dimecres, 9 de setembre del 2009

MALGRAT NO TINDRÀ ACTE INSTITUCIONAL PER LA DIADA

Diuen que el gest és més sincer que la paraula i, sens dubte, a vegades les paraules sobren. La raó de molts conflictes és precisament la manca de comunicació. En un temps que les noves tecnologies ens connecten la comunicació perd en profunditat i en qualitat. Què costa fer una senzilla nota als regidors?. Què costa obrir un mínim diàleg i buscar solucions?. És demanar massa?. Parlo, evidentment, d’aquest acte institucional que amb motiu de la Diada ha convocat el consistori els darrers anys per la nit del 10 de setembre a Can Campassol. Sembla que l'acte s’ha suspès definitivament i sense cap avís. Una mostra clara de la manca absoluta de respecte del govern vers la resta de formacions. Una mostra més de com governar des de la improvisació.

L’argument és que no hi ha Adifolk. Genial. Tampoc n’hi havia el 1714. Quin argument és aquest?. Tampoc és un argument dir que no hi ha pressupost per organitzar un altre esdeveniment adequat. No. No és cap argument, perquè no cal fer massa despesa per celebrar un acte institucional amb dignitat. Només cal voluntat. Parlem d’un acte molt significatiu. Un acte que vam arribar a consensuar havent de cedir als nostres criteris per tal d’aconseguir un mínim. Un acte que va exigir molta voluntat per part de tots i al que vam dedicar no poques hores de debat. Ara no tenim ni això. No vull fer crítica, perquè no m’interessa. Cap responsable farà una reflexió per la meva crítica. Ho sé massa bé això. Només vull fer un parell d'observacions. Per mi, el gest de suspendre l’acte sense dir res és un gest agressiu. És un gest també de por. Por a parlar amb els altres. És un gest que diu molt sobre el que pensen i el que senten. Un gest que parla per sí mateix. Un gest que delata clarament el tomb que ha fet el govern aquest mandat i cap on es decanta. Costa d'entendre aquesta manera de fer i actuar.

Avui tinc la sensació de viure en un món al revés. Un món en que els jutges no tenen temps de resoldre expedients judicials urgents que afecten als ciutadans més desafavorits, però sí de dictar resolucions a correcuita per suspendre un referendum convocat per una simple entitat. Un món en que és més fàcil deixar sortir al carrer a una colla de ximples que s’autoanomenen falangistes, que convocar una consulta popular. Un món en que mentre uns demanen referendums per la independència, quatre pobles més amunt decideixen suprimir de forma unilateral l’únic acte institucional amb motiu de la Diada. Certament, un dia trist avui. Uns temps de desconcert.

10 comentaris:

  1. Chapeau l'article, Neus. Enhorabona!

    ResponElimina
  2. Llavors suposo que un possible referèndum a Malgrat encapçalat per PSOE-PP no és gaire probable no?

    ResponElimina
  3. Tu ets un terrorista o què?

    ResponElimina
  4. Per qui vegi aquest escrit i no estigui al corrent de la política local de Malgrat cal destacar que aquí governa el PSC-PP. Esteu avisats. Atenció amb aquest pacte que s'està escampant com una taca d'oli amb diferents argumentacions, però que deixa entreveure que el PSC ha obert clarament una nova via per assegurar-se governar arreu. Fins i tot a la Generalitat. Atenció amb el que implica aquest pacte. Per ara ens quedem sense celebració institucional de la Diada.

    ResponElimina
  5. Bona tarda, em considero una persona totalment apolítica o més bé "apartidista", en contra del que algú vol fer pensar als altres sobre mi, quan algun comentari o opinió meus no li agraden. Doncs bé, per una part no estic d'acord amb la sra. Neus Serra en el sentit de què avui tot és política, pel que m'ha semblat entendre en un altre article seu; i per què? Doncs per què ni la política ni els polítics són el centre de l'univers i si que ho són, per contra, les persones de tot el món i els seus problemes quotidians i no quotidians, per a les quals sembla que volen treballar. Els que s'hi dediquen a la política (Tinc familiars que ho han fet i parlo amb coneixement de causa), amb el temps, acaben sent menys persones i més polítics, no reconeixen els seus propis errors i pensen que estan en possessió de la veritat absoluta i si ens fixem bé, sembla que de vegades viuen a un món virtual que ells mateixos s'han creat, allunyant-se cada vegada més dels seus propis familiars, veïns i ciutadans (parlo en general i sense fer distinció de color polític). Només els interessa el poder pel poder. Vull que aquesta conversa amb mi mateix serveixi d'introducció al tema que aquí es comenta:
    No es fa un acte institucional que per consens es venia fent fins ara. Jo tampoc entenc el per què de la seva supressió i més tractant-se d'un acte tan senzill d'organitzar.
    Comenta vostè sra. Neus que el sistema judicial afavoreix als uns i no als altres; és un pensament molt vell i no penso que sigui així, tret de casos concrets i puntuals. Sí estic d'acord en que és un sistema molt lent, però en el cas que ens ocupa, si una activitat es considerada il·lícita i es té constància de quan es va a produir, crec que és lògic que s'actuï abans que aquest fet il·lícit es produeixi, estiguem d'acord o no.
    Per altra banda i com a professional del dret hauria de saber vostè que només es pot prohibir una manifestació en determinats casos, referents a ordre públic, consignes il·lícites, etc., ja que en aquest cas es tracta d'un partit legalitzat i per a evitar els possibles aldarulls i/o enfrontaments que es puguin produir durant aquesta manifestació, disposem dels Mossos d'Esquadra.
    Si jo en fos partidari, militant o simpatitzant de qualsevol opció política, no m'agradaria que només per les meves idees em coartessin de manera sistemàtica les meves llibertats.

    Conclusió:

    Referèndum: SÍ.
    Manifestació: TAMBÉ.

    Rat Penat.

    ResponElimina
  6. L'acte institucional no era per consens dels grups polítics, Esquerra no ho compartia, volia que es realitzes en plena llum del dia i quantes més entitats i suport ciutadà millor que millor.
    Rat Penat, no hi ha ningú apolític ni apartidista, més aviat les persones que s'auto anomenen aixì son les que no volen mullar-se.

    ResponElimina
  7. Interessant la reflexió, tot i que no la comparteixo en absolut. En primer lloc, vull dir que quan afirmo "tot és política" ho parlo amb el sentit més ampli del terme, és a dir, des del punt de vista que les persones i la societat, ens agradi o no, ens organitzem per viure en comunitat. Aquest ordre que s'estableix en virtut de l'interès general i el bé comú és el que entenc com a política. Per tant, si us plau, prego que ho entenguis així. Per mi no hi ha gent apolítica des del moment que vius en societat. D'altra banda, la politica avui per avui encara és la manera de fer canvis per fer avançar els pobles i ciutats. Això no es pot conbfondre amb altres aspectes de la politica. Accepto que et declaris apartidista, en tot cas.

    Sobre la justicia. Jo no he parlat d'afavorir uns més que altres en ccap cas, però hi ha una realitat evident. Als jutjats hi ha mesures pendents de proveir que considero mil vegades més importants i urgents que una consulta que promou una entitat des del màxim civisme i respecte. Per tant, que la justicia corri tant per unes coses i poc per altres, com a professional i coma ciutadana, m'encén. Em ratifico en el que he dit.

    Per acabar, el comentari sobre la falange em deixa sense paraules. Que consideris lícita una manifestació que a altres comunitats autònomes s'ha prohibit és ben curiós. Que em parlin de respecte per un partit al que no faré propaganda que afirma "la base del Estado es la estructura en la autonomia de sus municipios donde radica la imnsa grandeza històrica de España. Los municiios se articulan en comarcas naturales donde serán explotados sus recursos bajo la soberania del Estado, a excepción de aquellos municipios pertenecientes a regiones de acreditada deslealtad històrica hacía España" em deixa perplexe. Que a sobre parlin de la immigració en termes racistes encara més. Una gent que parla de "raza española"y "reconquista" et sembla normal?.

    Doncs mira, sortiran al carrer per una cosa que es diu democràcia que precisament ni surt al seu ideari.

    Sobre la consulta d'ARENYS DE MUNT penso que és una iniciativa pacífican i democràtica i aquests són els únics límits que es poden posar a una consulta com aquesta, i de totes formes tal com va dir un savi "tota norma va ser un dia una simple opinió particular", és a dir que les lleis i les normes canvien a mesura que la societat apreta i impulsa canvis. No dubtis que d'aquí poc temps la llei haurà canviat en aquest sentit i quer aquestes iniciatives hi hauràn contribuït.

    ResponElimina
  8. Bona tarda:
    Crec que la vida no només es regeix per la política i segueixo entenent-la pel que fa a les persones, com les que intervenen d'una manera o altra als afers de govern en qualsevol instància (Ajuntaments, autonomies, estat, etc.), dels qui regeixen o aspiren a regir els assumptes públics i dels ciutadans quan intervenen en aquests assumptes, amb la seva opinió, el seu vot o de qualsevol altra manera.
    És així que el meu pensament no canvia i segueixo sent una persna apolítica i apartidista. Ara bé, com que visc en aquest món, tinc tot el dret d'opinar, sobre totes les qüestions que mi m'interessen, que en són moltes i si em posiciono davant d'aquestes qüestions, això no vol dir que prengui partit per o en contra de qui formi part de la mateixa.
    A mí m'agrada veure les situacions en conjunt, com si a través d'una càmera cenital es tractés i a partir d'aquí entrar en detall i valorar.
    És el meu criteri i així ho he reiterat d'altres vegades que estigui qui estigui a un govern, si ho fa bé s'ha de reconèixer i si ho fa malament s'ha de criticar.
    No estic d'acord amb les doctrines extremistes i que no contemplen la concòrdia entre les persones, vinguin de la dreta o de l'esquerra, però hi ha una llei de partits que és la que s'ha de fer complir, com ja s'ha fet al païs basc i mentres la Falange sigui un partit legal (Jo no defenso aquest partit), s'ha d'admetre que es manifestin; i per a valorar a priori la perillositat de l'acte i qui té la potestat per a denegar l'acte, crec que és la Conselleria d'Interior. Tampoc no he llegit cap comentari de cap persona que valori positivament o negativa el fet que Maulets convoquin una contra-manifestació. Aquí és a on es poden crear els disturbis i les alteracions de l'ordre. (Sr. Saura prengui mesures sense por).
    Voldria fer uns petits comentaris-pregunta pel que es refereix als pactes entre partits a que algú ha fet referència:
    CIU ha estat involucrada en pactes amb PP i PSOE a nivell estatal?
    ERC està involucrada en un pacte tripartit amb PSC i IC i viceversa a nivell autonómic?
    PP i PSE estan involucrats en un pacte a nivell autonòmic al Païs Basc?
    La bateria de preguntes seria eterna i és el que m'empeny a pensar que només els hi interessa el poder.

    Rat Penat.

    ResponElimina
  9. Doncs jo el proper diumenge aniré a Arenys de Munt;hi ha un programa de concerts, dinar popular, ... Hi aniré també per donar suport a la consulta. No hi vaig perquè Maulets organitzi una concentració (que no manifestació),hi vaig perquè vull, per decisió pròpia,no espero que es munti cap aldarull,però si passa sóc conscient d'ón estic i què m'hi puc trobar. El que és del tot impresentable és que un poble que decideix fer aquesta consulta popular hagi de veure com el mateix dia un grup de persones es manifesten oposant-s'hi, llibertat d'expressió? sí, però precisament el grup es manifesta en contra aquesta llibertat d'expressió (per cert dret bàsic en la Constitució). I doncs a mi m'han de prohibir que em pugui concentrar per rebutjar que hi ha un grup que vol vetar la llibertat d'expressió perquè pot significar un perill?.Com veus,si entrem en la llibertat d'expressió no hi ha límits.La Falange que es manifesti,però jo també.Amb el tema dels polítics,comparteixo bastant la teva tesi,a mi m'agrada participar dels afers públics sense ser polític,no m'agrada el sistema de partits,ja has anomenat una sèrir de pactes (sembla que tot s'hi val) i ja que has anomenat la llei de partits també vull dir que és nefasta.

    ResponElimina
  10. En el fons em doneu la raó. La política és un concepte molt més ampli que vosaltres i molta gent acabeu reduint a partits i estratègies politiques. Jo no parlo d'això, i des del mateix moment que reconèixes que t'agrada opinar i constato que segueixes l'actualitat política ja no pots afirmar ser "apolitic". La resta dels comentaris són evidentment opinions que comparteixo o no. El tema de la manifestació és complexe, però segueixo opinant que la manifestació de "falange" és una provocació i que cap tribunal amb la llei a la mà l'ha d'autoritzar. De fet, els tribunals del País Basc en circumstàncies semblants i la mateixa llei han desautoritzat aquest tipus de concentracions. d'altra banda, no sé on està el perill de la consulta d'Arenys ni el motiu de tan rebombori. Jo també dono suport a la consulta pacífica i respectuosa. Tot i així, tampoc hem de perdre de vista que els esforços que gastem defensant la consulta d'Arenys els podríem emplear en aconseguir consultes autèntiques i ens aniría molt millor.

    per últim, Rat Penat, vull dir-te que agraeixo la forma i el tó dels teus comentaris. Les opinions diferents sempre enriqueixen i motiven el debat, sobretot si es fan des del respecte.

    ResponElimina