diumenge, 23 de febrer del 2014

INICI DELS TREBALLS PER COMMEMORAR EL 1714 A MALGRAT

Al Ple del 2 de maig de 2013, el grup municipal de CIU va portar una Moció que proposava commemorar els 300 anys de la Guerra de Successió, perquè entenem que és una ocasió magnífica per donar a conèixer i promoure una part de la nostra història, sobretot a nivell comarcal i local. Per aquest motiu des de Convergència i Unió vam proposar que s'aprofités l’efemèride per impulsar la celebració d’un programa d’actes a Malgrat de caràcter històric i cultural amb l’objectiu de commemorar els 300 anys del 1714.

Fragment de la meva intervenció al Ple:

"La Sra. Serra manifesta que, a proposta del GPM d’ICV, s’ha afegit la comunicació a l’AMI i que el GPM d’ERC ha demanat poder encapçalar conjuntament aquesta moció, demanant, per tant, que així es faci constar en l’acta de la sessió, ......., destacant que l’any vinent es celebrarà el tercer centenari de la guerra de Successió i de la caiguda de Barcelona, l’11 de setembre de 1714, pensant que es tracta d’una data que ha de permetre promoure la memòria de l’origen i les causes del present actual, apuntant que es té un coneixement dels fets de l’11 de setembre, però no tant de què fou el que portà a aquella resistència ferotge de la ciutat, davant l’assetjament dels exèrcits borbònics, essent d’interès també conèixer quin fou el paper del Maresme, considerant que, a banda del que es farà a nivell nacional, també a nivell local, cal impulsar un seguit d’actes de caràcter històric, cultural i popular, analitzant els errors i els encerts del context històric i entendre el moment actual i perquè, malgrat tenir-ho tot en contra, no s’ha perdut la identitat, indicant que es proposa adherir-se a la commemoració dels tres-cents anys que es faci a nivell nacional o a nivell comarcal, però també que l’ajuntament s’impliqui i es creï un grup de treball integrat per grups polítics i entitats i associacions que li donin un caire participatiu i popular a aquesta commemoració, plantejant també que s’impulsi un altre grup de treball més tècnic integrat per historiadors locals i l’arxiu municipal que permeti, amb un any per davant, elaborar un programa d’actes amb una dimensió històrica i cultural sobre aquesta etapa de la història, estan oberts a les aportacions que pugui efectuar qualsevol altra grup al respecte, demanant, per acabar, el suport a la moció de tots els grups municipals".

Fragment de la intervenció de la Sra. Alcaldessa .

"La Sra. Campoy avança que el seu grup s’abstindrà a l’espera de veure quin caire agafa tot plegat, atès que ja es comencen a escalfar motors a un any vista, esperant també que això no distregui d’altres coses, tot i estar d’acord en que a Malgrat es puguin fer treballs o matinals d’història al respecte, apuntant, per altra banda, que la despesa que, segons els diaris, es destinarà a aquesta commemoració, en la situació actual, fa una mica d’angúnia."

Doncs bé, la Moció es va aprovar amb els vots de CIU, ERC i ICV-Eua, però PSC-PP es van abstenir (com no podria ser d'altra manera) dermostrant un cop més allò que ja sabem, que són dues cares de la mateixa moneda.

Finalment, es constitueix la comissió de treball de caràcter técnic. Un grup de treball de gran nivell que permet apuntar que allò que neixi fruit de la seva col·laboració amb l'Arxiu serà interessant. Tot i així, algunes coses mai no canvien. És difícil entendre que s'hagi deixat completament al marge la participació de grups polítics i entitats. Sembla que allò que es pot fer en altres poblacions de manera completament normal, a Malgrat comporta un risc que alguns no es veuen capaços d'afrontar. Una oportunitat que ha perdut el govern malgratenc per demostrar que de veritat té ganes de canviar les dinàmiques locals. Està clar que no és aquesta la seva prioritat.

2 comentaris: