eren 4 gats i tots polítics", em va deixar anar. "El partit socialista, i 4 d'ICVm, quina vergonya, jo he marxat". Carai!, vaig pensar. Quin éxit!.

Avui llegeixo EL PUNT i em quedo amb la boca oberta. Resulta que la concentració la va convocar "l'alcaldia", i "la Sra. Campoy va ser la principal protagonista". Flipo!. D'una banda, per això de les "150 persones". Vols dir que hi eren totes les 150?. A continuació, flipo per l'extraordinari poder de convocatòria de la nostra alcaldessa. Ostres!. Suposo que va aprofitar per explicar al personal que l'anterior govern tripartit del seu estimat Montilla ha deixat la caixa buida, no?. Però també flipo -perdoneu que em faci pesada- , perquè es suposa que la Sra. Campoy com alcaldessa està de vacances i l'alcaldessa en funcions és la Sra. del PP. Per últim, flipo, perquè com a representant d'un grup municipal penso que tinc dret a saber si l'alcaldessa en funcions o no del meu poble convoca una concentració. D'entrada, em sobta descobrir que ni tan sols m'ho ha comunicat ni m'ha convidat. Penso que és molt poc considerada, o bé no sap realment quin és el seu paper institucional. 

Però, de sobte he recordat també les signatures recollides contra la canalització de la riera al tram de Can Feliciano, les persones que van seguir el ple a peu de carrer el 4 de setembre del 2007, el seguiment de les mobilitzacions, o les 300 persones que la mateixa font va comptar aquell mateix 2007 i que la Sra. Campoy sempre ha menystingut. De sobte, he recordat el seus comentaris vers els que van gosar discrepar de la decisió d'un govern i dels discursos de la nostra màxima autoritat demanant respecte per les decisions "del govern escollit majoritàriament pels ciutadans". Vaja, vaja. Com ens hem de veure!.

Ara, a les portes d'unes eleccions que el PSC-PSOE de la Sra. Campoy té absolutament perdudes, la nostra màxima autoritat oblida els sermons d'aquests darrers 4 anys,  i com el Sr. Fraga i aquell "la calle es mia", es llença al carrer per fer mittings davant els seus obedients seguidors. Tot un exemple de coherència. Em reservo altres comentaris que em venen al cap. (foto EL PUNT). De moment, disfruto observant la diferència entre les 2 imatges. En la del 2007 el poble. A la d'aquest divendres cares prou conegudes.



1 comentari: