dilluns, 22 de novembre del 2010

EL CANVI POSITIU QUE MALGRAT NECESSITA

A les al·legacions que CIU va presentar al projecte de remodelació del nucli antic, vam deixar clar que per nosaltres la proposta d’actuació havia de partir de la consideració del nucli antic com a peça central del sistema urbà local. Això volia dir, que qualsevol intervenció havia de procurar lligar l’acció urbanística i de mobilitat amb la identitat de l’àmbit i el seu paper econòmic, cultural i social, respectant cada indret o àmbit singular. 

Sempre hem defensat que era necessària l’actuació al centre de Malgrat, però el nucli antic de Malgrat  necessitava una actuació integral de millora, que englobés especialment els àmbits econòmics i socials, i no únicament l’aspecte urbanístic. Per nosaltres era important defugir aquesta voluntat uniformadora i lamentable que es vol imposar a Malgrat sense cap mena de criteri, però sobretot, era fonamental insistir en la necessitat de completar l’actual projecte amb un programa específic de dinamització econòmica i comercial de la zona per assolir els objectius que segons el DVD  encarregat per l'ocasió vol defensar quan pomposament parla de dinamitzar l’activitat económica. 

Malauradament, com sempre tot queda en la retòrica i la inauguració de més panots grisos.

Des de Convergència i Unió vam demanar “un programa d’estímuls fiscals i ajuts puntuals pels veïns que ajudin a ampliar l’actuació municipal amb l’actuació privada, i que s’acompanyin d’un programa específic de dinamització econòmica i cultural del nucli antic."

Res. Ni cas. Les nostres al·legacions van quedar al calaix dels bons propòsits. És una llàstima, però el comerç urbà és una riquesa sovint menystinguda pel nostre consistori. El comerç dona feina i vida als pobles i ciutats. De fet, costa imaginar un poble sense botigues. La mateixa essència del model de poble de la mediterrània és l'activitat comercial. A més, potenciar la proximitat del comerç al consumidor resulta ben coherent amb fer un poble sostenible. 

Ara, en un context econòmic que ha afectat de ple al sector, és evident que els comerciants locals han de plantar cara com poden a una situació adversa ,i el recolzament és més necessari que mai. No hi ha setmana que no hi hagin baixes d'activitat i és molt preocupant. Més preocupant encara quan no es detecta cap acció del govern municipal per posar fre a més tancaments o, com a mínim, quan no veus cap moviment dirigit a aprofitar el moment per ordenar el comerç local. On són els instruments del POEC que s'havien de desplegar?. L'amenaça potser ja no són les immobiliàries o les entitats bancàries, però l'amenaça sobre l'activitat comercial existeix. És una realitat palpable i ningú fa res.

Està clar que "El canvi positiu que Malgrat necessita" vol dir fer un aposta decidida pel teixit econòmic local abans que sigui massa tard. Vol dir revisar el pla de dinamització existent. Vol dir apuntar idees. Vol dir un compromís real de treball comú entre l'administració local i el comerç en benefici del nostre poble. D'aquest esforç conjunt en sortirem tots beneficiats, perquè haurem contribuit a la millora de Malgrat, de la seva vitalitat, del seu dinamisme, la seva diversitat i pluralitat.  

2 comentaris:

  1. tot ho barreges per confondre el perosnal, o potser és que tu ho confons tot?

    ResponElimina
  2. La veritat, no he trobat a l'escrit motius de confusió. Ho trobo bastant clar i representatiu del que passa a Malgrat. No s'ecolta ningú, no s'accepta mai cap proposta dels altres per bona que sigui, i l'ajuntament no fa res pel comerç. On veus la confusió?
    Jaume

    ResponElimina