dilluns, 15 de setembre del 2014

UN DINAR I 2000 SIGNATURES

L'escriptor francés Anatole France va dir alló de que "el futur està ocult darrera els homes que el fan", i aquesta reflexió sembla avui més actual que mai. Mentre la vella política intenta trobar una resposta a tant interrogant, els esdeveniments a Catalunya evolucionen sense fre de la mà de la nova política -la política que fan els ciutadans- i passen del debat als fets. 

Aquest matí l'ANC ha fet entrega al Parlament 750.000 signatures de la campanya "Signa un vot". Fa il.lusió pensar que entre aquestes signatures hi ha la de molta gent de Malgrat (també la meva).

El 'Signa un Vot' es basa en el Dret de Petició, un dret fonamental recollit en l'ordenament internacional, la Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya. Representa l’exercici de la democràcia directa en el seu estat més pur, en el qual un ciutadà expressa la seva petició a una administració. 

Aquesta campanya "Signa un vot" ha arribat a uns 800 municipis de Catalunya, i només a Malgrat s'han recollit més de 2.000 signatures i nombroses adhessions, tot i els entrebancs que normalment es pateixen al nostre poble quan s'impulsa una iniciativa d'aquest tipus. Cada signatura representa a un malgratenc o malgratenca i és una xifra molt respectable, però cap membre del govern municipal va fer acte de presència per recollir simbòlicament aquestes signatures. Sembla que aquests més de 2.000 malgratencs no mereixem tanta consideració.

De fet, a les portes del consistori ens vam aplegar únicament els representants dels grups municipals favorables a la consulta, però sorprenentment cap regidor socialista va mostrar el més mínim interès per l'exercici d'un dret fonamental dels seus conciutadans. Com sap tothom els socialistes de Malgrat fa anys que per la Diada han optat per menjar a part. Un àpat que avui s'ha convertit en la gran metàfora del socialisme a Malgrat. La imatge de 74 socialistes malgratencs dinant al voltant d'unes llarguíssimes taules mentre la gent ompla carrers i places no deixa de ser inquietant, especialment en una Diada tant carregada de simbolisme. 

Vist en perspectiva és impresionant. El contrast entre DINS i FORA va creixent. Allà, dins la seu del carrer Nàpols, la vella política asseguda al voltant de la taula. Lluny, ausent, distant. A fora, la nova política. A peu de carrer, prop de la gent, amb les seves diferències i contradiccions si es vol, però donant la cara, recollint amb el respecte que mereixen  les signatures que ens han dipositat més de 2.000 malgratencs. Un acte senzill i, a la vegada, extraordinari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada