dissabte, 5 de desembre del 2009

HAN DEIXAT BEN CLAR QUE NO ENS VOLEN ALS PLENS

Ens trobem aquest matí. Tots dos fem cua per pagar a la botiga. Ens saludem. Li pregunto per les vacances que ha disfrutat fa poc amb la familia. Mig en broma em comenta que tindrem un ple llarg.

-Per què ho dius? - li pregunto.

-Han dit que es fa a les tres de la tarda pels punts que hi ha a l'ordre del dia.

El miro amb cara de sorpresa. És la segona persona que em diu el mateix aquest matí.

-Qui t'ho ha dit això?. Ho has entès malament. La raó de fons és més aviat  dificultar l'assistència d'alguns regidors/es i escarmentar-nos.

La cara del meu amic canvia de gest.

-Ostres, jo pensava que aquesta mena de canvis eren consensuats -diu.

-Ni es consulten.

Davant la seva cara de sorpresa li explico com es fan aquestes coses a Malgrat. De cop i volta es canvia el ple de dia, però sense concretar l'hora. La raó et diuen és no tenir a punt el pressupost, però això tots sabem que és fals i que l'autèntica raó és una altra que va anirà a la mateixa ordre del dia. De moment ja t'han capgirat l'agenda i la feina. Fita aconseguida. Uns s'enfaden amb raó, perquè el mateix matí han confirmat el dia del ple i han agafat vacances. Però tot el que puguis dir serà inútil. La màquina "esclafaconsens" del govern municipal ja s'ha posat en marxa i no té aturador. 

Després deixen passar uns dies. No diuen res. Et volen donar la sorpresa. Ja saps, arriba Nadal i és temps de regals. Quan ja t'has confiat, pam!. Sorpresa!. Canvi d'hora!. A les tres. Es podia haver consultat abans?. És clar que si. Si més no, per cortesia, però segons ells amb l'oposició no es pot parlar. Així que practiquen el diàleg a l'estil "si t'agrada bé i sinó també".  

El tema dels horaris ha estat un cavall de batalla aquesta legislatura. No és la primera vegada. El ple ja va passar de les nou del vespre a les set de la tarda sense establir cap mena de consens. Tota queixa va ser inútil. Això vol dir que quan s'afirma que amb l'oposició no es pot parlar no es diu la veritat. Encara ni havia començat a rodar la legislatura i ja anaven amb el mateix "ara veureu quin mana".

És el govern del "mando y ordeno". Fins i tot en els horaris. Ara a les tres de la tarda, i si demà volen a les tres del matí. Per què no?. Tens algún problema?.  Doncs, si el tens millor que millor. D'això es tracta.

Els regidors de CIU ens portem molt malament i mereixem un escarment. Què és això de fer propostes, mocions o presentar al·legacions?. A l'oposició mirar i callar. De tant en tant ja us convidem a alguna inauguració, oi?. Què més voleu?.  

Aquest gest no és un gest qualsevol. És un gest hostil i d'evident menyspreu pels regidors i els ciutadans en general. Ja em direu qui voleu que vingui a les tres de la tarda. Al pas que van es quedaran sols a la sala. Però el que més em molesta és la hipocresia que ve a continuació, quan diuen estar preocupats per la desafecció politica i demanen mesures contra la indiferència de la gent pels afers polítics. No sé, però penso que decisions com aquesta no ajuden gens i només confirmen la percepció de que la politica serà cada cop més elitista i professionalitzada. Ja els va bé. Com menys persones estiguin disposades a fer politica municipal millor. De fet, segons la feina que tinguis més val reflexionar dues vegades abans d'entrar a fer de regidor. Per molt dret que tinguis a unes hores de dedicació no totes les empreses estan disposades a fer canvis continuament de la teva jornada, i els teus companys o els teus superiors no sempre veuen amb bons ulls que deixis la feina sense avisar o que no puguis atendre allò que t'has compromés a fer fa setmanes.

 Al final tot acaba condicionant el perfil del ciutadà que pot fer politica, sobretot a nivell local. Només ho podran fer jubilats, els rics o els privilegiats que poden demanar permisos temporals. 

-Ho trobo desconsiderat -diu el meu amic, i em comenta que això ens passa perquè al govern hi ha poca gent que tingui una feina més enllà de ser regidor, i que els que ho fan no  treballen per una empresa petita, ni són comerciants, ni tenen negoci, que està clar que el perfil de regidor socialista ha canviat molt, i que mentre van tenir gent que havia de treballar sempre es va mantenir els plens a les nou del vespre.

Carrego les bosses i marxo. El meu amic es queda pensatiu i un pèl desconcertat. Potser té raó. La veritat és que hi ha coses que no s'entenen.  

10 comentaris:

  1. Jo sóc partidari de regidors profesionalitzats, si el funcionari treballa full time, perqué no ho ha de fer el politic que encare té més responsabilitat,? ehhhhh i un altre tema és que sería millor tenir personal laboral que funcionaris que si no s'apalanquen i no treballen molt.

    ResponElimina
  2. Apa, dolentots, con que hi han tantes mocions us ho faré pagar, Ple a les tres de tarda.
    Ràdio Malgrat ho retransmetrà en directe? o hi hauran interferencies?

    ResponElimina
  3. No us preocupeu, de tres a cinc estaran tots els embutxacats fent la migdiada. Serà l'hora de xutar a porta i marcar algun golet.

    ResponElimina
  4. endevant Neus a mi en sembla que per estar devant d`un ajuntament es tindria que demanar certa preparació i també dedicació cosa que la majoria no tenen en aquest govern .El temps fa que les coses es possin el seu lloc

    ResponElimina
  5. Hola Neus:
    Un Ajuntament porta molta feina, de fet hi ha gent que treballa en ell 8 hores al dia de dilluns a divendres, si això ho fan els funcionaris, encara més els politics, que han de mirar expedients, controlar la feina del funcionari, gestionar.
    I és el mateix per ajuntaments petits que per grans, els plens de Barcelona es fan els divendres cada 15 dies de 10 del mati fins 3 de la tarda o aixi, i molts regidors de la Opo son profesionals full time i......un privilegi.....dels regidors de la Opo a BCN....fisn i tot al menys aixi era fa un temps tenen cotxe oficial...si, si, de la Opo i amb cotxe oficial, al menys aixi era fa un temps.
    Edmón.

    ResponElimina
  6. Perdona garmir, però tu em parles de la "casa gran" de Barcelona. No comparis. No vull ni imaginar que a Malgrat l'oposició anés en cotxe oficial. Ara bé, per començar mira els perfils professionals i els curriculums dels regidors d'una gran ciutat. És molt diferent. Si parles de professionalitzar has de començar a parlar de formació i d'un grapat de coses més. Com pots fer professional algú que no aporta cap coneixement ni experiència del camp que sigui?. però si penses això estàs restringint l'accés dels ciutadans a fer política. Estàs fent elitisme i això és molt poc democràtic. Jo segueixo pensant que la politica municipal a un poble l'ha de poder fer tothom que tingui coses a dir i ganes de dedicar part del seu temps al poble, sense discriminar ningú. També penso que fer politica ha de mantenir un component de cert altruisme. No pots convertir-ho en la feina de la teva vida. També pensa que l'oposició a un poble no té salari ni seguretat social (a Malgrat només tenim unes hores els portaveus i des d'aquest mandat). Els meus companys cobren una dieta per assistència al ple i si els canvien l'hora i no poden assistir no tenen cap remuneració tot i haver dedicat un grapat d'hores a preparar el ple i a repassar diferents expedients durant el mes. És bastant injust. Si es posen malalts el dia del ple no cobren. No sé com ho veus, però tot i que cada vegada es procuri compensar una mica més el temps que has de perdre de la feina no pots comparar el que rep un regidor del govern a full time. De totes maneres fins fa 4 dies els regidors de govern també tenien unes hores remunerades i prou. Ara s'ha posat de moda retribuir als regidors com si fossin treballadors, però no m'acaba de convèncer, perquè això m'adono que està "pervertint" d'alguna manera la politica local.

    D'altra banda, s'hauria de procurar que el regidor mantingui la seva feina en la mesura del possible i facilitar fer compatible la feina o professió amb la vocació politica, entre d'altres coses perquè això li dona un plus de llibertat i d'oxígen a la politica i garanteix la renovació. Mira que passa quan passes a dependre de la politica, que ja no pots fer recanvis quan vols.

    Quan es posen restriccions per dificultar la feina als regidors alguna cosa passa. T'estàn dient clarament que volen. Que fotis
    el camp. Que surtis del sistema, que fas nosa.

    D'altra banda, si penses que tots els regidors gestionen, miren expedients i vigilen els funcionaris vas bé cirerer. No coneixes alguns regidors del meu poble. Sempre dic que hi ha dues classes de regidors, però d'això en parlem un altre dia.

    ResponElimina
  7. Neus:
    Gran explicació, peró com fer el regeneracionisme és molt dificil, jo crec que fas bona feina, endavant.M'ha agradat la teva exhaustiva explicació.

    ResponElimina
  8. Sra. Serra, que va votar vosté sobre la dedicació i renumeració dels regidors en el primer Ple del Mandat? ai ai ai!

    ResponElimina
  9. No entenc pas la pregunta. Què vaig votar?. De totes maneres tampoc estem parlant només de dedicació i remuneració. Parlem de respecte per la feina dels altres i de consideració. Són termes diferents però fàcils d'entendre.

    ResponElimina