dimecres, 16 de setembre del 2009

EL CONGRÉS DIU NO A LA SUPRESSIÓ DE L'IMPOST DE SUCCESSIONS A CATALUNYA

L'impost sobre successions i donacions és un tribut directe de caràcter personal que grava les adquisicions lucratives a favor de les persones físiques tant per causa de mort com per negocis entre vius. L'impost grava l'increment de patrimoni en rebre una herència, o una quantitat d'una assegurança de vida, o bé si s'és beneficiari d'una donació.
Des de la seva creació, l'impost de successions ha sofert certes modificacions en la seva estructura, en especial les normes de reducció de la base imposable, però en els darrers temps moltes veus reclamen la seva supressió. Darrerament podem llegir moltes cartes als diaris en aquest sentit, i constato que a molts actes polítics el públic acaba preguntant per aquesta qüestió al ponent de torn. Els que ho pregunten no són, en general, gent rica. Al contrari, acostuma a ser gent senzilla que no veuen just que a la seva mort els hereus hagin d'entregar a l'Estat bona part d'allò que ells han estalviat amb treball i sacrifici. A més, cal tenir en compte que aquest és un impost cedit a les comunitats, i que moltes l'han suprimit. En concret, un total de 10 comunitats l'han suprimit. Per això es produeixen actualment diferències fiscals significatives entre territoris que provoquen deslocalitzacions de patrimoni i propietats empresarials. Per això, Sánchez Llibre va reclamar la supressió també per una raó d' "equilibri fiscal".
El Parlament de Catalunya ja va rebutjar eliminar aquest impost amb els vots de les tres forces que formen el tripartit català. Ahir CIU ho va tornar a demanar al Congrés, però la proposta va decaure novament, aquest cop amb el vot del PSOE, IU-ICV, el BNG, Nafarroa Bai i UpyD. Josep Sánchez Llibre va defensar que "l’impost de successions és un impost confiscatori de voracitat fiscal insaciable que fulmina les economies familiars i les classes mitjanes i que castiga l’estalvi". La proposta de CIU va rebre el suport del PP, el PNB, ERC i CC, i no deixa de ser curiós el vot d'ERC, perquè al Parlament pot votar el mateix i llestos.
Per la seva banda, el PSOE va votar 'no' dient que la supressió de la taxa tindria efectes negatius en les arques de les comunitats autònomes que hauria de sufragar l'estat espanyol, i el Joan Herrera, portaveu d'ICV i conegut com "el xicot de la bici", va aprofitar com sempre per mostrar el manual de "l'esquerra de debò" i va acusar a Sánchez Llibre de parlar com un "neocon", una paraula que el Sr. Herrera fa servir molt alegrament. A vegades, tinc la sensació que el "noi de la bici" viu en un món allunyat de la realitat. Un món en el que la gent és verda o neocon. No sé, penso que la majoria de la gent que es queixa de l'impost té ben poca cosa, i quan perd un familiar a més de la tristesa també han de fer front a molts maldecaps i a fortes despeses econòmiques. El Sr. Herrera s'oblida que els titulars de grans fortunes no són precisament els que pateixen aquest impost. Normalment, ho han resolt molt abans i amb menys maldecaps.

4 comentaris:

  1. L'impost de successiones és una vergonya,normalment les víctimes són persones que no hereden diners,sinó un terreny o una casa i com paguen l'impost que el grava?

    Hisenda ho té fàcil, diu: demana un crèdit.

    ResponElimina
  2. Sí, també he escoltat el consell, "si no pots pagar posa la casa a al venda". És clar, després ningú et diu on has de viure i que pots comprar amb el que et queda. Això és problema del que quedi.

    ResponElimina
  3. lo que tenemos que hacer es buscar un pueblecito de una las 10 comuninades que no lo tienen, alquilar una casa vieja y barata,y nos empadronamos.
    Asi cuando nuestros hijos hereden no pagaran.
    Si eso es lo que quieren eso haremos.

    ResponElimina
  4. Estimada Neus, encara que amb retard, et faig arribar aquest mail que he rebut i que em fa por, tot i que les dades no les he pogut constatar.
    A veure si tú que estàs més informada i en tens més acces que jo, pots confirmar-me si les dades de les quantitats són correctes.
    Gracies per endavant.
    IMPOST DE SUCCESSIONS... L'ÚLTIM PEATGE

    Un abusiu peatge a la mort que pagaran els teus éssers estimats. No el soluciona el disposar de testament, ni la cotitularitat en comptes bancaris. Si el cònjuge o els pares moren bloquejaran els comptes fins que es pagui la
    part del finat a l'Hisenda Autonòmica. Amb aquest impost la Generalitat pot arrabassar-li a la parella o als fills fins a un 30% dels diners que han estalviat junts durant tota la vida, i pel que ja van pagar els impostos.

    Exemple:Herència 250.000EUR
    (41milions, el valor d'un pis mig)

    A pagar:

    CATALUNYA (PSC/PSOE ERC ICV-EUiA)

    41.423EUR (7milions ptes)



    CASTILLA-LA MANXA (PSCM/PSOE)

    2.153EUR (358.394 ptes)



    CANTÀBRIA (PRC PSC/PSOE)

    414EUR (68.922 ptes)



    PAIS BASC (PSE/PSOE PP)

    0EUR (Zero ptes)



    BALEARS (PSIB/PSOE Bloc UM)

    414EUR (68.922 ptes)



    No és discriminació fiscal? No és indignant?
    No som tots iguals davant de la llei? (art.14 Const. Espanyola)
    La Generalitat de Catalunya manté aquest impost abusiu, en ocasions més de 100 vegades superior a la resta de comunitats, que pràcticament ho tenen abolit.
    Que no al•legin ideologia. Comunitats amb igual signe polític ho han fet, però el nostre govern es nega a renunciar a tan suculent mos.

    PENSA QUE ABANS O DESPRÉS ET TROBARÀS AMB ELL!
    QUE NO T'AGAFI DESPREVINGUT.

    Per favor, acabem amb aquesta espoliació silenciosa de la Generalitat.


    http://noimpostsuccessions.forocatalan.com/forum.htm

    La plana web que lluita contra la discriminació de l'impost de successions a Catalunya.

    Trobaràs respostes a les teves preguntes.
    Visita-la i regístra't. Junts podrem.

    Publicaré aquest comentari al "malgratot" i aixi donar-li més difusió entre els malgratencs.

    Rat Penat

    ResponElimina