dilluns, 10 de gener del 2011

LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA, CLAU PEL FUTUR MUNICIPAL

Poc abans de les festes organitzaven una taula rodona per parlar del futur de Malgrat, un acte obert al poble amb una important participació de ciutadans i ciutadanes i, amb ponents de molt diverses sensibilitats. A l’acte es va posar de manifest una realitat, la necessitat urgent de canviar les polítiques municipals pel que fa a la relació amb les persones, la necessitat d’escoltar més els veïns i veïnes del municipi i de treballar plegats per trobar solucions al difícil moment actual. Sempre he pensat que un ajuntament no pot viure d’esquenes al poble, no pot limitar-se a informar de la tasca que fa utilitzant únicament els procediments administratius establerts per la llei. Això s’ha acabat, toca canviar de cultura, canviar d’hàbits, en el sentit de donar protagonisme al poble, d’asseure’s amb la gent i de posar en comú idees, necessitats i projectes.

La responsabilitat de governar segueix essent patrimoni dels qui han estat escollits per fer-ho, però aquesta responsabilitat no és pot confondre amb una “carta blanca” per fer i desfer sense tenir en compte les necessitats, les demandes, les propostes, les inquietuds i els problemes dels que hi viuen al municipi. No és tracta de posar a votació cada decisió, d’introduir mecanismes assemblearis que no ens portarien enlloc, sinó d’establir conjuntament les línies mestres del nostre futur. En un moment en el qual ja no serà possible afrontar els reptes amb grans inversions, allò que és fa més evident és la necessitat de consensuar, de parlar, de dialogar, de trobar complicitats en tots els àmbits de la població per avançar plegats, d’establir un camí comú on tothom se senti còmode, on tothom hi pugui aportar la seva part de participació.

Com sinó afrontarem reptes tant complexes com la difícil situació de les famílies malgratenques? Com donarem resposta a les expectatives del jovent? Com superarem el sentiment de tristor i d’apatia que s’està instal·lant en l’activitat econòmica local? Com resoldrem el futur de la nostra pagesia, del nostre comerç, de la nostra industria, dels nostres serveis, del nostre turisme?. És evident que no ho farem a base de talonari, d’obres i projectes faraònics. Ho farem parlant amb tothom, posant sobre la taula punts de consens, prioritats assequibles, compromisos públics i privats, esforços comuns, debat i dissenyant plegats un itinerari de superació, d’avançament, de desenvolupament, un projecte que ens il·lusioni a tots, un projecte que no surti exclusivament de la fàbrica de l’ajuntament ni dels tècnics municipals, sinó que sigui el fruit del treball conjunt, de la valoració comuna i del compromís del tot.

Aquesta és la meva manera d’entendre la participació ciutadana, de recuperar la relació política-persones perquè estic convençuda que sense un mecanisme d’implicació, de participació, el paper dels propers ajuntaments s’anirà diluint, s’anirà allunyant de l’esperança de la població i s’anirà perdent, deixant perdre al mateix temps totes les oportunitats que tenim al davant. Jo hi crec amb la participació com a revulsiu local, com a objectiu polític i social, com a referent per a governar la complexa situació que vivim. Altres prefereixen seguir fent obres agradin o no a la gent, seguir prenent decisions il·lògiques que no aporten res a la dinàmica local. A Malgrat de Mar tenim un exemple de llibre, un pla de mobilitat i circulació que és la riota de tot el poble, fet des dels despatxos, sense  possibilitat de rectificar ni acceptar suggeriments o propostes, i que per comptes d’ajudar el que ha fet és complicar la vida de tots els ciutadans. És amb això amb el que hem d’acabar.

(Article publicat al Diari Maresme)

22 comentaris:

  1. És evidient que el dialeg ha d'existir....
    En aquest moment parlo com a treballadora del comerç de Malgrat,que també és evident que s'està enderrocant....per moments,el desànim és al carrer i cada cop tenim menys botigues...no sé la sol.lució però crec que la tenim entra tots...si no ens acaben de matar.....
    Propòstes i actituds noves no anirien malament...

    ResponElimina
  2. Es tracta precisament d'això, d'oferir un canvi de propostes i, sobretot, d'actituds. Un canvi de formes que serà en benefici de tots.

    ResponElimina
  3. M'ha agradat molt l'escrit.

    ResponElimina
  4. Cap on mira a la foto del café??

    ResponElimina
  5. Com pots parlar de canvis quan portes 8 anys a l'ajuntament i vas pactar amb el PSC i el PP (actual govern) l'any 2007?
    Crec que no tens cap legitimitat per parlar de canvi, precisament tu.

    ResponElimina
  6. Avui,escoltan la Tura, m'ha vingut al cap aquella cançó de la Cecilia, que parla de una dona que vol estar a tots els llocs...

    ResponElimina
  7. Un petit aclariment al comentari de les 6:55.

    L'any 2007 CIU no va pactar amb el PSC i el PP. Només per si un cas.

    ResponElimina
  8. Gran talla política la de CiU votant abstenció en el punt del reglament de comunicació. Després de les converses i acord amb la resta de forces, entre elles CiU, va i diuen que no en tenen prou amb un acord de mínims. Neus, fixa't amb el que fan els atres municipis del voltant on governa CiU i veurà que els qui governen fan exactament el mateix que aquí a Malgrat de Mar. Apostoflant! No tens prous blogs, facebook's i d'altres, que també necessites de la WEB municipal, blogs i d'altres per dir la teva? Però si ja ho fas i amb gran alçada de mires,...com bé dius sempre.
    Malgrat no t'adormis, que com t'adormis te la fumen aquesta gent!

    ResponElimina
  9. Com veig que opines de reunions mantingudes amb regidors dedueixo que ets regidor o membre d'un grup polític. Llavors em costa entendre que un membre d'un partit politica hagi d'utilitzar anònims per dir el que pensa, però és clar. És més fàcil criticar d'amagat. De la teva crítica també dedueixo de quin grup ets i, per tant, m'agradaria saber quan has escoltat per part de CIU donar conformitat al reglament que es va presentar ahir. Sempre vam mantenir que no era el nostre reglament. Que no ho regula tot. Que ho deixa tot igual. Que només serveix perquè el PSC pugui dir que ja té reglament però segueix imposant la seva norma. Què et sap greu?. Què opinem? Nosaltres respectem la postura dels demés. per què tu no pots respectar la nostra?. A nosaltres el que es faci en un altre lloc ens interessa només com a referència i prou. Per Malgrat volem el millor, i un reglament standard, anticuat i de mínims no és el millor. A més, espero que em diguis com controlaràs el minutatge que t'han assignat.

    per últim, et demano que diguis quan hem demanat més espais. No és això. El que demanem és control per no trobar-nos amb fets com els que ens hem trobat:

    -Que des d'un facebook municipal es repliquin els meus apunts o comentaris personals al facebook en hores de treball. Qui regula això?

    -Que s'utilitzi el web municipal per difamar i atacar un partit polític dos dies abans d'una convocatòria electoral sense dret a réplica i sense que et permetin contestar al mateix mitjà. On es regula això?.

    Continuarem com fins ara. No en tingueu cap dubte.

    ResponElimina
  10. de qui parles quan dius que es fan comentaris personals al facebook en hores de treball?

    ResponElimina
  11. MariNieves, muchacha que tu pactaste con el partido socialista i el pepe el año 2003. No seas niña y di la verdad

    ResponElimina
  12. Error. CiU va pactar amb el PSC formar part del govern durant el mandat 2003-2007 amb unes condicions que es van posar per escrit i es van signar. Que jo recordi no es va signar cap pacte amb el PP, oi?. Pots buscar a l'hemeroteca.

    ResponElimina
  13. Mué,el tripartido era PSC, PP i CIU

    ResponElimina
  14. "Él puede parecer un idiota y actuar como un idiota, pero no se deje usted engañar, es realmente un idiota."

    G. Marx

    ResponElimina
  15. Neus, no sóc cap regidor! Dic el que escolto en el Ple Municipal del passat dijous. Vàres dir que vols més participació dels altres grups en WEB municipal i altres blogs municipals. Entenc que és voler dir-hi la teva allí. No en tens prou amb el Malgrat Desperta, que en el seu dia, quan la Campoy va acabar el Ple Municipal parlant-ne al respecte, tu vas callar com una murri mentre els altres regidors de tots els altres partits es miràven entre ells com buscant sentit a les seves paraules?
    A mi el que més m'extranya de tot és que tinguis la santa barra de dir que hom pot dir i criticar el que vol des del seu suposat "diari personal" (Ple de logos de CiU) i des del seu Facebook (eina molt emprada pels polítics com vosaltres) i després recriminis a "algú" de qui no en dius el nom, per haver respost a les teves crítiques o tant sols haver donat la seva opinió. Em sorprén d'algú que defensa la llibertat. No pot fer-ho? I sí empra el seu temps d'esbarjo tampoc pot fer-ho? No has utilitzat mai el teu correu per respondre e-mails des de la feina?
    Em pots censurar i no penjar-ho si vol com fas amb d'altres opinions que no et convenen, però estaré agraït si tan sols se'l llegeix.

    ResponElimina
  16. No acostumo a esborrar els comentaris. Per què hauria d'esborrar el teu?.

    Penso que o na vaig explicar-me bé o no em vas escoltar bé. No vaig demanar més participació a la web municipal, sinó més claredat en la seva utilització. La web és per donar informació municipal i no per utilitzar contra un partit politic.

    No vaig demanar més participació en els blogs municipals i altres mitjans, sinó regulació i criteris clars, perquè no s'han inclòs al reglament.

    La Sra. Campoy no havia de parlar del MD a un ple, ni jo podia parlar d'un mitjà que no administro ni en sóc responsable. Sempre que la Sra. Campoy trenqui les regles del joc en un ple es trobarà el nostre silenci, perquè no jugarem amb les seves. No sé si m'explico. L'apartat de precs i preguntes dels regidors és perquè l'oposició faci preguntes i no perquè el govern faci espectacle. Crec que és fàcil d'entendre.

    Discrepo amb tú sobre l'ús d'un facebook municipal. Les meves opinions i comentaris els pot contestar qui vulgui a nivell personal, però mai des del facebook d'una institució. Em sorprés que puguis defensar això, francament. Llibertat tota, però en qualsevol cas amb les regles clares. Des d'hores de treball o d'esbarjo, però des del seu facebook personal o politic. Mai des del d'una institució.

    Certament, utilitzo el meu mail personal per respondre mails a la feina, però el meu i amb el meu nom i signatura. Mai utilitzan el nom de l'Ajuntament de Malgrat. Crec que m'explico. I no vull donar noms perquè el tema el vaig aclarir en el seu moment, però estaràs d'acord que si tenim altres mitjans municipals avui no podem copiar reglaments de fa 10 anys que no els contemplen, oi?.

    ResponElimina
  17. Posats a ser clars, diguem clarament que es va utilitzar el nom d'un programa d'Ona Malgrat per crear un blog amb fins polítics per fer precampanya i campanya (al temps), el dia després de la seva presentació a l'oposició (segons es va dir en públic). Potser no el vas crear, però si que ho va fer algú proper teu (segons va dir en roda de premsa). En definitiva, per activa o per passiva és responsabilitat teva MD.
    Té una facilitat per càrregar contra l'equip de govern des de qualsavol mitjà (principalment aquest), ara això si que el govern no faci el que faig jo, si no malament. No entenc aquesta postura: jo si però tu no!. I després una altra, la facilitat que té vosté per capgirar les coses per ensortir-se dels atzucacs. Ara bé, pensi que les ciutadanes i ciutadants, també sabem escoltar i també de recordar les coses.

    ResponElimina
  18. Posats a ser clars penso sincerament que hauries de contrastar les informacions. Això que dius és fals tal i com es va acreditar en el seu moment. De tot plegat lamento la falta de respecte de l'alcaldia pels responsables de la ràdio en aquest afer.
    Lamento la seva precipitació i mala fé al enregistrar el nom del domini i no el nom del programa.
    Lamento la falta de respecte pel treball d'uns joves que intenten fer coses diferents a Malgrat.
    Lamento l'ús barroer i mesquí de la institució per desprestigiar l'adversari polític.

    Lamento el malbaratament de diners públics en coses tan absurdes com enregistrar el nom d'un programa gastant-se una quantitat de diners que duplica el pressupost de la ràdio de tot l'any.

    En fi, lamento moltes coses, sobretot, lamento el teu comentari, però no t'en podíes estar, oi?. Sobretot, empregunto per què l'has publicat a altres blogs?

    No és més que una altra manera de fer companya de desprestigi? Que et vagi bé.

    ResponElimina
  19. Jo suposo que l'alcaldessa defensant els interesos d'Ona Malgrat, va ser qui va posar-se en contacte amb l'administrador del blog, com bé va dir en el Ple Municipal i aquest al no respondre reiterades vegades, doncs ho va fer públic, com bé va dir en el Ple i vosté va callar. Maladucat, l'administrador, al no respondre, no? O potser esperava instruccions teves?
    Si va enregistrar el domini, va ser perqué cap portit polític en fes un ús partidista per desorientar a la població, com bé vàreu fer al publicar-ho a la contraportada del Som-hi (pagant, clar!). Realment calia marejar a la ciutadania?
    Els joves de Malgrat també fan coses, no només són els teus cadellets. N'hi han que col.laboren els uns amb els altres i d'altres que també tenen blogs interessants. Més potser que MD.
    Neus, em sembla que exageres bastant quant dius que l'actual Govern municipal ha destinat més diners en enregistrar el nom d'un programa, que no pas en el pressupost de tot l'any. Si fins i tot, vosté mateixa en va dir la quantitat i el pressupost el pot contemplar en l'exposició pública que en va fer l'Ajuntament....donaaaaaaa.
    Jo també lamento moltes coses de les teves respostes, sobretot en com divagues i intentes capgirar les coses quan et diuen les coses com són i no com vosté les voldria veure. I si ho he publicat a altres blogs, és perqué té una fàcil habilitat en censurar els comentaris que no t'interessen. Et molesta crear un debat com aquest en públic? O prefereixes que el fem prenent un café i que no ens pugui llegir la gent?

    ResponElimina
  20. Em fa certa gràcia el teu darrer comentari. Per fer un debat públic cal fer-lo cara a cara. El més honest és deixar el nom -que no passa res-. Fer un debat en el que només un dona la cara no és gens honest ni obert. Vaja, és una opinió.

    No comparteixo el teu comentari, ni la resta d'opinions. Em semblen poc objectives i clarament posicionades. Segurament igual que les meves, però jo sóc més clara i ho dic.

    Sobre el café, quan vulguis. Convido jo. Anima't.

    PD. Repeteixo. Esborro els comentaris que no entenc. El teu s'enten perfectament, però això de "cadellets" espero que ho retiris, perquè és un menyspreu que no mereix cap jove que treballi pel seu poble en la formació politica que sigui.

    ResponElimina
  21. Disculpa'm Neus! Ho retiro, volia dir joves militants.

    ResponElimina
  22. El 2007 no vas pactar, sinó que encara pactàveu.
    Tant de canvi tant de canvi i tu vas pactar amb l'equip de govern actual.

    ResponElimina