dissabte, 1 de juny del 2013

LA RÀDIO DE MALGRAT FA LES MALETES!



És evident que l’aparició d’internet ha trastocat el panorama del funcionament de les emissores locals i de la ràdio en general. El flux informatiu s’actualitza permanentment i la informació es personalitza i fragmenta per aproximar-la al territori o als diferents interessos. El ritme dels canvis tecnològics és vertiginós i les administracions locals han aprés que davant les limitacions pressupostàries de la major part d’emissores municipals cal donar suport econòmic i assessorament tècnic a la ràdio local per no quedar al marge i afrontar els nous reptes. 
 
Conscients d’aquests reptes i de que la ràdio actual ja no és la ràdio de galena, des del grup municipal de CIU fa tot just un any vam presentar una Moció al Ple del consistori que proposava impulsar un estudi i un projecte per a la modernització de l’emissora local amb l’objectiu de dotar-la dels recursos tècnics necessaris per continuar sent un mitjà útil per a la informació de la ciutadania. Per elaborar la nostra proposta vam recollir tots els suggeriments tècnics dels responsables de l’emissora i vam proposar que tothom tingués participació. Sempre hem pensat que la ràdio local és necessària i imprescindible en una societat democràtica i moderna, i enteníem que la ràdio de Malgrat havia anat guanyant al llarg dels anys acceptació entre els malgratencs fins a convertir-se en un mitjà singular del municipi, però que calia impulsar la seva modernització i destinar-hi recursos.

L’emissora de Malgrat ha estat considerada pels malgratencs/ques, entitats, clubs i associacions com una eina fonamental per donar veu i fer difusió de les seva realitat i activitats. Respectuosament demanàvem que en el procés de modernització es comptés en tot moment amb la "participació dels responsables, tècnics i treballadors de l’emissora, així com dels representants dels grups polítics presents al consistori".

La Moció es va aprovar per majoria, però com acostuma a passar a Malgrat des de fa massa temps la democràcia va per un costat i qui mana per un altre. El diàleg sobre la ràdio no ha estat transparent en cap moment. Tot estava dat i beneït, o potser algú ha pensat que en fer una reunió en que tot està decidit és complir el tràmit.  Finalment ens hem assabentat per la web del consistori del trasllat i tancament de les instal·lacions de la ràdio. Ningú ens ha explicat que passa amb el personal, ni amb els col·laboradors, ni amb altres aspectes importants. 

Ara comença una nova etapa de futur incert. Està clar que en aquesta decisió s’ha primat un model més econòmic. Per nosaltres la veritable essència de la ràdio municipal és la programació pròpia i potenciar el concepte de “servei públic” amb els objectius d’informar, entretenir i fomentar la participació local. Ara per ara, aquests objectius pensem que no s’han definit, ni es tenen massa clars, i una bona mostra és que s’ha defugit de forma evident qualsevol explicació sobre quin nou model es vol impulsar més enllà d’explicar que és una “plataforma digital”. 

El que entenem tots és que l'objectiu es deixar de banda la participació local i els col·laboradors que són l’anima d’una emissora local i això, d’entrada planteja seriosos dubtes sobre el veritable propòsit de la transformació. Tampoc s'acaba d'entendre el sentit de canviar Ràdio Malgrat per Ona Malgrat afirmant que era un nou projecte quan no hem vist cap canvi significatiu. En definitiva, un exemple més de com es fan realment les coses des del consistori, sense rumb, sense criteris clars, sense projecte, a empentes i  sempre improvisant. 

Sincerament, hagués estat bé acabar aquest trajecte de manera més dialogant. També hagués estat bé fer un canvi més formal i recollir el testimoni de tots aquells que han treballat i col·laborat al llarg dels anys a la ràdio local amb un acte de comiat en el que s’hagués presentat amb tota classe de detalls el nou model de ràdio que es vol impulsar. Lamento haver de dir que com més responsables de comunicació tenim més mal informats estem.




9 comentaris:

  1. és veia a venir, tens tota la raó

    ResponElimina
  2. La ràdio ha fet las maletes com molts d'altres projectes i il.lusions. Quo vadis Malgrat? La crisi econòmica ho justifica tot! Tot es retallable! Fins i tot projectes com el de la ràdio que havia nascut des de la ciutadania, que els malgratencs se la sentien un xic seva... Ara, ens haurem de conformar amb una emissora que emetrà des de l'Ajuntament (el fet és prou significatiu!!)i no tindrà plantilla de col.laboradors. Em sembla a mi que hauran de repensar el nom. Jo en proposo un: en comptes de ONA MALGRAT se li pot dir NODO MALGRAT. És per agafar-s´ho amb humor!!!

    ResponElimina
  3. limitacions pressupostàries? no ho crec. mantenir el personal que hi havia, encara que sigui al centre cívic rascantse el dallonses i cobrant un sou astronomic, tenir la mateixa estructura tècnica però a un altre lloc i haver de pagar per fer una pàgina web i omplirla de continguts no crec que avarateixi res de res. També estaria be que ens preguntessim a qui s'ha adjudicat la feina de la plataforma digital, quins criteris s'han seguit i si s'ha fet concurs públic o s'ha donat a dit perque son amics d'algu enconcret.

    ResponElimina
  4. tenim el que ens mereixem ... a vegades les critiques que s'han fet a la gent de la ràdio, pot haver ajudat a "catapultat" la defenestració de l'entorn de la nostra emisora local.
    .... I ara ens queixem ....
    el que sí es cert, la forma en que s'ha bypassat als colaboradors ha estat de la manera mes indigna que es podía fer. Ho sento molt per gent com la María Regi, l'Anton Torner (a.c.s), Jaume Massó (a.c.s) i tant d'altres pioners
    per cert ... la primera pifia (al meu parer), va esser treura el nom de "ràdio" i substituir-la per "ona" (mare de deu, quines ments ben pensants!!!)

    ResponElimina
  5. Un nom ben poc original que tenen moltes emisores (Ona Roses, Ona Mediterrània, Ona Torelló, etc....) i que no ha suposat cap millora substancial. El pitjor és que a partir d'ara ja es pot dir "Ràdio Campoy".

    La Sra. Campoy diu que es tracta “d’un procés de reestructuració pensat i meditat amb rigor", però personalment discrepo. Si es fa un procés amb rigor i de forma meditada es facilita informació suficient i no es fa d'amagat. Si es fa de forma meditada es presenta un projecte i es lliura un dossier amb un resum del projecte per valorar. Tot això en aquest projecte brilla per l'ausència. És tant clar, lógic i meditat que no et poden donar ni un trist full amb 4 conceptes del que estàn fent.

    De fet, res del que s'ha fet en els darres anys a la ràdio ha estat meditat, ni pensat, ni consultat. Com em va dir un professional, "una ràdio costa molt d'aixecar i molt poc d'ensorrar". Per ara, l'entrevista programada al grup de CIU pel 19 de juny s'ha eliminat i estarem mesos sense veu a la ràdio. Suposo que el canvi és això.

    ResponElimina
  6. Jo em pregunto quin interès té el sr Josep Lluis Vidal, o el que ès el mateix Maresme 360, amb Ona Malgrat?

    ResponElimina
  7. Almenys el canvi de la radio és per mantenir-la viva, i no pas com el canvi que CiU va vendra fa uns anys i que ha comportat la retallada de sous dels funcionaris públics i la privatització de sectors fonamentals per a la ciutadania.

    ResponElimina
  8. No sé com dir això després de constatar el maltracte que s'ha dispensat a gent que feia anys que hi treballava i ambla que no s'ha comptat per res. Si aquest és el teu canvi quina por! D'altra banda, això de mantenir-la viva ja es veurà amb el temps. Veurem amb el temps si la ràdio segueix viva, si es converteix en el NODO de Malgrat, si tornen els col·laboradors als que en totes les reunions heu menystingut i als que ara us afanyeu davant les crítiques a obrir la porta de nou, etc etc. Potser el que està passant és que entre tots us estem obligant a reconsiderar el que inicialment volieu fer, no?. Ja t'ho dic jo.

    Neus

    ResponElimina
  9. Benvolgut anònim. Com pots comprovar en aquest espai hi falta el teu comentari del 10 d'agost. Aquest bloc no publica comentaris amb insults.

    ResponElimina