He trobat aquest post del diputat de CIU, Carles Puigdemont, molt interessant. El debat sobre l'energía apareix i desapareix, com el Guadiana, i en funció de l'oportunitat política. Jo tampoc sóc cap experta, però m'ho miro amb inquietud. Una inquietud que neix de la preocupació per la frivolitat en que massa sovint es planteja aquest tema. Es porta fer afirmacions aparentment ecològiques que no afronten amb seriositat el problema i que no aporten cap solució de futur. El paper del govern espanyol en aquesta matèria tampoc acaba de ser prou clar, i aquest és un tema urgent a resoldre o, com a mínim, que cal posar a debat amb un mínim de rigor.
L'energia elèctrica és un dels temes de preocupació tant per Espanya com par Catalunya. El problema no és gens senzill, com es pot veure amb el que ha passat a Alemanya, amb la gran coalició, on no han avançat gairebé gens en la definició del que volen pel futur, després de la llei feta per l'anterior socialista - verds de Herr Schröder, que obliga a tancar les centrals nuclears en un termini que pot semblar llarg però que és per demà passat, i emb Baviera que depèn absolutament de les seves dues centrals nuclears...
ResponEliminaPenso que, en aquesta matèria, el programa de CiU no és prou concret. Personalmet crec que s'hauria de modificar el programa energètic català, previst fins el 2015, si no recordo malament, fins, almenys, el 2025. I això s'ha de fer, penso que forçosament, entre CiU i el PSC. El tema és massa important per tots per excusar-se en actituds partidistes o electoralistes.
Recordo que no fa massa ja em vas dir que el programa de CIU era poc concret i creu-me, aquesta opinió la vaig traslladar. Estic d'acord que el tema no és senzill, però sovint també es parla amb termes molt poc responsables i poc realistes. Tens raó quan dius que és important per Catalunya, hi ha decisions que són molt importants estratègicament i que un país no es pot permetre el luxe de posposar sine die. Cal que es comenci a definir. De totes maneres, això del pacte PSC-CIU en temes de país és complicat. Mira com acaba el tema de les infraestructures, es fan molt anuncis que tot son fum per contentar tothom.
ResponEliminaPer concretar, penso que CiU hauria de dir si recolzaria l'ampliació de la vida de les nuclears catalanes si, com ha passat a Garoña, el CSN diu que és tècnicament segur (si en CSN diu que no és segura l'ampliació de la vida d'alguna central, lògicament, s'haurà de tancar) Aquesta ampliació de deu anys de la vida de les centrals ens permetria d'esperar per veure com funcionen les primeres centrals nuclears de nova generació.
ResponEliminaSeria també convenient que digués el que pensa sobre quanta energia eòlica, solar i altres renovables s'ha d'implantar a Catalunya els propers deu anys, tenint en compte que aquesta energia és molt cara, per ara, però que els preus del petroli hauran forçosament d'augmentar i, amb el petroli, els del gas.
També seria interessant posicionar-se de manera seriosa sobre la MAT, línea de molt alta tensió de connexió amb França.