dijous, 21 de març del 2013

SOBRE EL "MUSEU ITINERANT"

Avui m'he quedat ben astorada. Estupefacta. El govern municipal ha decidit col.locar una barca de pesca al bell mig de la nova rotonda del carrer Girona. "Anem completant aquest museu itinerant simbòlic sobre la història de Malgrat que són les rotondes", ha afirmat l'alcaldessa. I aquesta agosarada afirmació és el que més em sorprén. Qualificar de "museu itinerant" una sèrie d'objectes dispersos per diferents rotondes del municipi, sense cap sentit, objectiu ni ordre, francament em sembla bastant pretenciós, sobretot quan qui parla té per costum expressar el seu rebuig a qualsevol projecte museístic a Malgrat.

Actualment existeixen una gran varietat de museus itinerants: museus itinerants de ciències i tècnica, museus itinerants d'art, museus itinerants històrics, museus itinerants dedicats a personalitats del món de l'art o de l'espectacle, però dispersar de forma desordenada màquines i objectes a les rotondes d'un poble no crec que es pugui definir com un projecte museístic .  

Actualment l'ICOM defineix el museu com una institució al servei de la societat, el qual adquireix, conserva, exposa i comunica els béns representatius de la natura i de l'home, a fi de salvaguardar-los, d'augmentar els coneixements i d'afavorir el desenvolupament del patrimoni, de l'educació i de la cultura. Per a arribar en aquesta concepció, ha calgut superar una llarga etapa de col·leccionisme privat i una etapa de creació de museus públics. 

En el seu día la barca en qüestió ja es va voler col.locar com a peça decorativa al parlar del projecte de millora del Passeig de Llevant. Es volia posar de manera enjardinada per substituir la font que el nou projecte va eliminar. Desconec la raó per la que, finalment, no es va posar en aquest punt. La proposta no era molt original, però a la vista de l'actual enjardinament del Passeig de Llevant tampoc hagués passat res, i una barca el més lógic és que es col.loqui prop del mar.

Ara s'ha decidit per decret que la barca navegui a la rotonda. Una decisió poc encertada en la meva opinió. La barca és sens dubte una bonica barca de pesca normal i corrent, però dona la sensació que algú ha abandonat la barca al mig del carrer. La proposta realment ha de ser econòmica, però no encaixa en l'entorn ni té cap sentit. No decora i més aviat estorba. 

Instal.lar la màquina téxtil a la rotonda de la Fàbrica de l'Aigua ho vaig trobar simpàtic i interessant, tot i que personalment penso que es podría haver executat el projecte de manera més vistosa. Ara bé, hi ha coses que tenen un límit. La rotonda dedicada a les mines pot ser -si es fa bé- molt interessant. La rotonda dedicada al turisme em fa més por, perquè són capaços de col.locar un barret mexicà, una tumbona o una gerra de sangria.

Tremolo de pensar que pasarà el día que algún malgratenc faci donació a l'Ajuntament del mobles de la iaia. Veurem rotondes amb un armari de 3 portes, la butaca del rebesavi o un moble llibreria?. Tot és possible!. 

14 comentaris:

  1. realment com a "museu" deixa bastant que desitjar. Salutacions!

    ResponElimina
  2. parlar de fer les coses per decret quan aixo es l´habitual d´un mateix es facil i egoista, sino que hauria sigut millor col.locar quelcom monument que hagues costat uns quants euros? Malgrat es poble i com tal em de parlar, no pas com si fos una ciutat, que no es. el darrer comentari de les rotondes em sembla sarcastic i poc adecuat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No comparteixo la teva opinió. Malgrat és poble, però això no vol dir pas que s'hagin de fer les coses amb poc gust ni que s'hagi de pagar cap monument. Sencillament, es pot fer una rotonda enjardinada com Déu mana i ben segur embelliria més la zona. El darrer comentari és un toc d'humor, però evidentment això dependrà del teu sentit de l'humor i del que hi vulguis veure. Què tinguis un bon dia!

      Elimina
  3. Simplement, m'encanta la teva crítica i opino exactament el mateix. Tampoc entenc el perque l'han de ficar tan lluny del mar v.v..... però bueno aquesta és l'alcadessa que tenim fins a les properes eleccions, fins a llavors, no t'extranyi trobar un submarí al costat de la farola de davant de l'ajuntament.

    ResponElimina
  4. Si volen posar la barca que la posin on toca i on quedi be. Però ficar-la a una rotonda tant petita sobre un munt de rocs em sembla molt lleig. Ara bé, vist el que hem vist a Malgrat, ens la podiem haver trobat a l'entrada de la biblioteca que pel que es veu es el lloc on posen tot allò que es dona i no saben on ficar.

    ResponElimina
  5. Per plorar això de "Museu itinerant simbòlic" com ho anomena l'alcaldessa. Només hi faltaria, al costat de la barca, una canya amb la bandera espanyola per glosar amb precisió l'autoria del pitafi.

    ResponElimina
  6. per favor, quant de cinisme hi ha en aquest poble!!!!! penso que tenim problemes mes importants a Malgrat que no pas "pilotejar" criticas absurdes sobre la barqueta en questió, com per eixemple l´alt % d´atur al municipi, o l´alt % de comerços tancats, o la desilussió de la gent en vers els politics, etc, etc, podriem seguir.....peró per el que veig tot aixó als SRS. politics NO els interesa de parlar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. Com a mínim alguns mostrem interès per a tot. De fet, parlem de tot i tenir o no tenir un "museu" a Malgrat no deixa de ser un tema d'interès local. Bona setmana!.

      Elimina
  7. La qüestió és criticar, i no només això, criticar per criticar. Aquesta és l'oposició que ens mereixem?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el que fas tú, no?. criticar per criticar qualsevol opinió personal expressada lliurament.

      Elimina
  8. Sobre el sentit de l'humor: estaves realment inspirada quan has dit lo del barret mexicà!

    ResponElimina
  9. Avui han publicat a la web de l'ajuntament, un document de memòria d'adequació de l'antiga caserna de la policia. Ja se sap què s'hi vol fer???

    ResponElimina
  10. En principi,es tracta d'un projecte d'adequació que segons m'han informat és per ubicar allà els serveis socials, despatxos i inserció laboral, club de la feina, etc.

    ResponElimina