dilluns, 19 de maig del 2014

REFLEXIONS DE CAMPANYA



Quan era petita els pares ens duien de viatge per Europa dins un Citroën 2CV de color verd.  França, Holanda, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Bélgica, Luxemburg.......Eren viatges meravellosos que gaudíem tots apilats dins aquella llauna amb rodes. Maletes, bosses, criatures...... Eren uns viatges plens de jocs i endevinalles que els meus pares inventaven  segons el lloc on ens aturàvem, i que sovint servia per donar-nos a conèixer d’una manera divertida la història, la llengua o els costums de cada lloc. Així vaig conèixer de ben petita la paraula Europa. Una Europa de colors que contrastava amb la grisó espanyola. Dels Pirineus enllà tot era modern i nou i Europa era un punt de referència per aconseguir democràcia i benestar. 
 
Avui enfilem la darrera setmana d’una campanya d’europees amb un panorama ben diferent. La paraula Europa no desperta il·lusió i es mira amb indiferència. Aquest matí un jove malgratenc m’ha escrit al facebook el següent: “el problema és la capacitat NUL·LA de tots els caps de llista, forces polítiques, etc... per estimular a la gent. Com s'entén que en unes eleccions Europees estiguem amb el monotema Independència, que si Catalunya que si Espanya... No ens motiva gens el tema Europa i és normal, la gent no rep informació per part dels polítics. Així de simple .” Sincerament, m’ha fet pensar.  En general, els polítics fa temps que ho tenen difícil per motivar a la gent, però activar als ciutadans parlant d’Europa és una missió gairebé impossible.  

Però Europa és important per sí mateixa, com intenta explicar Ramon Tremosa a les seves intervencions en campanya posant sobre la taula temes econòmics i de futur amb les seves múltiples derivades.  Potser la necessitat d'explicar la importància d'anar a votar a les europees en clau catalana produeix l'efecte de que sembla que només parlem d'independència, però les europees són importants a  molts nivells. També a nivell local. Molts dels projectes importants de Malgrat s'han finançat amb fons europeus. Això és només una mostra de la importància que ha tingut Europa en el nostre progrés en els darrers anys. Ahir el President Mas va destacar la importància que tenen aquestes eleccions -no només pel procés “perquè una part de la partida es juga a Europa”-, sinó també per la repercussió econòmica que té la Unió Europea per “un país obert com Catalunya”

I amb tot aquest context complex no oblidem que als catalans ens miren amb lupa, que el debat és amb els partits espanyols PP i PSOE i que dels resultats del diumenge se’n faran dues lectures, la primera serà la participació que hi ha a Catalunya; i la segona, el gruix de vot, el suport que obtindrem tots els partits que estem pel dret a decidir.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada