dilluns, 24 de gener del 2011

EL CANVI POSITIU QUE MALGRAT NECESSITA


La veritat és que fa cert temps vaig encetar unes reflexions parlant del “canvi positiu que Malgrat necessita”, però no em volia quedar només en la frase. El meu objectiu era anar més enllà i intentar parlar també de com arribar entre tots a fer aquest canvi positiu. De fet, el que no vol dir “canvi positiu” és que  uns tinguem la veritat absoluta, ni que siguem millor que ningú. ni que els canvi que proposo el puguem fer sols. A vegades, les coses s’entenen o es volen entendre així, però el concepte és molt més complex.

El que volem dir és que intentem fer propostes diferents i, sobretot, parlem de trencar certes inèrcies que s'han instal·lat a Malgrat durant massa temps  i que són les que en gran part ens han portat a l’estancament actual, a l'ofegament en tots els sentits. Parlar de canvi positiu vol dir que no ens resignem a acceptar allò que no ens agrada i aspirem a fer les coses de forma diferent. La nostra idea de “canvi positiu” arrenca d'entrada d’una manera i un concepte de governar diferent a l’actual que es pugui notar des del primer dia. La gent sabrà que és un govern amb CIU i que és un govern sense CIU. Penso que això d'alguna manera ja ho han pogut comprovar els malgratencs. Avui mateix al passar pel carrer de Mar i veure com avancen les obres de rehabilitació de la Torre de Can Sala ho he pensat. Què hagués passat si el debat de la rehabilitació de la Torre s'hagués produït aquest mandat?. Certament, a reivindicació de la Torre va ser un clam col·lectiu. Sí, però també ha estat un clam col·lectiu  la modificació del projecte de la riera a Can Feliciano. Què hagués passat?. Els ciutadans van posar la veu. Cert. Però altres vam posar el convenciment i la coherència agradi o no.

I el propòsit no pot ser altre que marcar aquesta diferència en tots els àmbits. Fer que es noti també al paisatge quotidià de Malgrat. Nosaltres no volem un Malgrat convertit en un municipi diluït, sense cap tret de personalitat que el faci distingible. Volem que viure a Malgrat tingui un valor diferencial propi i reivindiquem la personalitat de Malgrat. Volem un Malgrat amb una personalitat forta i singular, un Malgrat amb projecció pròpia. Massa sovint mirem al voltant de forma acomplexada i negativa, ignorant les nostres virtuts com a poble i els potencials que tenim com a col·lectiu. 

Però per això és important que qui governa transmeti confiança i respecte pel que som i el que hem estat com a poble, que aposti de forma clara i contundent pel coneixement de la història i la tradició, pel manteniment i la conservació dels punts de referència comuns que tenim, a l’hora que impulsa i aposta per projectes de futur. Mantenir la personalitat viva d'un poble és vital , aprofundir en el nostre coneixement de la realitat, però també en l’assumpció dels trets històrics i les tradicions que ens són pròpies. 

És necessari també apostar de forma decidida pel dinamisme social i econòmic. Hem d’aprendre a valorar molt més el paper del nostre comerç, dels nostres empresaris, dels nostres pagesos, de la gent que munta petits negocis i fan que Malgrat tingui vida. Sense el seu dinamisme, sense el seu caràcter emprenedor la nostra personalitat com a poble queda coixa i l’activitat als nostres carrers queda buida. És responsabilitat de l’administració facilitar les coses per garantir el manteniment de l’activitat econòmica, perquè sense aquesta activitat no hi ha poble, perquè aquesta també és una manera de fer política per les persones.

I necessitem lluir èxits col·lectius. Som capaços de crear serveis i infraestructures potents i de futur, de plantejar el repte d’una nova façana marítima que posi en valor i converteixi en un símbol un dels nostres principals recursos, el mar i la platja. Un projecte plantejat des de la suma, que no sigui imposat per una majoria, sinó que surti de l’ànima, l’energia i la confiança en el futur dels mateixos malgratencs i malgratenques. Sincerament, penso que Malgrat és capaç de fer-ho. És capaç de fer el tomb, d'impulsar el canvi i projectar-se decididament cap al futur.

8 comentaris:

  1. Deus ser una gran fan del Xavier Trias, que li copies el lema de "canvi positiu" i tot!

    ResponElimina
  2. Bla, bla, bla, bla. Molta palla i poc contingut. Sembla un discurs com el del PP el passat cap de setmana a Sevilla.

    ResponElimina
  3. Personalitat propia? No en tenim? O potser no s'ha trobat la seva, encara?

    ResponElimina
  4. No sé si l'escrit té palla, però vaja, els comentaris no tenen desperdici. Sempre el mateix, el mateix tó, el mateix prejudici, la mateixa crítica. Quin fàstic. La veritat, els anònims us haurieu d'identificar com a mínim amb les sigles. Més que res per estar segurs de no votar cap opció a Malgrat amb gent tan gris i falta d'imaginació.

    Un malgratenc que segueix la politica del poble i està cansat.

    ResponElimina
  5. M'agrada que la gent llegeixi amb atenció el que escric. De fet, una escriu per això,per donar a conéixer el que pensa.

    ResponElimina
  6. M'agrada veure que hi ha persones amb il.lusió per liderar un gran canvi tant necessàri en aquest municipi.
    Estic molt d'acord en la necessitat i gran urgència per actuar d'una forma contundent respecte la dinamització econòmica i la remodelació del passeig marítim de malgrat. Sense un nou pla d'usos i reforma integral dubto que s'aconseguiexi res. el passeig marítim representa gran part de l'economia de malgrat amb hotels i establiments comercials. La situació actual és lamentable. És un problema que porta molts anys sense tractar-se o almenys sense sol.lucions visibles; un turisme de borratxera del nivell més baix possible, que va associat a uns preus baixissims, hotels cutres,... Bé ho veig realment un problema molt complexe de sol.lucionar sense una gran remodelació. Algú de nosaltres pagaria per anar de vacances al malgrat actual? a fer què? a no poder dormir durant la nit pel soroll dels borratxos sortint de les discoteques?, per anar a sopar un frankfurt greixòs? per comprar-se un collaret de plàstic? Bé suposo que tothom que ho llegeixi coneix l'estat actual del passeig, per tant estarem tots d'acord que necessitem una gran reforma amb urgència ja que cada vegada està pitjor, i ja hem perdut el tren fa anys. Només cal comparar aquest passeig amb d'altres pobles de la costa i sembla que haguem quedat anys llum. Per aquests canvis cal una gran força i contundència.
    Però també vull ser optimista per pensar que no està tot perdut i algun dia podrem anar a sopar al passeig a un bon restaurant sentint-nos hi a gust amb un ambient amable i variat no com l'actual de guiris borratxos i garrulos nacionals.

    ResponElimina
  7. Excel·lent comentari i valoració de la situació del sector turístic a Malgrat. La remodelació del sector és impossible que la realitzi ningú dels que actualment tenen el poder però no els coneixements ni l'empenta necessària per realitzar-lo. Cal urgentment un canvi de personal dins l'ajuntament i res fa pensar, tocant de peus a terra, en la possibilitat de que aquest canvi es pugui materialitzar el proper mes de maig. Alguna solució?

    ResponElimina
  8. Creo que despues de lo leido tanto en la exposición como como el los posteriores comentarios, pocas cosa más valen decir solo que reflexión y pensar en quien verderamente tiene ganas de sacarnos del embrollo. Por tanto pensemos el 22 de Mayo no esta tan lejos.

    ResponElimina