dimecres, 30 de juny del 2010

SANT JOAN I SANT PAU: FESTA VOTIVA , MORRATXES I RETALLADES

Ni festa, ni morratxes, ni ball, ni res de res. Es veu que la Sra. Crisi no està per festes i tradicions. Però el que són les coses. Ahir es gastaven els diners alegrament fent viatges en grup al Marroc i Escandinàvia per fer cultureta i poca cosa més. Avui no hi ha diners ni per pagar una cobla i conservar una de les danses pròpies de Malgrat. Ai, Senyor!. Un dia podem construir Teatres-Auditòris de gran pressupost.  Un altre dia no tenim ni per pagar la llum. Ni "quatre eurillos" per trencar una morratxa. És la gran paradoxa dels actuals governants locals i els seus estalvis de pa sucat amb oli, la "xocolata del lloro", i la falta de criteri. Amb l'excusa de les obres a la plaça Anselm Clavé i la crisi s'han pogut estalviar uns calerons. Però, realment val la pena?. No és lamentable i molt trist?.

El ball de Sant Joan i Sant Pau es balla precisament per recordar el vot fet per la població malgratenca als co-patrons Sant Joan i Sant Pau en ocasió de la pesta de 1651. Es tracta d'una festa instituïda pel vot del poble, i és una bella tradició que mereix ser conservada. Precisament, l'any 1999 el Som-hi! (juliol-agost) va publicar un interessant document que parla de la festa i del ball de les morratxes o almorratxes: "Donar voltes i més voltes, rompre i més rompre morratxes al compàs dels harmoniosos acords d'una orquestra, constitueix, dit en àdhuc paraules, el típic ball de les morratxes, subjecte cada dia més a capritxoses modificacions", diu el text. Quanta raó!.

En temps d'incerteses com els que avui ens toca viure sembla molt poc encertat deixar de complir el vot que un dia va fer el poble de Malgrat. Un vot que va acordar a perpetuïtat aclamar a la justícia divina dels gloriosos màrtirs Sants Joan i Sant Pau com a intercessors per deslliurar-nos de la pesta. I ja sabem com les gasta la justícia divina. 

9 comentaris:

  1. Mal llamp caigui i s'endugui per sempre tanta pesta com la que ens està afligint als malgratencs.

    ResponElimina
  2. Precisament en aquests temps d'incertesa el que tocaria fer és recordar les nostres tradicions. Però els de l'ajuntament són massa "moderns" per això. Destrueixen l'arbreda, no celebren ni una mica les festes tradicionals, amb un urbanisme salvatge han destruit el poble, etc.

    Tot perfectament lògic: suburbialitzem al poble per continuar tenint vots, ja que el dels malgratencs de sempre ja l'hem perdut.

    ResponElimina
  3. He trobat a l'arxiu municipal un escrit sobre aquesta festa que es va publicar a una revista local fa anys. Vaig pensar que era teu. És així?

    ResponElimina
  4. El 26 de juny de 1651 té lloc a Vilanova de Palafolls (Malgrat) el vot solemne fet a Sant Joan, Sant Pau i Sant Roc perquè "com fonch Déu Nostre Senyor servit de assenyalar-nos lo càstich de la pestilència lo die de la festa de dits gloriosos sancts, sien servits de intercedir devant lo conspecte divinal que no passe havant tal contagi y tant gran càstich en lo present poble y Universitat..."
    Aquest fragment d'un document més extens que es troba a l'Arxiu Històric Fidel Fita, i que reprodueixo gràcies a l'historiador Francesc Forn i Salvà, deixa clar la voluntat del poble malgratenc a mitjans del s. XVII. Un poble que en aquelles dates (1650-1654) hagué de fer front a un problema terrible, apocalíptic diríem, com és la pesta, ja que no comptaven amb mitjans mèdics eficaços i les mancances sanitàries eren evidents. A tot això s'afegia la fam dels sectors més vulnerables, la poca salubritat de les viles,etc.
    Ha plogut molt des d'aquella època. Ara qualsevol epidèmia o malaltia que apareix ens preocupa relativament perquè el sistema sanitari sembla fort i dóna resposta. Si més no, no hi ha la necessitat de fer vot de poble demanant a algun sant que intercedeixi davant la Grip A.
    És trist que, passats els segles, allò que tingué importància per als malgratencs del s. XVII ara ni tant sols sigui una tradició a seguir. Acabem amb la tradició de Sant Joan i Sant Pau i les morratxes? I què? Per la mateixa raó deixem de celebrar Sant Roc! Oi que no han de venir més pestes? Doncs jubilem a Sant Roc d'una vegada! Així estalviarem calerons! Es podran fer més obres, fins i tot, més ascensors! Sí, un ascensor ben alt, que arribi als núvols per dir a St. Joan, St. Pau i St. Roc que se'ls acomiada, que les tradicions i la cultura no tenen lloc en aquest nou Malgrat! Que Malgrat aposta pel futur! Com? Doncs amb bandes i majorettes!

    Un malgratenc escèptic

    ResponElimina
  5. doncs un avantpassat meu tenia el costum de pintar tot allò que veia en les parets de les coves on vivia, dalt la muntanya. Havia pintat els seus companys mentre caçaven i a la dona quan cuinava. Ara, per rememorar aquells temps i seguir mantenint vives les tradicions i costums del meu poble, exigeixo que tornem a anar amb taparrabos i a pintar a les coves i a fer fogueres fregant un pal i a buscar aigua abaix al riu.

    ResponElimina
  6. Aquest company teu no devia pas ser un avantpassat integrista espanyol de la tribu del PSOE-PP, també anomenats demòcrates de tota la vida, i dels que encara avui pul·lulen per la península ibèrica tocant els collons a tothora i a tothom?

    ResponElimina
  7. Cuan demanes en el ple que tornin a fe la festa de san joan i san pau es lleig que per donarte pisto casquis contra el grup de esquerra i diguis en el ple que abans se na parlat i no tocaba

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. Curiosa interpretació del que demanem a precs i preguntes els regidors. Curiós judici de valor. Curiós i lamentable comentari.

    ResponElimina