dimecres, 13 de juliol del 2011

CÀRRECS ELECTES I FORMACIÓ. UN DEBAT INTERESSANT

A l’acabament del darrer Ple vaig mantenir una interessant conversa amb el regidor Sr. Puignou sobre la formació dels càrrecs electes. El regidor Puignou ens va retreure la nostra abstenció al punt de les retribucions amb algunes expressions ben poc afortunades. El més interessant, però, va ser la discussió al voltant de la formació. Intentava explicar al Sr. Puignou el cost de ser un regidor responsable, i la necessitat que avui tenim de rebre una formació de manera continuada que sovint has de costejar personalment. Aquí justament rau la nostra discrepància. Considera el Sr. Puignou que no cal que un regidor rebi formació. “Total duren un o dos anys”.  

Aquesta frase em va sorprendre, perquè tots sabem que alguns/nes han durat molts anys al càrrec. De totes maneres la veritable sorpresa és el concepte tant diferent que nosaltres tenim de la tasca de regidor. No cal que els regidors/res rebin formació?. De veritat?. 

Doncs, l’Associació Catalana de Municipis va entendre fa molt temps que, precisament per la responsabilitat que suposa ser alcalde o regidor i les moltes i variades situacions amb les quals es poden trobar per raó del seu càrrec, calia apostar per aquest tipus de formació. Així és com al novembre de l’any 2000 va néixer l’Aula d’Alts Estudis d’Electes (AAEE) en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Poc després, el gener de l’any següent, s’inaugurava a l’Hotel Campus de Bellatera el primer curs de l’Aula. Pel president de la Generalitat, Jordi Pujol, present a l’acte, la nombrosa presència d’alumnes que van donar resposta a la iniciativa demostrava “que des del món local hi ha ganes de fer bé les coses”, i l’èxit del projecte a Barcelona va motivar que l’any següent, el 2002, l’ACM amb la mateixa UAB i l’Escola d’Administració Pública de la Generalitat creés la Fundació Privada Aula d’Alts Estudis Electes per consolidar l'oferta.

La Sandra i jo hem rebut aquesta formació. El Postgrau té una durada de 2 anys i requereix d'un evident esforç personal. El Pep, la Sandra i jo -tot i estar a l'oposició- hem destinat part de les nostres retribucions a formació assistint a cursos i jornades a la Diputació, a l’ACM i a CDC o UDC.

La formació aborda diferents qüestions com la presa de decisions, les relacions amb els mitjans de comunicació i la imatge pública, la planificació i execució de pressupostos, l’organització municipal, l’aplicació de les noves tecnologies a l’àmbit local, els recursos humans, el comerç local, l’ urbanisme, etc, però també hem assistit a jornades sobre serveis socials, la llei de dependència, programes de promoció econòmica, entre d'altres. No es tracta d'enumerar el curriculum, ni de semblar un "lletraferit", però no hi ha dubte que hi posem molta responsabilitat al càrrec. Sobta constatar que, precisament qui més oportunitats i mitjans disposa per formació entengui que aquesta no és necessària i que per això tenim els técnics. Bé. És una manera de veure les coses. El problema és que som els polítics qui prenem les decisions i no pas els técnics. O penseu que un técnic de l'Ajuntament de Malgrat hauria construit la caseta de la petanca de la Plaça Germana Campos?.  

Certament, no sempre t’ho pots combinar si treballes, ni pots assistir a totes les jornades, però ens fem el propòsit  d'assistir a un mínim cada any per actualitzar coneixements. Pensem que és important fer bé les coses, i resulta difícil entendre que s'aprovin retribucions per regidors o regidores prenen per referència l’escala de retribucions de l’administració pública per determinats càrrecs (on has de passar una selecció) sense que els regidors acreditin cap coneixement, i sense que comporti o es demani una mínima autoexigència. Així ens va. Són diferents maneres d'entendre les coses. La política per servir-se o la política per servir.

3 comentaris:

  1. fantàstic, aquí rao la diferència.

    ResponElimina
  2. no em queda cap mena de dubte que la preparació i formació es fonamental i aquí sí que NO hi ha color entre l´actual alcaldessa i la que a dia d´avui hauría de conduir l´Ajuntament. Segueix així, i enhorabona.

    ResponElimina
  3. totalment dàcord.endevant Neus

    ResponElimina