dijous, 27 de desembre del 2012

EL GOVERN TÉ LA RESPONSABILITAT; NO L´OPOSICIÓ



Si afirmo que Malgrat té un govern en minoria no hauré descobert res de nou. Puc afegir que a l’oposició, tres partits, sumen més vots i regidors que el govern. El govern de Malgrat l'integren els 6 regidors del PSC i 2 regidores del PP. L'oposició la integrem els 5 regidors de CIU, 3 d'ERC i 1 d'ICV-EUA. Fins aquí el context. Quan l'any 2003, el PSC va perdre la majoria absoluta amb què havia governat el darrer mandat es va posar de manifest que entre el PSC i el PP de Malgrat existia un vincle molt fort que ha permés repetir sense condicions pacte rera pacte cada quatre anys. És el que es coneix com a vasos comunicants o el que passa quan es posen en comunicació dos dipòsits que contenen un mateix líquid que inicialment està a diferent altura, el nivell d'un dels dipòsits baixa, puja el de l'altre fins que ambdós s'igualen. Això sí, a cada bogada el PSC ha perdut un llençol. 

I què ha passat durant el que portem de mandat?

Doncs que la primera part del mandat el govern PSC-PP ha anat passejant la seva mediocritat a tranques i barranques, però de l'estiu ençà es detecta una paràlisi preocupant. D'una banda, ha patit greus ensopegades per manca de cintura política, per exemple en el cas de les obres del carrer Llibertat i les contribucions especials. Un clar exemple de miopia política. La resta de qüestions de l’agenda malgratenca, han estat aprovades o rebutjades pel Ple en funció dels acords a què hagi estat capaç d’arribar qui governa o de la bona voluntat dels grups de l'oposició. Apunto que quan van salvar el primer pressupost i les primeres ordenances fiscals del mandat gràcies a ICV-EUA van creure que tot seria bufar i fer ampolles, però la tossuderia dels nostres governants no coneix límit i ha provocat el joc dels disbarats de les ordenances fiscals del 2013. Un pols absurd que ha perjudicat als malgratencs i que ha portat, finalment, a que els pressupostos del 2013 hagin de retirar-se de l'ordre del dia del Ple del passat 20 de desembre a petició de CIU.  
  
No disposar d'una majoria té inconvenients en grans temes com els pressupostos o les ordenances municipals. S'han de negociar per obtenir els vots necessaris i, per tant, és imprescindible cedir a alguna de les propostes del partit o partits disposats a donar-hi suport. Ara bé, quin sentit té mantenir una coalició amb el PP per continuar en minoria?. Els pactes es fan pel bé del poble i la seva governabilitat o per raons personals?. 

 I en mig d'aquest panorama resulta que és l'oposició qui ha de donar mostra de responsabilitat i demana deixar el pressupost sobre la taula. Arribats aquí, deixeu-me dir que la responsabilitat d'arribar a un ple amb les ordenances pactades o amb els suports necessaris per aprovar el pressupost no és de l'oposició, sinó del govern. En aquest sentit la irresponsabilitat dels que governen és total. No hem notat cap inquietut en el PP. Cap dels seus representants ens ha demanat la nostra opinió sobre el pressupost ni ens ha proposat mantenir cap conversa sobre el mateix. Una manera de fer política francament còmode. Sincerament, tampoc hem vist un gran interés per part del PSC més enllà del seu habitual "feu propostes" que ja sabem tots com acaba

Finalment, ens hem emplaçat a parlar novament del pressupost del 2013 al gener. Veurem en que acaba tot plegat. Per si un cas, tindrem ben present que aconseguir els suports necessaris és responsabilitat de qui governa.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada