dissabte, 21 de desembre del 2013

EL PRESSUPOST MUNICIPAL O LA MARE DELS OUS


El Pressupost municipal pel 2014 que ha presentat al Ple el govern municipal del PSC-PP no ha aconseguit cap suport i no s’ha aprovat. A partir d’ara, el principal responsable, és a dir, el propi govern municipal- ens voldrà fer creure que el pressupost municipal és la mare dels ous i que el cul-de-sac en el que es troben immersos és culpa de l’oposició (CIU,ERC i ICv-Eua). 


Però és més senzill que tot això. La realitat és què el PSC i el PP són incapaços de portar al Ple uns comptes amb un mínim de consens, i tots plegats hem de pagar les limitacions funcionals que això comporta. La paradoxa és absoluta. A Malgrat tenim una situació estructural que permet aprovar uns pressupostos ambiciosos i amb voluntat d’inversió i creixement, tenim un consistori en el que cap partit te una majoria per imposar el seu projecte, i tenim un govern en minoria que ha decidit seguir una estratègia sorprenent: creure’s el rei del mambo i que no necessita dialogar per governar el poble. Fins i tot considera que pot menystenir a la resta de grups i que allò que democràticament aprova una majoria formada per l'oposició s’’ho pot passar pel forro sense cap conseqüència.


Vist així, resulta evident que a Malgrat s’està pagant un preu molt alt per la minsa governabilitat i l’actitud del govern. Per tant, el debat no es pot reduir a la “pròrroga o no” del pressupost. Ben al contrari, a Malgrat el debat s’ha de remuntar al moment en que qui governa pren la decisió de fer-ho des de la debilitat absoluta. Això no és pas culpa de l’oposició.

Ara tracten de fer extensiva la qüestió del Pressupost prorrogat als malgratencs, a les entitats i associacions del poble publicant escrits carregats de victimisme per intentar vendre que aquest any no hi haurà subvenció, o no es podrà fer inversions, traslladant la culpa als altres. Llavors haurem d’analitzar la responsabilitat que té cadascú, però des de l’objectivitat i amb un debat sincer.

Al meu entendre, és aquesta dinàmica absurda del govern PSC-PP basada en la debilitat,la confrontació i la fugida de la realitat, la que fa mal de veritat al municipi. Aquest govern ha generat un escenari en el tot s’aposta a l’oportunisme i la improvisació. Un escenari en el que pretén no moure’s ni un mil·límetre i prefereix perdre el futur abans de cedir. Al final, a efectes pràctics la pròrroga del pressupost no vol dir altra cosa que el repartiment de les partides del 2014 serà el mateix que enguany, si bé es poden fer canvis a través de les modificacions de crèdit. Alguns municipis utilitzen la pròrroga del pressupost com a pràctica habitual quan venen eleccions municipals per deixar la possibilitat de fer el pressupost al nou govern que surti de les eleccions. Segur que la cosa no és tant dramàtica com ens la volen pintar.
          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada