dilluns, 28 de novembre del 2011

FER QUADRAR ELS NÚMEROS


No és fàcil fer política local, i menys en els moments actuals. Per exemple, aquest mateix mes alguns amics m’han fet arribar el seu malestar pels acomiadaments de personal a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Darrerament em trobo en situacions com aquesta bastant sovint, perquè evidentment toca gestionar en moments complicats i les decisions que es prenen més aviat són incòmodes. En realitat no estem gens acostumats a aquestes situacions, però no entenc que saltin les alarmes pels acomiadaments que es produeixen en l’àmbit de l’administració i les seves empreses, i pel contrari  no parlem massa dels autònoms o els treballadors de l’empresa privada que treballen en condicions molt pitjors que fa uns anys.  

Precisament, el cas de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament em sembla bastant raonable. Els actuals responsables expliquen que quan el març de 2008 va esclatar de ple la crisi econòmica, el conseller d’Economia Antoni Castells va publicar un decret pel qual no es podien fer més contractacions a l’administració pública. Sembla que tot i el decret, des del 2008 fins al desembre de 2010, l'Agencia va contractar 47 treballadors més. i tot apunta a que realment es va sobrecarregar l’estructura. Per tant, penso que és lògic que en l’actual situació es posi per davant i es prioritzi destinar els recursos a la cooperació i no pas a mantenir l’estructura.

En aquest sentit, els actuals gestors fan una referència comparativa amb la cooperació basca que a l’any 2010 va executar un el pressupost 51 milions d’euros amb 7 treballadors, mentre que l'Agència Catalana va gestionar 37 milions d'euros amb 105 treballadors. És a dir, que en aquest cas més plantilla no equival necessariament a més eficàcia.

Lamento el disgust dels meus amics, però penso que el més important és gestionar els projectes amb professionalitat i destinar els recursos a la cooperació abans que mantenir estructures sobrecarregades. 

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Conec aquest cas, tinc persones properes que no ho estan passant bé, que han viscut amb angoixa i encara hi viuen aquests fets, algunes han estat afectades i d'altres no. Per això, a favor d'elles i sense ànim de crear un debat voldria dir que abans i ara els projectes s'estan gestionant amb professionalitat, això no s'ha de posar en dubte. No es pot parlar d'estructura sobrecarregada quan no es coneix la feina que implica cada expedient. Tothom treballa el màxim d'hores, més de les de l'horari habitual i amb la millor qualitat possible, perquè fins ara l'administració ha tingut la sort i l'aventatge de treballar amb persones que creuen amb la cooperació, que tenen uns bons coneixements per treballar amb la màxima professionalitat, que s'aixequen cada dia abans de les 8 del matí amb ganes de treballar i implicar-se amb els projectes i amb el país. No trobaràs cap persona de les acomiadades ni de les que no ho han estat que no estigui implicades al 100 per cent amb la seva feina, perquè hi creuen. A d'altres administracions el que es fa és contractar a l'extern part de les feines, mentre que a Catalunya s'havia creat una agència, un exemple a seguir per les altres. És molt trist, molt dur i molt fort. Lamento aquests acomiadaments.

    ResponElimina