dimecres, 23 de desembre del 2009

DES DE LA CÀMERA DEL PLE (I)


No vull tancar l’any sense el meu resum personal de l’últim ple del 2009. Un ple especial per la durada, per l’hora, i per moltes altres raons. En general, el ple va discórrer sense masses problemes. Algunes intervencions van estar molt interessants. Poques picabaralles, malgrat el que alguns tinguin interès a dir. Les justes, i per les coses de sempre. Ja sabem a que juga el PSC de Malgrat. Això sí, vaig notar a la Campoy molt mesurada. Serà l’esperit nadalenc. El ple hagués donat per molt més, però la voluntat de no allargar el debat més del necessari va impedir aprofundir en alguns punts interessants. Per exemple, es va passar de puntetes sobre el tema de la recollida orgànica (punt nº 12), i mira que el tema dona per una hora completa de comentaris sobre la negligència amb la que s’ha actuat fins arribar l’advertiment de l’Agència de Residus de Catalunya sobre possibles sancions.

1.Entre els punts a destacar, l’aprovació inicial del pressupost de l’exercici 2010. Sempre diem que el pressupost és el full de ruta de l’acció de govern per al proper any, el document que reflexa les propostes i prioritats del que governa. El pressupost del 2010 és de 24.933.100 euros, i el regidor d’hisenda el va exposar prèviament en una llarga intervenció que va avorrir les mosques. De fet, la seva exposició va ser al meu entendre massa tècnica i poc clara. Ens va marejar amb xifres. Va abocar molts números, però va explicar pocs continguts, i va definir encara menys quins projectes té aquest govern, en el supòsit que en tingui.


El pressupost preveu una retallada important dels ingressos de l’Estat (dels 3,5 mill. Euros previstos el 2009 als 2,9 mill. Euros del 2010). Preveu també la pujada de l’IVA a partir de juliol. Apunta una nova davallada de l’Impost de Construccions que ha passat dels 700.000 eruos previstos el 2008, i que l’any 2009 es van reduir un 64,29%, als 125.000 previstos pel 2010. Baixen els ingressos en llicències urbanístiques i els ingressos en llicències d’obertura d’establiments, un panorama que obeeix al context actual, però que també cal dir, demostra molt poca confiança per part d'aquest govern en les accions d’estímul al comerç i l’activitat econòmica que pensa dur a terme. De fet, ni el regidor d’hisenda, ni la responsable de comerç i turisme van dir res sobre que pensen fer per dinamitzar o, com a mínim, no acabar de matar l’activitat econòmica, el comerç i el turisme de Malgrat. Els preocupa més aviat poc el tema. La seva inquietud es limita a plorar per l’impost de construccions. També baixa la recaptació per IAE. A destacar el tema “MULTES”. Crida l’atenció que un any de dificultats econòmiques es preveu recaptar 375.000 euros en concepte de multes i 50.000 per infracció d’ordenances. Es veu que com més dificultats tenim els malgratencs més infraccions fem. O serà una altra cosa?.

Pel que fa a despeses és significativa la retallada general a totes les àrees. Baixa el capítol d’atencions protocolàries de 25.000 a 15.000 euros. Baixa també el capítol d’informació municipal de 12.000 a 9000 euros. Es veu que aprimarem els fulls del B.M.


Aparentment creix inserció laboral, perquè l'any 2009 algunes partides anaven camuflades a la llei de barris. Val a dir que pel cost que suposa l’àrea a nivell de personal, la dotació econòmica que rep és molt limitada (15.000 euros per activitats d’inserció laboral). Augment a Benestar Social, però només pel que fa al Servei d’Atenció Domiciliària i el teleassistència. Si anem als ajuts a famílies crida l’atenció la curta dotació econòmica en els moments actuals.


Pel que fa a política territorial no consta cap partida per l’accessibilitat del pas del Barri Palomeres Nord, i comença a resultar preocupant. És una veritable presa de pèl que tots els grups aprovin una moció a instàncies de CIU que demana fer accessible aquesta connexió, i que el pressupost ni en parli. Per contra, tenim una bona partida per fer la canalització de la riera al tram de Can Feliciano, i curiosament a partir d’un projecte molt més costós. Es nota que el concepte prioritats aquest govern no el té massa clar, oi?. No hauria estat millor començar pel tram 0 que és el veritablement urgent?.


Retallada total a l’àrea de cultura tot i presentar el flamant nou Pla d’Acció Cultural. Un Pla més aviat “justet” que s’aguanta amb pinces i que unit al pressupost del 2010 és un clar indicador de les inquietuds culturals de qui governa i el seu concepte de la cultura. Pel que fa a turisme i comerç més del mateix o més aviat menys. Retallada suprema a joventut. El regidor diu que s'haurà de fer servir la imaginació a falta de recursos. Bé, imaginació és compatible amb eficàcia i rigor, oi?. El que passa és que cal saber que coi es fa i cap on anem amb un mínim de coherència.


Pel que fa a inversions, destaco que a aquestes alçades sobta que ni el projecte estrella del PSC, és a dir, el flamant "NOU AJUNTAMENT" ni "l'aparcament soterrat de la Plaça Catalunya" es mencionin ni apareguin ni tan sols apuntats. Tampoc és una novetat, però pel que fa a l'aparcament soterrat ja comença a fer pena que només treguin la pols al projecte quan altres el posem damunt la taula. Pel que fa al nou Ajuntament queda clar que tot i portar tants anys a la cadira, el PSC encara no sap distingir les autèntiques prioritats de Malgrat. Que la gent faci un rèpàs i veurà qui va vendre fum la passada campanya electoral i qui va tocar de peus a terra. Qui va empastifar papers amb propostes tretes de la màniga,  i qui va prioritzar les autèntiques necessitats del poble fent un exercici de realisme. (A destacar que el Sr. Valentí va haver de buscar el programa i comprovar el que li deiem).  

En definitiva, un pressupost per "anar fent". Un pressupost retallat , però sense cap esforç de millora en la gestió ni cap optimització de recursos. Retallem d'aquí i d'allà de qualsevol manera i punt. Un pressupost que no pot comptar amb el recolzament del nostre grup. Primer perquè no és el pressupost idòni per Malgrat en aquests moments. Segòn, perquè no són els nostres pressupostos, ni hem notat la més mínima voluntat d'acostament. Tercer, perquè es pot entendre la contenció en el context, però no sense un veritable esforç de millora en la gestió.


Apunts: Bon discurs de la portaveu d'ERC, digne intervenció de la portaveu del PP que comença a entendre que no és normal que el PSC la faci callar, i decebedora rèplica del regidor d'hisenda que darrerament sembla haver perdut els papers i es dedica a fer "oposició de l'oposició" sense massa fortuna. Significatiu gest d'alguns regidors del PSC que per primera vegada, tot i els senyals autoritaris de la seva "cap" ordenant no respondre, no es van resignar a fer de mobles i van acceptar contestar les preguntes d'altres grups.(CONT)

3 comentaris:

  1. Hola Neus:
    Perqué vegis que no estàs sola en aquesta lluita municipal de les dones de CIU que us dediqueu a la Politica Municipal, tu ja saps que segueixo molt la Blogesfera Politica, mira el cas de CIU Badia, on una companya de CIU Badia li neguen informació.
    http://www.martafigueras.info/2009/12/23/ens-ho-posen-tan-dificil-reflexio-sobre-la-gestio-economica-del-psc-a-badia/
    Veus Neus es veu que el PSC segueix com un Manual, a BCN també neguen informació o al menys fins fa poc passava, només son maquina`ria electoral, peró ho bé menystenen els plens, cas de Malgrat o bé oculten informació.
    Edmón.

    ResponElimina
  2. Hola garmir, Bon Nadal. Avui és dia de pau i família.

    ResponElimina
  3. Neus, si, Bon Nadal i bon Sant Esteve, avui ja. Gràcies.

    ResponElimina