diumenge, 10 de juny del 2018

AVINGUDA BARCELONA. UN GRAN PAS CAP AL FUTUR

A Malgrat estem de celebració. Inaugurem una de les grans obres del mandat: un nou tram definitiu de l'Avinguda Barcelona. Un pas ferm cap el futur, perquè aquesta no és una obra qualsevol. 

Parlem d'una obra complexa, que al marge de renovar l'entorn i la zona turística del municipi permet reordenar-la, i en un futur que tenim a tocar, ens permet desdoblar la circulació del Passeig Marítim i endegar una altra gran obra de mandat vital des del punt de vista estratègic per Malgrat: El nou Passeig Marítim.

Aquesta ha estat una obra llargament esperada, i cal fer un exercici de memòria per entendre la importància i abast del projecte, sobretot quan en els darrers dies algunes veus s'han mostrat queixoses pel retard de l'execució de l'obra. Precisament les mateixes veus que el passat mandat van mantenir incomprensiblement paral·litzades les obres del pavelló de l'Avinguda Tarragona. N'hi ha per tocar campanes!.

Vull recordar que l'obertura d'aquesta Avinguda ja estava prevista en el PGOU del 1990, i també la va preveure el POUM del 2005. Quan vaig entrar el 2003 com a regidora ja estava a l'agenda política. Per tant, parlem d'un llarg recorregut. Massa llarg tenint en compte el valor estratègic d'un projecte que ha de servir també per millorar la connexió dels carrers perpendiculars, per millorar la mobilitat i la seguretat viària de la zona, i per donar un millor servei als establiments turístics.

L'execució del projecte, doncs, ja anava tard. I al retard històric s'ha sumat el dubte que planejava sobre el nou govern i la seva capacitat per executar una obra de tanta envergadura en tant que, des de fa poc més d'un any, la responsabilitat passava a unes altres mans.

Però tot just començar a rodar, aquest govern va posar fil a l'agulla, i tot i els  problemes técnics que es va trobar d'inici, i els que han aparegut durant l'execució ha estat capaç de dur la obra a bon port demostrant que "molts cuiners poden fer bon caldo" si tenen la cuina organitzada i treballen plegats.

Parlem d'un projecte de dos milions d'euros si tenim en compte les indemnitzacions als propietaris afectats. I parlem de molts obstacles que considero que cal explicar. D'entrada el projecte heredat tenia greus errors técnics que es van haver d'esmenar abans de començar a treballar les màquines, i que van suposar un retard important de l'inici de les obres. Els terrenys no estaven alliberats, s'han hagut de desviar serveis particulars no previstos inicialment al projecte com la conducció de regs dels camps, i desviament d'altres serveis privats que no es van poder fer fins obtenir la conformitat dels propietaris. Les obres de telefònica, consistents en la conducció aèria de la fibra òptica necessaria van durar tres setmanes més del previst. Van sorgir afectacions de serveis no previstes al projecte com l'execució del colector d'aigües residuals (desviat a primers de febrer), afectacions d'escomeses com el gas d'alta pressió que no es va poder fer fins que Gas Natural va definir les proteccions necessàries. Ha estat necessària l'execució de murs de protecció no previstos amb la hipoteca de que els privats havien de fer l'acabament de les connexions, i s'han fet canvis de definicions de la xarxa d'aigua potable, xarxa eléctrica, regs i altres serveis. Una autèntica llista d'obstacles i maldecaps.

Però el més important és que el projecte ja és una realitat, i que el poble de Malgrat fa un pas amb fermesa cap al futur. És un orgull pels integrants d'aquest govern haver-ne estat partíceps i, sobretot, haver contribuit a desencallar i fer realitat un projecte tant esperat.  
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada