divendres, 27 de juny del 2014

ENTITATS, UN PATRIMONI QUE CAL CUIDAR

Una vegada més, l'agenda d'aquest mes de juny que ja s'acaba posa de manifest el dinamisme cultural i veïnal de Malgrat. 

En pocs dies hem pogut participar en diferents actes culturals impulsats per entitats malgratenques. Des del dinar de socis i l'ofrena floral de l'Agrupació sardanista La Barretina, a la primera ballada de sardanes de la temporada, de la trobada de corals amb la Coral Atzavara i l'Aula de Música Contrapunt, a la revetlla de Sant Joan i arribada de la flama del Canigó que organitza el GEM amb la participació de la colla de geganters, AEG Sant Nicolau i la colla de diables, entre d'altres, del Cercle Artístic Malgratenc, a l'Associació de labors La Merceria i la celebració del Dia de cosir en públic. A tot això podem sumar la convocatòria prevista per aquest divendres de la reunió per la Festa dels Empestats, i el ball de morratxes previst pel proper diumenge a la Plaça Anselm Clavè (plaça de La Barretina per la gent de Malgrat) que oferirà l'Esbart Mar Blava en honor de Sant Joan i Sant Pau. 

Tot plegat, no hi ha dubte que som davant un patrimoni que cal cuidar, i que exigeix conèixer i entendre el present per saber estar al costat d’unes entitats participades per gent que vol contribuir a fer un poble millor des d’un àmbit concret. No podem oblidar que al final les entitats són les encarregades de perfilar el teixit associatiu que dóna personalitat i cohesió al propi municipi. 

El fet associatiu és una constant en la vida malgratenca i perviu amb una tenacitat indiscutible davant el repte d'adaptar-se a les transformacions socials, les dificultats econòmiques per mantenir el conjunt d'activitats i objectius, i el pes de la responsabilitat que en cada associació ha d'assumir la junta directiva. 

La realitat és que sense les entitats que s'encarreguen de tirar endavant amb les tradicions i amb el dia a dia, cap poble podria gaudir de la majoria de les activitats que s'hi realitzen. Serveixi aquest senzill escrit per fer un reconeixement a la tasca que fan les entitats de Malgrat, i molt especialment, a cadascun dels caps, presidents/es o membres de les respectives juntes d'aquestes entitats que desenvolupen una gran feina silenciosa que permet mantenir viva la cultura i la tradició del nostre poble. 

En un poble com Malgrat on no hi ha una política cultural suficientment estructurada i clara no hi ha dubte que les entitats han estat i són les grans protagonistes de la vida cultural al poble. Sempre fent mans i mànigues per trobar el suport econòmic necessari per mantenir una programació estable. Sempre lluitant contra l'escarransit pressupost que es destina normalment a cultura. El cert és que, en el context actual, mantenir el ritme d'activitat d'aquestes entitats i associacions és un gran èxit col·lectiu que s'aconsegueix per la voluntat, l'esforç i la il·lusió que moltes persones hi posen cada dia. Tot això, és clar, amb el suport de l'Ajuntament. Cal no oblidar-ho. Però és que aquest és el paper que han de tenir les institucions. Posar a l'abast del món cultural i associatiu els recursos necessaris i les infraestructures per tal que les entitats puguin fer la seva via, sense haver de patir per si podran o no podran assumir els actes i activitats que venen programant, o per si poden pagar la llum del local, o si disposen o no de local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada