Avui la notícia és el resultat de la consulta popular d'Arenys de Munt. Celebro que, finalment, s'hagi pogut dur a terme una consulta oberta, pacífica, democràtica i popular i que la gent hagi tingut la llibertat d'anar o no anar a votar. Alguns poden criticar la participació (41,01 %), però no està gens malament si ho comparem amb altres convocatòries. Si anem al resultat, aquest 96,4 % a favor del sí és prou contundent. Ara bé, dit això, i -després de felicitar als organitzadors per la seva iniciativa i l'oportunitat que representa- cal tocar de peus a terra, perquè si ens fem trampes nosaltres mateixos, malament. La consulta té el valor que té. Pot obrir esperances? . Desitjo que sigui així. També ha servit per mobilitzar a la gent i en l'actual context de desànim general és positiu que a la gent encara el moguin els anhels i els ideals. Ara bé, penso que cal ser prudents i no incitar o generar espectatives que a curt termini no estiguem decidits a complir. Si us plau, tractem el tema amb serietat. D'una banda, és important comprovar que la gent no té por a la independència, i penso que això ha de portar a fer una reflexió a tothom i als grups polítics en particular. D'altra banda, trobo masses llums i ombres ara mateix en relació a la qüestió. Incoherències, potser. Tenim un govern català en mans d'un president i un partit que clarament han optat per quedar al marge del procés tot i trobar-se governant a Arenys de Munt. I això que parlem d'una consulta no vinculant. Us imagineu al Montilla defensant el Sí a la consulta?. Francament, jo no. Això desconcerta.
La pregunta és: què estic disposat a fer jo per assolir aquest anhelat objectiu que es diu independència.
ResponEliminaI perdona, la consulta d'ahir no es va fer per demostrar que no s'ha de tenir por a la independència sino que hi ha molta gent que treballa dia a dia per arribar-hi i un cop hi siguem decidir cap on volem tirar.
Neus Serra, vas anar ahir a Arenys de Munt?
ResponEliminaEl que trobo desconcertant és trobar-me en Colom i tot una representació de la sectorial d'immigració,senadores i diputats al Parlament, desfilant amunt i avall de la riera d'Arenys de Munt amb enganxines estelades a la roba i l'endamà escoltar la gent d'Unió des de la seva seu parlant en nom de Convergència i dient que no estan per la tasca independentista.A veure si us aclariu i deixeu de donar lliçons de coherència i de tanta llum i ombra.
ResponEliminaEn efecte, la pregunta té una ombra important: es preguntava, més o menys, si es volia una Catalunya independent integrada a la Unió Europea. Aquest objectiu és molt difícil d’assolir, si no és impossible, sempre i quan la separació es faci contra la decisió de l’estat espanyol. Si en aquesta consulta s’hagués explicat això, que una Catalunya independent, ara mateix, estaria fora de la UE durant uns quants anys, quin hauria estat el resultat?
ResponEliminaEl “referèndum” d’Arenys de Munt, amb perdó, em sembla una veritable collonada (de les que parlaven tant en Pla com en Dalí). Si aquesta consulta hagués estat tan democràtica com ens volen fer creure, algú hauria explicat als possibles votants els inconvenients de la independència, inconvenients entre els quals el d’estar fora de la UE n’és un dels més importants.
I si algú té la solució per fer-nos entrar a la UE un cop assolida la independència, que ens ho expliqui.
De manera que, al meu entendre, la pregunta estava, per dir-ho d’alguna manera, esbiaixada.
Crec que estem d'acord que dins de la legalitat actual, aquesta mena de Referèndums no tenen cap validesa legal ni tampoc comporta cap canvi de la situació actual de Catalunya. La única via viable per l'autogovern és la via Estatutària.
ResponEliminaaneu per la via estatutària i us creixarà el pèl fins el genolls.
ResponEliminaRetallades, ribots, quedarem igual o pitxor que abans. Això si que és una veritable collonada.
Hola a tots:
ResponEliminaM’agradaria compartir amb vostès les impressions que m’ha causat no sols el resultat, sinó tot el “circ” que es va muntar al voltant del “simulacre” de referèndum d’Arenys.
1) Ha estat una consulta impulsada per una entitat pro-independentista com és el MAPA.
2) El cens de votants comprenia els arenyencs majors de 16 anys, independentment de la seva nacionalitat.
3) No hi ha hagut campanya en contra del SI, tot i que sí en contra de la mateixa consulta.
4) El fet de la manifestació dels falangistes ha esperonat els partidaris del SI.
5) S’han fet actes festius paral•lels a les immediacions del lloc de votació i així atraure la gent.
6) Ressò mediàtic als mitjans de comunicació.
7) Participació del 41% i abstenció del 59%.
Tots aquests aspectes em fan pensar en un referèndum d’estar per casa, el resultat del qual ja era conegut amb antelació. Res a dir en contra de l’esperit creat en les persones quant a ser la primera pedra de quelcom molt més important i superior.
Parlem de resultats:
Vota un 41 % del cens (Com ja he dit inclosos els joves compresos entre el 16 i els 18 anys). I si el 59 % restant està en contra i per això s’absté?.
El “SI” és un 96 %; o sia, un altre 4 % que vota en contra/blanc/nul.
Per a mi no es un resultat que es pugui tenir en compte seriosament, ja que si es mira enrere i s’observen els resultats en nº de vots d’eleccions al municipi tenim que:
- Autonòmiques 2006:
CIU 1456; ERC 866 i PSC 645.
- Municipals 2007:
AM2000 871; ERC 744; CIU 651 i PSC 430.
- Generals 2008:
PSC 1521, la resta bastant per sota.
Com es pot veure i és de sobres conegut pels polítics, depèn del que es voti, la ciutadania es decanta per una opció o altra, sense tenir en compte nacionalisme o no nacionalisme.
Una altra qüestió és: els partidaris de tot plegat s’han parat a pensar en el mal que han pogut fer a Catalunya amb aquest afer, pel qual s’han enfrontat els integrants del govern tripartit? Volen desestabilització a fi de donar una sensació de què aquest pacte no funciona?
Hi ha enfrontaments fins i tot dins una mateixa coalició (CIU), en que Convergència va per una banda i Unió per l’altra.
Com he dit al principi, ha estat la primera pedra d’una gran construcció, però per a qui ho vulgui entendre, permetin-me un refrany castellà:
“No por mucho madrugar amanece más temprano”.
Per cert, puc ser ceballut, però segueixo sent “apolític i apartidista”, encara que opini o analitzi situacions polítiques, igual que m’agrada veure i parlar d’esport i no sóc esportista, m’agrada llegir i escriure i no sóc literat, etc.
Rat Penat
Crec que aquesta consulta molts la volen treure de context. Està bé fer debat i posar el tema damunt la taula, però com vaig dir la consulta té el valor que té, i voler veure més enllà és fer -se trampes un mateix. Potser serà el començament d'alguna cosa, però avui per avui estem davant d'una iniciativa convocada per una entitat cívica, fet que comporta que no tingui la consideració de referèndum ni de consulta que pugui entrar dintre de l’àmbit públic; per tant, no entra en l’àmbit que regula ni la Constitució, ni la Llei de Bases de Règim Local, ni el text de la llei de Consultes que actualment es debat al Parlament. Donar-hi més voltes és parlar per parlar, perquè resulta evident que falten molts ingredients a la consulta. S'ha fet molt soroll, però s'ha parlat poc del contingut.
ResponEliminaL’ajuntament d’Arenys i els grups municipals que van donar suport es van pronunciar sobre el suport a una consulta realitzada per una entitat, i és obvi que es va recolzar i donar ple suport a que els ciutadans d’Arenys de Munt puguin expressar-se democràticament.
Ara cal veure com s'utilitza aquesta convocatòria. Desconfio d'aquells partits que ja es mouen per treure rédit, i penso, sincerament, que el problema a una futura consulta no és CIU, ni CDC, ni Unió. És fàcil intentar desviar l'atenció,oi? però el problema ara mateix el tenen altres. Mira com s'afanya el Puigcercós a tancar files i moure fixa, perquè la consulta li ha obert una esquerda ben gran.
Tampoc estic d'acord amb l'afirmació que una Catalunya independent es quedarà fora de l'UE. Us recomano llegir el llibre de Josep M. Colomer "Grans imperis, petites nacions" que fa una revisió al procés d'expansió de l'UE.
En realitat, perdoneu l'expressió, però en aquest país d'un pet en fem set esquerdes i perdem de vista la realitat. De tot plegat em quedo amb la il·lusió de la gent que va participar i animar la consulta i amb el comentari d'una senyora arenyenca de 97 anys votant i dient que "això no servirà de res però jo ja he fet el que he pogut". Penso que resumeix molt bé l'esperit de la consulta.
Sra. Neus Qom sempre neda i guarda la roba, lo kual vol dir que juga amb Tots els temes. Kuan veu Kin rendiment en pot treure opina d'una forma o d'altre. Vaig estar a Arenys de Munt i "els seus", Colom, Eric Beltran,regidor CIU, etc, etc, eren els únics que en bloc i en fila es pasexaben riera a munt riera a vall. El Kolom, l'Eric i companyia s'han mullat vosté NO.
ResponEliminaSSR, INFORMI'S !!!ARTICLE 17 DEL CONVENI DE VIENA 1978.
ResponEliminaNo sé com algú pot dir que no m'he mullat prou en el tema de la consulta. Francament, penso haver-me mullat més que qualsevol que escriu un anònim, no?.
ResponEliminaHe defensat la consulta, he mostrat sorpresa per la presència d epartits que per a mi hauríen d'estar ilegalitzats. Això no és mullar-se?.
Ple suport a la consulta cívica, popular i pacífica, però alerta també en no fe´r-nos trampes nosaltres mateixos. Al Parlament hi ha debat sobre la llei de consultes i el govern no té un criteri unànim sobre aquesta llei, Alguns asseguren que es poden fer consultes com la d'Arenys i altres volen revisar ara el text. Això és vital. Qui governa no pot fer trampes. No pot engrescar a la gent si després no és capaç de defensar una llei que permeti fer aquesta consulta. Crec que m'he mullat.