dilluns, 19 d’octubre del 2009

FINALITZA LA 10 A EDICIÓ DEL FIBM


La 10a edició del festival Internacional de Bandes de Música de Malgrat ha finalitzat amb un resultat prou positiu que allunyen alguns dubtes i interrogants oberts en la fluixa edició anterior. El Festival va començar a caminar ja fa 10 anys, però encara pateix d'un escàs ressó mediàtic i de certa dificultat per guanyar-se l'interès del públic i d'algunes veus crítiques.

Sincerament, crec que algunes decisions que es van adoptar des de la malaurada comissió de bandes de música -sorgida del Consell Municipal de Turisme- han contribuït de forma notable a redreçar un Festival mancat de personalitat i perfil propi. La decisió en cert moment era acabar de deixar morir el festival entre la indiferència de la gent, o apostar per mantenir un event que aporta un fort component desestacionalitzador de la temporada turística.  La decisió en cert moment d'obrir-nos, sortir i mantenir contactes amb la Federació Internacional va estar encertada i han permés donar un gir al festival que, poc a poc, va escapant del risc que tenia de estar massa exposat a certs interessos privats.  Es va optar per mantenir el format, però millorant la qualitat i apostant per completar la programació amb un festival de corals que des del principi es va dissenyar amb un format molt diferent que celebro es mantingui amb el mateix criteri.

El FIBM ha nedat sempre molt a contracorrent, sobretot al caure en alguns errors de pes i no  haver buscat des del principi la implicació de la gent. De fet, aquesta implicació només es va buscar durant un curt període de temps, perquè amb l'arribada d'aquest nou mandat i els canvis polítics que s'han produït al consistori s'ha tornat a capgirar el timó deixant al marge del festival qualsevol participació. Jo agraeixo sempre molt particularment el paper que va jugar alguna gent que de forma generosa es va implicar a la comissió de bandes i van ajudar a la presa de decisions. També lamento que per raons polítiques es vulgui menystenir la feina d'altres, però és el que hi ha.

La veritat és que amb independència dels gustos personals de cadascú, el FIBM de Malgrat és un bon recurs i em costa entendre certes crítiques. Alguns critiquen el cost. Bé, tampoc és un cost exagerat si es compara amb el cost mig que tenen esdeveniments d'aquest tipus. Si a sobre analitzem l'impacte econòmic que té a Malgrat la presència de les bandes crec que el promig és prou positiu. El que si és criticable, per exemple, és que quan es va fer l'obra de millora de l'entorn del pavelló Germans Margall, des de CIU es va demanar amb insistència que l'espai fos amb coberta per afavorir precisament la celebració d'aquest i altres tipus d'events. Les nostres al.legacions van ser desestimades i el resulta és que cada any hem de fer una despesa de més de 10.000 euros per posar una carpa. Un espai cobert no era cap obstacle a que fos una plaça esportiva i oberta als veïns, però la feia molt més versàtil i pràctica pel poble i pel barri. En fi, coses de la política de baixa volada. Hem acabat fent un aplaça com la que tenen els pobles veïns. Un standard i punt.

Altres crítiques són que no es tracta d'un event que promogui la nostra cultura. Una crítica absurda, perquè la nostra cultura la pots promocionar igualment a través del festival. Només cal tenir idees i anar per feina. El més curiós es que mai he vist cap proposta que arribi d'aquestes veus crítiques i, per contra, si he escoltat algunes coses sense gaire sentit. Per exemple, que les bandes de música són alienes a la nostra cultura, o que les majorettes i les bandes són de caire militar. Carai. He vist cabres desfilant amb soldats, però majorettes, francament, no n'he vist mai. És clar que jo tampoc acostumo a presenciar desfilades militars i em puc equivocar.

Cert que a Malgrat no tenim banda de música, però cert que tampoc tenim "castellers" i, a vegades, fins i tot ens costa fer "pinya".  Per contra, si anem a la web de la mateixa Generalitat que parla de Catalunya, de les costums i tradicions, resulta que inclou les bandes de música.(http://www.gencat.cat/catalunya/cat/cultura/cultura3.htm). Si anem a les terres de l'Ebre ni en parlem. Allà hi ha una forta tradició de societats musicals i bandes de música. Per tant, no és una tradició tan aliena a la cultura catalana. Aneu a la web de la Federació Catalana de Societats Musicals i doneu un cop d'ull.

No fa massa temps, durant la visita a l'exposició fotogràfica d'Antoni Poch, em va cridar particularment l'atenció constatar que a moltes imatges apareix una banda de música. He intentat buscar més informació al respecte a l'arxiu, però per ara no he trobat gran cosa. El que resulta indiscutible és que a les imatges apareixen músics desfilant en les festes populars i els instruments no semblen de cobla. En fi, només és una anécdota, però és curiós.

Com deia, celebro que enguany el festival hagi mostrat un bon estat de salut i que no caigui el teló. Penso que és una bona proposta i que encara té molt recorregut a fer. Això sí, sempre cal estar obert a noves propostes que tinguin com objectiu la promoció del poble i que permetin complementar i desestacionalitzar l’oferta turístic (i amb ella bona part de l’economia productiva del nostre poble).

12 comentaris:

  1. El cost económic de les bandes, en cap cas son representatives de la cultura i tradició de Malgrat de Mar, es podria haver donat continuitat a l'escola de música municipal de ca l'Arnau. Els pares ho agraíriem.

    ResponElimina
  2. Amb això estem d'acord. Una cosa no ha de treure l'altra. A més és un gran contrasentit que apostem per la música com a recurs turistic i ens carreguem la música com a ensenyament. Cal recordar que durant aquests 10 anys l'escola ha funcionat i les bandes també, vull dir que una cosa no ha suposat la desaparició de l'altra.Les causes de tancament de l'escola han estat altres ben diferents i no precisament les econòmiques.

    ResponElimina
  3. Benvolguda Neus,
    em sorprèn i alhora em gratifica que t'hagis motivat tant recercant motius per justificar les bandes de música com a elements culturals propers a la nostra vila. Anem a pams, que esporàdicament vinguéssin a Malgrat determinades formacions bastant semblants, no justifica de cap manera que siguin formacions tradicionals pròpies. Celebro que també hagis entès que a les Terres de l'Ebre les bandes siguin un element cultural identitari, molt propi d'aquestes terres a la part sud dels països catalans. Tenim un país petit, però ric, però no doneu lloc a confusions si-us-plau.
    He de suposar que aquest interès prové de l'anterior legislatura on hi tenies part com a regidora?
    No voldria en cap cas, desmerèixer la bona voluntat dels músics que ens visiten, però tinc clar, que en cap cas, ni la formació musical, ni els estils musicals, ni l'espectacle que ofereixen sigui proper amb la música que m'identifica, ni ara, ni en un passat proper ni llunyà.

    ResponElimina
  4. Jo voldria que fessin un "correbous" que també es tradició allà a l'Ebre i que em posessin una central nuclear ben aprop, que també en tenen, ahh i que fessin el trasvassament del Tordera i montaríem una plataforma per la nova cultura de l'aigua.

    ResponElimina
  5. Crec que queda clar que el motiu dels meus arguments no és justificar res del mandat passat. Tampoc vull donar classes de cultura catalana. Res més lluny de les meves intencions. De fet, del que es tracta és de justificar el motiu pel que un poble fa una despesa promocionant un event. Aquest tipus d'iniciatives es troben a qualsevol manual de turisme como elements de promoció. Diguem que tenim en comú amb el Fitness, o un campionat de dards, o una festa de la cervesa, o la Challenge etc, etc. Són events o proves que s'utilitzen per desestacionalitzar el turisme bàsicament i a la vegada per fer promoció de la destinació. Quan et trobes un festival com aquest que s'ha iniciat no saps com el primer que has de fer és veure les raons, que aporta, les possibilitats que ofereix i saber fer-ho d'una manera objectiva per apostar o no pel format. En aquest cas es va apostar pel format però millorant aspectes que no ens agradaven i es va afegir el cant coral que particularment m'agrada més. De fet, personalment les bandes m'agraden més que un correbou, perquè en general no m'agraden les festes que utilitzen els animals per fer gresca els matin o no. Tampoc entenc aquesta persistència en menystenir les bandes quan són agrupacions integrades per gent amant de la música que dedica moltes hores a la seva afició. Algunes de les bandes que venen tenen molta qualitat musical, però jahe dit que això és qüestió de gust personal. Entenc que hi hagi qui no li agradi, però quan es fa una crítica entenc que també s'ha de fer valorant tots els aspectes i jo només llegeixo valoracions negatives. D'aquí la voluntat de defensar l'esdeveniment.

    ResponElimina
  6. I els motius del tancament de Ca l'Arnau ?

    ResponElimina
  7. Els motius de tancar Ca l'Arnau no tenen relació directa amb les bandes, tot i que la puguin tenir amb turisme. Recorda que les bandes s'organitzen des de molt abans i de forma simultànea al funcionament drant 10 anys de l'escola de Ca l'Arnau. Al meu entendre mai s'han acabat d'explicar de forma transparent els motius. Primer van parlar de continuitat i de cop i volta es va decidir tancar sense més.Nosaltres no podem endevinar que passa pel cap dels governants. Sabem el que diuen i quan no diuen del tot la veritat. Han intentat traspassar les culpes i responsabilitats a l'empresa que ha gestionat l'escola, però crec que no tenen raó, perquè la raó de fons és esencialment política. Ni tan sols és econòmica, perquè si finalment com sembla Ca l'Arnau és la seu de la nova empresa turistica constiuïda única i exclussivament amb diners públics, és a dir, amb diners del consistori, estem allà mateix. L'increment previst a l'àrea de turisme a nivell pressupostari segons consta a l'estudi econòmic que ha fet l'empresa consultora- és ni més ni menys que d'uns 70.000 euros. vet aquí que hi ha darrera el tancament de l'escola municipal de música i on sembla que poden anar finalment els diners.

    ResponElimina
  8. Tot plegat fa tuf, més que de gestió, de prostitució política amb l'alcaldessa d'alcavota. Les martingales d'aquesta dona són infinites?
    ¿Què espereu per posar-vos d'acord tota l'oposició i acabar d'una vegada amb tot aquest esperpèntic i llastimós panorama?

    ResponElimina
  9. Neus, tens la capacitat d'embolicar la troca, amb películes Almodovarianes, digna d'una palla mental (del teu nivell) i vinga fum-li que la gent s'ho empassa. El que acabes de dir, és superfort! hi espero que això que acabes de dir, sigui ben fonamentat, del contrari se't cauràn les dents com els nens petits per dir mentides. Al temps! Et repto a que en el proper ho tornis a dir i ademés ho fonamentís, així tota la població, ho pugui escoltar, del contrari, calladeta estàs més guapa (bueno, si més no, algo).

    ResponElimina
  10. M'has de dir a que et refereixes exactament. Si parles de l'escola de música crec que el que he dit és de domini públic. Si parles de l'empresa de turisme mira els documents que tu els pots tenir al teu abast facilment i, oi? i escolta els plens. Si parles de l'ús de l'edifici de Ca l'Arnau no embolico la troca per res. Em limito a repetir el que la pròpia alcaldessa va dir al darrer ple. Si parles de l'augment de pressupost de turisme dona un cop d'ull al que ha presentat l'empresa Tangible. Parlo del que ens va explicar. Si això és embolicar la troca!...En una cosa estic d'acord: "és superfort!". Sí senyor, el que està passant a Malgrat és "superfort": escoles de música que tanquen quan s'ha fet un compromís públic de continuar, recalificacions urgents per fer tanatoris "virtuals",ARES fantasmes, pagament d'estudis per crear empreses mixtes que de cop es converteixen en empreses de capital públic, estatuts que primer s'aproven i més tard es donen les explicacions, noms de gerents que es fan públics abans d'aprovar els Estatuts, etc , etc, etc....com dius molt ben dit "superfort".

    ResponElimina
  11. Neus la llàstima és que el que per molts són actuacions impròpies de la política,per ells és normal,això té una explicació masses anys de govern,masses anys d'acampar a la seva,confusió del que és un espai públic habilitat per a gestionar un poble amb tenir allà la casa d'un,mala utilització de la llei buscant sempre com interpretar-la al seu regust,mala utilitzacio dels tècnics fent-los fer informes a la seva semblança,masses anys jugant ambMalgrat com si d'una casa de nines es tractés,massa bojeria petanquera,persones demanant ajuda al desptx de l'alcaldessa,masses visites a la Regidora Raja quan es vol accedir a Serveis Socials,molta tradició perduda,sous massa alts,necessitat de sentir quatre aplaudimes quan es pugen a la tarima -enlloc més ho trobaran-,massa fàcil l'accés a ser politic,..i que no em parlin de Millets, sí segurament ha estafat,però ara que no facin política d'en Millet i CDC,que els PSOE no són uns Sants i ho sap tothom.Què hi pinten segons quins empresaris als actes de campanya.ah són idelistes,són militants de puracepa!!!-va i jo m'ho crec!!vinga que tots els partits en un moment o altre han de fer pacte de silenci i parlo dels municipals i sempre han de callar els que governen perquè aquests i només aquests seran els que podran fer un tracte de favor,o no hi és això a Malgrat? No hi han parents de regidors treballant?i mira n'hi ha una que just va entrar quan son pare el van fer regidor,va no fotem i a callar.Per cert qui paga les indemnitzacions per al personal laboral de l'escola de Ca l'Arnau?,total paga el poble les errades polítiques,a veure quan comencen a canviar les tornes que els contribuents n'estem farts de que es malgastin els diners per la incompetència d'uns quants.

    ResponElimina