divendres, 4 de juny del 2010

DES DE LA CÀMERA DEL PLE ( I )

El Ple d’ahir va començar de manera més relaxada del que darrerament és habitual. Fins i tot vam aprovar l’acta corresponent al surrealista ple del mes de maig que va acabar amb la fugida de l’alcaldessa. Han passat moltes coses des d’aquell dia, i ara farem servir el ROF que pel que sembla serà el remei per tots els nostres mals.

Aprovació del Compte General corresponent a l’exercici 2009.

El Sr. Puignou va començar com cada any explicant que el Compte General és “el conjunt de documents i estats contables que mostren la situació econòmica de l’Ajuntament". Després va deixar anar el recull de termes i conceptes contables habituals: modificació pressupostària, ingressos, despeses, romanents, operacions corrents, operacions de capital, nivell d’execució, despeses financeres, despeses de personal, resultat pressupostari , inversions reals, solvència tècnica, solvència total, qualitat del deute, etc, etc. Per acabar dient que la gestió dels darrers anys permet atendre les necessitats de la gent i cal seguir defensant el rigor pressupostari. 

Resumir tot el que vam dir uns i altres serà complicat, però des de CIU vam fer algunes observacions per demanar criteris més clars a l’hora de recollir la memòria de cada àrea. La veritat és que es nota certa incoherència en la informació i els criteris varien d’una àrea a una altra. També vaig destacar que hi ha una reducció d’activitats, i que això cal tenir-ho en compte a l’hora de planificar polítiques municipals de foment de l’activitat econòmica. Sobta que avui es facin pràcticament les mateixes activitats de dinamització que fa sis anys –això en el millor dels casos i sinó s’han retallat o diluït. Sobta que marxi una empresa del municipi com Henkel i el govern es quedi assegut esperant que bufi el vent. La inèrcia no porta enlloc, i sembla que manquen les idees i es fan estalvis allà on no s’han de fer en aquests moments. Aquest qui dia passa any empeny és inquietant en l'actual context. Aquest només pensar en les obres resulta irritant. És clar que les polítiques econòmiques no s’inauguren i no permeten fer festetes amb pallassos. Es tracta d’un treball que demana rigor i dinamisme, i que segurament no es pot lluir tant , perquè els fruits no són immediats.

També preocupa el tema de l’Oficina d’Habitatge. Una xifra: 617 consultes sobre promocions de protecció pública el 2008 i 474 el 2009. Això en un dels pocs municipis que pot presumir de no haver estat capaç en més de 30 anys de fer un sol habitatge social o públic. Això sí, portem 10 anys fent bullir l’olla amb el coi d’habitatges socials de lloguer. Podríem fer un monogràfic del tema. Em consta que quan es va obrir l’oficina la gent es va llençar a fer consultes. És lògic, qui es pot imaginar que s’obrirà una Oficina Local d’Habitatge per no fer cap habitatge?. Però no cal patir ja vindrà l'ARE. Per cert, “la culpa també és nostra” com no podia ser d’altra manera. Per haver-nos oposat a l’ARE. Argument de ciència-ficció ofert per l'amable Sra. Campoy, que quan no sap que dir acaba sempre dient el primer que li passa pel cap.

Sobre la situació financera de l’Ajuntament l’informe ens diu que ha empitjorat notablement. Parlar de conceptes d’estalvi legal net i de marge per endeutar-se no tapa la realitat. Ho diuen com qui diu “podríem estar pitjor”. S’ha trencat la tendència a reduir l’endeutament per habitant, i apunto que han hagut de tirar d’hemeroteca per trobar alguna dada comparativa. Dels 178 euros/habitant hem passat en un any a un endeutament de 667,76 euros/habitant. Això sí, és millor que els 802,38 euros de l’any 98. Quin descans!. La solvència total ha disminuït, i l’endeutament financer ha augmentat passant dels 3.308.493 euros de l’exericici 2008 als 12.428.942 euros del 2009. La dada positiva és que coincideix l’entrega de obres que venen d’exercicis anteriors i les del FEIL o Plan Zapatero amb data d’entrega, així que enguany per primer cop tenim un percentatge d’ inversió real una mica més aproximat a la mitjana.

(Cont)

2 comentaris:

  1. Un Ple on va sobrar tanta educació teatral, hi va faltar vida muncipal que no insults.
    El govern us està fent el llit.

    ResponElimina
  2. Que hagués proposat des de CiU per evitar la marxa de Henkel? En cas de la inevitable marxa que proposa CiU al sector de la indústria malgratenca per a la seva dinamització?.Gràcies

    ResponElimina