dimarts, 3 de maig del 2011

DEBAT DE COMERÇ, DEBAT DE POBLE


Potser, perquè porto la botiga a l’ADN com a filla i neta de botiguera, sempre penso que un poble sense botigues perd vida i ànima. El comerç és més que un sector econòmic, és un factor de cohesió social i territorial. La configuració mediterrània dels nostres pobles ha facilitat l’existència d’un comerç proper, i al final veus que les ciutats i pobles que funcionen són aquelles on hi ha una barreja d’usos que d’alguna forma  configura el poble, perquè la botiga no hi ha dubte que fa poble. Per a mi, aquest comerç de proximitat, compacte, que fa que el poble, socialment i econòmicament, sigui possible, és realment el futur.  

En aquest sentit, la millora i peatonalització del centre impulsada els darrers anys suposa una nova perspectiva pel comerç, però una vegada fet aquest esforç, cal saber gestionar plegats aquest entorn i potenciar el comerç de qualitat. Sempre dic que posar rajols a terra no dinamitza el comerç. Al darrera cal que hi ha hagi un programa clar, i  l’administració municipal ha d'exercir el lideratge necessari per asssolir el model de comerç que garanteixi un millor servei a la ciutadania sempre comptant amb les associacions comercials. 

De tot això suposo que s'havia de parlar al debat d'ahir organitzat per l'Associació de Comerciants Malgrat Centre, però va resultar complicat. La iniciativa era bona, però potser la rigidesa del format va impedir que realment es pogués entrar en un autèntic debat sobre comerç, i cadascú es va centrar en exposar allò que va considerar més oportú.  Es va trobar a faltar el diàleg amb els assistents en forma de preguntes que hagués donat més dinamisme a l'acte. Una cosa va quedar clara. El comerç de Malgrat necessita recuperar la vitalitat. 

En aquests darrers quatre anys s'ha produit un estancament de la política que es va engegar de forma decidida en el passat mandat. No ha existit una autèntica voluntat política  per part del govern d'impulsar el comerç. S'han aprovat instruments com el POEC que s'han abandonat al calaix i és evident que el govern no ha fet els deures. Només així es pot compendre que l'Ajuntament no s'hagi dotat d'una mínima estructura técnica per al comerç. Només així es pot entendre que quan entres a la web de l'Ajuntament, miris l'apartat de regidories, obres "comerç", i on posa "Línies bàsiques d'actuació" trobes l'espai en blanc. No hi ha cap línia d'actuació i punt. S'ha donat un mínim suport continuista al que s'havia impulsat amb el Pla de Dinamització del comerç 2003-2007, però queda clar que aquest Pla demana una actualització.

Per nosaltres ara és el moment d'enllestir la regulació d'usos comercials que va motivar la redacció del POEC, per evitar la discontinuïtat comercial que fins ara provocaven caixes i bancs i inmobiliàries, però que ara causen els locals tancats. Cal resoldre les eternes indefinicions d'equipaments claus com el mercat municipal, l'aparcament rotatiu i, sobretot, l'actual model de circulació viària que ens fa perdre oportunitats. Per nosaltres és important treballar en un projecte de comerç de Malgrat més global  que a partir de la creació d'una marca global impulsi la promoció comercial. Per nosaltres és important establir un Pla Integral de suport a l'activitat comercial 2011-2015 que reuneixi les mesures transversals en els àmbits de la planificació urbanística, la mobilitat i aparcaments, la promoció comercial, l'ordenació comercial, la seguretat, neteja, il·luminació de carrers i la formació. Per nosaltres és important crear una Taula de Comerç que permeti la col·laboració entre administració i activitat comercial. En definitiva, per nosaltres és important el comerç. Suposo que va quedar clar.  

 

5 comentaris:

  1. Amb tantes taules i consells ni tu ni els teus regidors tindràn temps per a la gestió, que és el que realment volen els ciutadants.

    ResponElimina
  2. Doncs mira, el passat mandat vam fer taules i consells i no va anar gens malament. Ningú pot dir que no vagi treballar de valent i que no em vagi implicar amb el comerç. Ningú pot dir que no es vagi fer bona gestió amb els recursos que vam disposar, sobretot, pensant que fins aquell moment la política de comerç que s'havia fet era 0.

    Es van fer moltes accions sempre coordinades amb els comerciants. D'altra banda, el que proposem no ens ho hem inventat, sinó que és fruit de l'experiència, de la formació i de la participació en la planificació. Senzillament, és el que recomana el POEC aprovat per tots els grups polítics del consistori després de fer un estudi exhaustiu del comerç de Malgrat. Un document que es va fer com a eina pel comerç i que va comptar amb la participació dels comerciants.

    Potser per alguns dialogar, coordinar, i planificar les polítiques és perdre el temps, per a nosaltres és la millor manera de treballar i la més efectiva.

    El meu consell és que abans de parlar i criticar millor informar-se i saber de que parles.

    ResponElimina
  3. com a resposta al primer anónim, deduexo per les seves paraules que es més important governar sense directrius (de cara a la galeria), que no pas buscar opinions i solucions consensuades, que siguin el millor per a tots. Molt bé, així ens lluex el pel al poble. I, estic totalment d´acord amb la Neus que al debat li va mancar la participaçió dels comerciants, i li va sobrar l´excés de protagonisme d´alguns candidats.

    ResponElimina
  4. de sempre el comerç a Malgrat ha estat molt trist, i l´administraçió mai hi ha ajudat, i aquesta legislatura menys. Com eixemple diré que ahir amb una reunió a l´Ajuntament de S.Susanna, van propossar de fer uns tallers (gratuits) per tal de "copçar"quines son les mancances del comerç, i casualment apart del tecnic municipal, el projecte va ser presentat per la regidora de comerç,que casualment es de CiU i que casualment, no es torna a presentar, peró que diu molt al seu favor, dons demostra compromís, i no pasotisme, com "alguns" regidors de Malgrat, els quals deurien reflexionar sobre la seva "actuaçió" aquests darrers anys.

    ResponElimina
  5. No vaig poguer assistir al debat,tot i aixì,crec que teniu raó.La dinamització del comerç és un punt important,l'accecibilitat al centre del poble també...i crec que teniu raó en que el dialeg entre un equip de govern,el poble i en aquest cas els comerciants és MOLT IMPORTANT,aixi com una bona coordinació entre les dues parts...ENDAVANT

    ResponElimina