dimarts, 23 de febrer del 2010

POLÍTICA ESPORTIVA A MALGRAT?

Aquest diumenge al matí em vaig apropar al camp de futbol "sense nom" per donar suport a la nova edició del CATAFRICUP, aquest partit de futbol que va néixer com a derby pagesos-immigrants. En Pep i jo també vam acompanyar al senador de CIU, Josep Maldonado, que s'havia compromès a jugar com a mostra de suport a la gent que participa en el projecte. L'ambient i les converses que vaig poder mantenir a peu de camp mentre seguíem el joc em van fer pensar en la política esportiva que hem patit tots aquests anys.

No hi da dubte que l’esport contribueix a millorar la qualitat de vida. Constantment rebem indicadors i recomanacions dels beneficis que aporta la pràctica de l’esport per la nostra salut. També hi ha un factor important d’educació i cohesió social en la pràctica de l’esport, sobretot en edats escolars. Per aquest motiu, és essencial la planificació d’una bona política esportiva a nivell local concebuda per donar resposta als diferents col·lectius de persones, i per fomentar la pràctica de l’esport en totes les seves vessants, és a dir, des de la iniciació i la competició, passant pel lleure, fins a la salut.

Però per complir amb els objectius és fonamental gaudir d’uns bons equipaments esportius que permetin i facilitin l’accés de tothom sense discriminació de cap classe a la pràctica esportiva. Vet aquí la gran assignatura pendent del nostre poble que avui ens afanyem a resoldre. Més val tard que mai, oi?. En els darrers anys era ja massa evident el greu dèficit d’equipaments esportius de qualitat que ha patit Malgrat. Feies un tomb i qualsevol poble per petit que fos disposava d'un camp en condicions. 

Ara, quan ja era un clam a nivell popular que Malgrat havia perdut el tren en equipaments ens posem les piles a correcuita.  Per això, celebrar que disposem d'un nou camp de futbol no ens ha de fer perdre de vista que més d’una i més de dues generacions de nens i nenes de Malgrat han patit un greuge, perquè els governs de la Sra. Campoy no han posat mai l’esport a l’agenda com una prioritat, i quan ho han fet ha estat sempre amb projectes curts de mires que s’han quedat en això....en projectes de curta volada. Com exemple, un pavelló Germans Margall que ràpidament ha quedat petit i que ha necessitat un bon grapat d’anys i l’ajut d'un FEIL per acabar l’urbanització del seu entorn. Tota una enganyifa això de fer veure que inaugures una cosa, quan en realitat "tapes descuits", perquè fa més de 10 anys que hauríes d'haver inaugurat.

Des de CIU hem dit moltes vegades que Malgrat s’havia de posar al dia en equipaments de qualitat i serveis de nivell. Fa poc hem inaugurat el nou camp de futbol, una assignatura pendent que ajuda a pal·liar aquest dèficit d'equipaments esportius. Un camp de futbol magnífic que no ens ha de fer oblidar la quantitat d’esportistes que han hagut de marxar del poble tots aquests anys per continuar en la pràctica d’un esport que els agradava, però que no disposaven d’un bon equipament per practicar. 

El Sr. Rangel el dia de la inauguració va afirmar “que calen instal·lacions de qualitat perquè l’esport arribi a tothom”, i va destacar també la importància de l’esport com element cohesionador de la societat. Un discurs reiteratiu, però sempre entenedor i eficaç. Comparteixo l’opinió. Ara bé, les paraules del Sr. Rangel em generen cert desconcert, perquè és de domini públic que la seva amiga Campoy no ha tingut mai l'esport com una prioritat, el que de retruc significa que això de la cohesió social i la igualtat per tothom li interessa poc. A l’hemeroteca no trobes gairebé cap proposta del PSC en matèria esportiva, i no es parla de fer un camp de futbol fins l’any 2007 quan ja teníem practicament els plànols i era una imperiosa necessitat. Al programa electoral del "hem fet" no he pogut trobar ni cap referència, i està clar que el Pla d'Equipaments Esportius s'ha endagat aquest darrer mandat. De fet, un cop d’ull als programes dels “varem dir que faríem, no hem fet o hem fet el que hem pogut” i salta a la vista que la política esportiva no ha estat mai la prioritat del PSC de Malgrat. Només cal veure qui la representa, o escoltar al passat ple de febrer la solidesa dels seus criteris a l’hora de repartir recursos entre les entitats esportives.

Aquest poble ja té camp de futbol. En un futur espero que no massa llunyà tindrà una piscina. Ara només falta disposar d'un bon regidor d’esports i d'una bona planificació de la política esportiva. Per ara, inaugurar un camp de futbol és aprovar una assignatura pendent, però a la "repesca". Per disposar dels altres dos elements indispensables haurem d'esperar poc més d'un any.

6 comentaris:

  1. ja has començat la campanya electoral?

    ResponElimina
  2. Ostres, què ràpid? Encara estic fent canvis a l'escrit. Començar la campanya? No. Jo més aviat diría que parlant del que tenim i dient la veritat, oi?. Reflexions en veu alta. De fet, no cal fer campanya per constatar el que hi ha a Malgrat.

    ResponElimina
  3. Si la teva proposta en matèria d'esports pel poble de Malgrat de Mar, és només canviar el Regidor d'Esports em sembla de "curta de mira" doncs parles molt però com sempre només hi veig palla, no veig propostes en ferm.

    ResponElimina
  4. D'entrada el meu escrit és una reflexió personal i no està plantejat per fer un recull de propostes. Només volia posar de manifest certes incongruències.

    D'altra banda, em sembla que només veu qui vol veure. Crec que he parlat al text molt clarament de canvi de regidor i també de "política esportiva, criteris i planificació". Per tant, l'esforç que fem alguns per oferir l'opinió i explicar els nostres punt de vista sobre temes locals mereixen álguna consideració més enllà del comentari fàcil.

    Per ara només puc dir que criticar i acusar de "falta de propostes" és senzill, però "mullar-se", fer propostes i intentar canviar les coses no ho és tant. Si tens interès en les nostres propostes pots començar per passar-te per la web de CIU i repescar el nostre programa d'esports de la passada campanya. És totalment vigent. Podràs comprovar que es va treballar i molt per fer propostes en matèria d'esports. Penso que és un programa molt treballat (molta feina del Pep Roig i altres persones que es van implicar a fons). Fes, com et dic, un repàs i després en parlem i concretem si et sembla.

    Tot és opinable, però penso que en cap cas es pot criticar que "parli molt i només doni palla". Considero que fem moltes propostes i molt concretes. Moltes més que les que ara mateix ofereix la pròpia regidoria que suposadament ha de liderar la política esportiva del nostre poble.

    Per acabar, tampoc he pogut trobar al teu comentari cap proposta ni concreta ni genèrica. Això també t'hauria de fer pensar, no?

    ResponElimina
  5. http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=691729&idseccio_PK=1008

    ResponElimina
  6. Uiii, que van maldades... és a dir, "maldonades".

    ResponElimina