diumenge, 17 de març del 2013

VA SER JOC BRUT

Finalment es confirma. Ni informe de l'UDEF, ni comptes a Suïssa. El suposat informe absolutament difamatori contra Mas i Pujol que va irrompre en plena campanya electoral del 25-N amb el clar i únic objectiu de trastocar el resultat de les eleccions ha resultat només brutícia. Un joc brut inquietant i pertorbador. Un joc brut que fa por. Joc brut i aquí no passa res. El mal ja està fet.

En un temps en que el descrèdit dels polítics no para de créixer, episodis com aquest ofereixen una imatge especialment negativa de la política i la democràcia. 

Aquest descrèdit hauria d'encendre totes les alarmes, perquè afebleix el mateix sistema democràtic. La crítica als polítics es pot entendre com un signe de maduresa política d'una societat que exigeix certs valors a la política, però la democràcia no pot permetre el joc brut, la difamació i la manca d'ètica i honestedat. Certament, la política és necessaria per al desenvolupament del progrés social, econòmic, cultural i nacional dels pobles. Com diu Daniel Innerarity "Sin representantes públicos nos ahorraríamos sueldos y algunos espectáculos bochornosos, pero perderían la representación de sus intereses y aspiraciones de igualdad los que no tienen otro medio de hacerse valer". Evidentment, l'esfera política ha d'anar lligada a l'esfera ètica. Hi han uns valors que entenc implícits a la política que no es poden posar en risc, perquè són la base del joc democràtic. 

I en l'actual context també cal que els propis ciutadans fem una reflexió. Consumir de manera immediata i sense criteri tot allò que ens ofereixen els mitjans de comunicació, jutjar i condemnar abans d'hora, no contrastar i empassar-nos sense analitzar qualsevol insídia ens converteix en còmplices del joc brut. La maduresa política d'una societat no s'observa només a partir de la crítica, sinó en la capacitat de la gent d'anar més enllà, analitzar i avaluar la feina dels polítics i exigir el compliment dels eslògans i programes als seus representants. Estendre la idea de que tots els polítics són iguals o  que el joc brut, la difamació o la mentida són necessariament part de la política ens acabarà conduint al naufragi. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada