dilluns, 26 d’octubre del 2009

NI NADAL, NI SETMANA SANTA


Sembla que el Govern català estudia canviar el nom a les vacances escolars. Volen vacances amb nom laic. La proposta ha sortit d'una "comissió de savis" del Consell Escolar de Catalunya que a falta de feina i per matar el temps ha tingut la gran pensada de proposar que el Govern canviï la denominació dels períodes de vacances actuals substituint les vacances de Nadal per “vacances d’hivern” i les vacances de Setmana Santa per “vacances de primavera”. Segons els savis d'aquesta comissió la immigració i la multiculturalitat són les causes que aconsellen aquest canvi. Com si els immigrants tinguèssin la culpa de tanta bajanada.

Cal ser papanates -no trobo millor paraula per dir-ho- per fer propostes com aquesta. Sobretot, s'ha de tenir temps i poca feina. Com si aquesta fos la solució miraculosa als problemes del nostre sistema educatiu o un signe d'acolliment i integració dels nouvinguts. Si us plau!. Per comptes de fixar la mirada en les aules d'acollida i procurar que no es trobin saturades i amb pocs recursos es dediquen a fer propostes ridícules. Aquest país som únics.  Personalment, em sembla una forma més d'integrisme aquest voler que perdem els nostres orígens culturals i la nostra identitat. Penso que, en general, aquestes festes fa temps que són practicament laiques. Només cal veure com marxa la gent el primer dia de vacances, les cues per anar a esquiar, la gentada que envaeix les grans superfícies comercials. Més laiques no poden ser. Per anar a la Missa del Gall no cal demanar tanda, us ho asseguro. Avui, els entossudits a mantenir un mínim d'esperit i sentit religiós de la festa anem contracorrent.

El que em preocupa és que al darrera hauré de canviar el dia del meu Sant i el meu pare s'haurà de canviar el nom, perquè es diu Josep i  aquest és nom de sant. A casa som molt respectuosos i no voldríem ofendre ningú. I el que és pitjor, la revetlla de Sant Joan s'ha de dir revetlla de juny, i la fira de Sant Nicolau fira de desembre, i la Festa Major de Sant Roc festa d'agost. Després suposo que les festes d'altres religions també deixaran de sortir a TV3. No farem pessebres, ni castanyada, ni menjarem panellets, .....No posarem llums al carrer, no farem pastorets, ni farem cagar el tió (això si que m'emprenya), ni farem cavalgades de Reis que s'omplen de canalla, sobretot de nens i nenes fills d'immigrants, que troben en aquestes celebracions un element comú d'integració i les celebren amb el mateix entusiasme. Però el món no serà trist. No patiu. Tindrem festes de primavera, de tardor i d'hivern.  Festa Major d'Agost i Festa Major de la Constitució a Malgrat. Els nostàlgics de les nadales, les llums, i l'esperit nadalenc sempre podrem anar a Disneyland.

Només espero que entre tant papanata hi hagi alguna persona amb sentit comú i dos dits de front. No sé si és molt demanar, però no vull perdre l'esperança.





3 comentaris:

  1. Jo no et veig gaire per l'esglèsia...

    ResponElimina
  2. No he trobat a l'escrit cap referència a l'esglèsia. No sé, potser parlem d'una altra cosa?. Crec que parlo d'esperit i sentit religiós, una cosa que no té res a veure amb anar molt o poc a l'esglèsia. El teu comentari ho corrobora, oi?.

    ResponElimina
  3. Sigui religiòs o laic, el tema són les nostres tradicions. Que li canviem el nom al Nadal pr a que no es molesti la població immigrada, ès com demanar als musulmans que canviïn el nom al Ramadà i si fos posible que no el celebressin al nostre país.
    Miraré de trobar un discurs d'un ministre australià referint-se a la relació de la població immigrada amb la població acollidora. No té desperdici i encara que molts us posareu les mans al cap, veureu que diu veritats que us resultaran políticament incorrectes.

    Rat Penat

    ResponElimina