dissabte, 2 d’octubre del 2010

A MALGRAT COMENÇA EL CANVI (II)

Sovint la gent no sap explicar-te perquè vota a un partit polític o un altre. De fet, normalment ho acaba fent per raons ben diverses ja sigui per tradició, ideologia, lligams sentimentals o per la persona que es presenta. Alguns no volen ni escollir. En un poble com Malgrat això és molt visible. De fet, saber les raons que mouen a la gent a votar i escollir una o altra opció és molt complicat, i si algun expert ho hagués descobert ja ho hauria envasat i comercialitzat. Però encara és més difícil que la gent et pugui descriure de forma clara les diferències que hi ha entre una i altra opció política, sobretot a nivell local. Molts utilitzen l’eix ja anacrònic de la dreta/esquerra i d'altres l’eix nacionalista/no nacionalista.  I quan parlem de la gestió dels governants la cosa encara es torna més complexa. Per exemple, posem el cas de Malgrat de Mar. Què fa el PSC a Malgrat diferent a CIU, ERC o ICV-EUA a  nivell de gestió?. I CIU respecte ERC?. En realitat, la major part d’acció de govern i de gestió municipal no seria pas massa diferent per raons del partit que governi si pensem que es tracta fonamentalment de  donar serveis  necessaris i respostes a les demandes dels ciutadans. 

En aquest sentit, tots els governs municipals gestionen el municipi: subvencionen entitats, posen voreres, recullen escombraries, posen enllumenat, asfalten carrers, s’encarreguen de la neteja, tenen cura dels espais públics, de l’esport local, de la seguretat , de la cultura, organitzen festes majors, etc. De la mateixa manera que tots els governs municipals planifiquen el territori del seu municipi, construeixen equipaments, impulsen plans parcials, polígons d’actuació, fan convenis urbanístics, inauguren ponts, places, pavellons, etc.

Ara bé, uns governs prioritzen uns equipaments al seu municipi i altres en prioritzen altres. Així, hi ha municipis com el nostre que gaudeixen de fantàstics equipaments esportius, de camps de futbol en condicions i de piscina municipal coberta des de fa temps, mentre que a municipis com Malgrat hem hagut d’esperar anys i panys per estrenar un camp de futbol i encara estem en llista d’espera per banyar-nos a la piscina municipal coberta.  A sobre quan aconseguim aquests equipaments en s adonem que el pavelló vell està com està perquè ningú s'ha cuidat de mantenir-lo en condicions. Certament, un retard considerable i una gestió criticable si tenim en compte que aquí l’alcaldia ha estat sempre en mans del mateix partit polític que governa sense masses ensurts des de fa més de 30 anys. 

Un exemple més. Posem el cas de l’habitatge social. Com s’explica que un govern d'“esquerres” no hagi prioritzat mai l’habitatge pels més desafavorits?.  Altres municipis de característques semblants han dedicat molts esforços a prioritzar una política d'habitatge. A Malgrat no. No els ha interessat i  s'hi posen quan esclata la crisi, és a dir, tard i  malament. I no parlem ja de dinamització econòmica?. Què haig de dir de les accions per fomentar el comerç, el turisme i la industria local?. Són la prioritat d'aquest govern?. Des de quan?. Qui no recorda memorables afirmacions de la màxima autoritat sobre la qüestió?.

Però si ho enfoquem des d’una altra òptica també podem parlar d’actituds, valors i models de poble per distingir l’acció de govern d’uns i altres. L’actitud és important, perquè de l’actitud en deriva sovint l’eficàcia i, en conseqüència, l’avenç en el benestar de la gent. Dels valors també, perquè avui es fa més necessar que mai apostar des de la política per valors fonamentals  com el diàleg, l'honestadat i la trasparència. I del model de poble en deriva saber com volem el municipi, com l’imaginem, en què el volem transformar i com ho volem fer, i això és fonamental per saber on anem.

És a dir, que al final la diferència entre una opció i una altra la veus en les prioritats a l’hora de governar, en la visió del poble, en el projecte, en les actituds i valors, i en els objectius. En el cas de Malgrat queda clar que el binomi “dreta/esquerra” no serveix per diferenciar el model de poble ni l'opció que hem d'escollir. De fet, actualment ens governa un estrany binomi PSC-PPC que, curiosament, sempre afirma coincidir en tot i que s'han atipat de dir que el seu programa  és idèntic. Per tant, està clar que ser d'esquerres o de dretes a Malgrat no és útil per escollir l'opció política que vols que et representi. Per això, és important que els malgratencs sàpiguen que hi ha diferents models de poble i diferents visions segons l’opció que puguin escollir. És important que coneguin aquests models i les prioritats d’uns i altres a l’hora de fer progressar el municipi. És important analitzar que tenim i que podríem tenir. Per això en el proper escrit intentaré exposar quin MODEL DE POBLE imagino i us parlaré de CANVIS DE MODEL, VALORS i ACTITUDS.

1 comentari:

  1. La verdad es que para los votantes del pp de Malgrat no hay proyecto porque al final es lo mismo votar a una que a otra. En eso llevas razón.

    ResponElimina