diumenge, 20 d’octubre del 2013

NOUS ESCENARIS POLÍTICS



Avui La Vanguardia presenta un sondeig electoral de la ciutat de Barcelona que apunta a una fragmentació total del vot a la ciutat. És un sondeig molt interessant des de molts punts de vista, perquè els partits fins ara hegemònics pateixen davallada de vots que aprofiten forces polítiques que salten a l'escenari. Crec que aquest sondeig és una projecció del que passarà a la majoria de municipis del país. Fa temps que es dibuixa, en general, una fragmentació del sistema. No és gens estrany si tenim en compte que en moments  de forta convulsió i de canvis que es produeixen a gran velocitat els partits tradicionals mostren certa dificultat d’adaptació en el seu missatge. 

Estic convençuda que els escenaris canviaran, perquè hi ha partits amb una gran capacitat per recollir el malestar de la gent. Partits que no aporten cap solució, però que es mouen amb molta agilitat per la captació de vot amb missatges molt simples i directes que el ciutadà capta a la primera.

De fet, la nostra societat és molt complexa i els mapes polítics no són més que l’expressió de la pròpia societat. El problema és que aquest mapa serà difícil de governar i obligarà a compartir lideratges. La democràcia representativa dóna senyals d'esgotament i de crisi profunda, però cal  trobar-hi solucions per evitar que el populisme s'instal·li a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada