dijous, 8 d’octubre del 2009

"MALGRAT TURISME O CASTELLS A L'AIRE, SOCIETAT LIMITADA"

Diuen que un pessimista és un optimista amb experiència. Suposo que és això. Sobre "Malgrat Turisme, SL", més que pessimisme sento incredulitat. Així ho vaig manifestar a la reunió mantinguda dilluns passat amb l'empresa responsable de la memòria per la "Creació d'una entitat de gestió turística a la ciutat de Malgrat de Mar". (Us aconsello donar un cop d'ull al contingut de l'informe per saber de que parlo).

D'entrada, ja ho vam avisar. No ens sentim còmodes en un procés fet de qualsevol manera. Sembla "el mundo al revés", és a dir, primer votem uns Estatuts al Ple per l'article 29 i, en tot cas, després es poden fer preguntes. De què van?. I com gent -aparentment seriosa i professional- es pot prestar al joc del disbarat?.

La reunió va ser un desastre. Primer per una qüestió de formes. Tard i malament. Però l'esperpent sempre es pot superar. Així va ser quan cap responsable polític va comparèixer a la reunió. Evidentment, això va impedir poder demanar explicacions sobre aspectes importants, perquè a un tècnic no li podem demanar arguments de les decisions polítiques, oi?. Per tant, després de fer constar la nostra sorpresa per aquest grau de indiferència i mala praxis de qui suposadament afirma liderar el turisme de Malgrat, també vam haver de deixar clar que resulta certament incòmode discutir aspectes técnics sobre la gerència de la futura mercantil amb la persona escollida per ocupar el càrrec.

Consti que els Estatuts parlen de com i qui ha d'escollir el gerent, formes que no compartim. A més, el nom de la futura gerent és va fer públic al Ple abans d'aprovar-se els Estatuts, un fet inacceptable des de qualsevol punt de vista.

Queda clar que la promoció i el foment de turisme i comerç a Malgrat continuarà com fins ara, perquè si l'objectiu és enfortir la posició del municipi com a destinació turística i fer que les decisions es prenguin des de la corresponsabilitat i la implicació de tots, -agents públics i privats-, no puc imaginar pitjor manera d'encetar el camí. D'entrada costa entendre aquesta voluntat explícita de trencar el consens polític sobre el model turístic, però estic convençuda que això s'ha fet amb un ferm i clar propòsit. No és casual. Aquesta insistència en voler fer creure que l'oposició és un obstacle per desenvolupar un pla turístic, o que es va dedicar a posar pals a les rodes el mandat passat és  surrealista. El principal obstacle no va estar pas a l'oposició, senyors meus. El principal obstacle el vam trobar dins el propi govern. No negaré que amb l'oposició van haver-hi diferències, però crec que es va acabar imposant el diàleg i la voluntat de tirar endavant un projecte. En cas contrari, com hauríem pogut fer tantes coses en tant poc temps? Perquè cal recordar que per raons polítiques no es va disposar de tot el mandat per fer realitat un projecte per turisme. 

Mireu ara. No hi ha l'oposició a turisme, i Déu n'hi do!. Dos anys i mig que portem de mandat i el més calent a l'aigüera.  Fa més d'un any, el 24 de juliol del 2008, la Junta de Govern Local ratificà una resolució d'Alcaldia de 17 de juliol que va aprovar la memòria "Creació d'un organisme mixte de planificació, gestió i promoció de Malgrat de Mar". Es demana una subvenció al Ministerio de Industria, Turismo y Comercio i el 31 d'octubre de 2008 es fa pública la concessió d'una subvenció de 66.150 euros per la creació d'un organisme mixte de planificació, gestió i promoció de Malgrat, la qual s'accepta per acord de la Junta de Govern Local el 20 de novembre de 2008

Pausa, fins que el 12 de març de 2009 s'acorda adjudicar els treballs de redacció de l'anàlisi de la creació de l'entitat de gestió -que recordem ha de ser mixte- a l'empresa Tangible, SL, per un import de 17.400 euros més IVA. Finalment, el 14 de septembre de 2009 l'empresa Tangible entra a l'Ajuntament la Memòria que suposadament justifica la conveniència de fer una societat mercantil de capital públic com a forma més viable, és a dir, una societat limitada i que ja no serà mixte. (¿?) 

Preguntes a fer:

1.- Si la memòria s'entrega a l'Ajuntament el 14 de septembre d'enguany, és realment necessàri portar-ho a Ple l'1 d'octubre sense haver donat cap explicació a la resta del consistori?

2.- No hagués estat més convenient per aclarir qualsevol dubte convocar una reunió amb caràcter previ i, posteriorment, portar-ho a Ple?

3.- Si s'encarrega crear una empresa mixte i paguem més de 17.000 euros, és normal optar per una societat limitada de capital exclusivament públic?

4.- Per acabar redactant uns Estatuts utilitzan un model tipus de la Diputació cal contractar una empresa?. 

En el decurs del Ple ja vaig expressar els dubtes del nostre grup. Nosaltres no podem donar suport a projectes que no ens mereixen credibilitat. No ens creiem el que ara el govern diu que farà a turisme, perquè la qüestió és si a aquestes alçades ens podem creure que es farà alguna cosa pel turisme i comerç de Malgrat a la vista d'un procés ple de dilacions inexplicables, incoherències i contradiccions .

Nosaltres pensem que no, perquè si la intenció és realment impulsar seriosament un dels pilars de la nostra economia el més normal és començar buscant complicitats i el màxim consens possible. Aquest inici és un mal senyal. Voler marginar aquells que representem bona part del poble de Malgrat no condueix a res. Deixar fora agents turístics importants tampoc. Com sempre les coses s'han fet de qualsevol manera. Per nosaltres els Estatuts tenen aspectes a corregir i el pressupost d'aquesta societat també. Hi han aspectes laborals per aclarir.

D'altra banda, com s'entén que hi hagi una previsió fins el 2012 que deixi marginada l'àrea de comerç?. Què justifica que la paraula comerç no es mencioni en tota la reunió?.  Així dinamitzarem el nucli antic després de les obres?. Una mica més de consens, coherència i transparència no hagués fet cap mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada