dijous, 17 d’octubre del 2013

REPTES DE FUTUR: EL NOU PASSEIG MARÍTIM

Endinsar-se en els reptes que Malgrat té plantejats en aquest segle XXI és un treball apasionant en el qual contribuim tots. En aquest sentit, és públic i notori que des de CIU fa temps que insistim en què un dels nostres principals reptes és la façana marítima de Malgrat i el Passeig Marítim. El nostre programa proposava prioritzar la renovació urgent del que considerem un gran aparador de Malgrat, la façana que ens obre al mar, posant l'urbanisme al costat de la promoció econòmica i ordenant el que tenim. Per aquesta raó, hem treballat des del primer dia per posar a l'agenda malgratenca un projecte de remodelació del nostre Passeig, perquè pensem que és una necessitat vital del municipi, especialment en moments com els actuals en que la crisi econòmica deixa al descobert el que ja sabíem, que l'economia local pivota en bona part en el turisme i el sector serveis. 
Cal recordar que el nostre actual passeig es va inaugurar el dia 16 de juny de 1985, en un moment en que els impactes del turisme sobre el municipi havien transformat la imatge de la vila entre els anys 1980-1989, i la consolidació d'un corredor d’hotels al llarg de la línia de la costa va ser decisiu per afavorir la promoció d’un passeig convertit en un autèntic boulevard turístic. De fet, la idea del passeig -segons algunes dades que he anat recollint- ja sorgeix abans de la fi del franquisme per la mateixa inèrcia de la construcció d’hotels a primera línia de mar, i el darrer ajuntament de la dictadura ja arribà a presentar un avantprojecte d’urbanització del que avui es coneix com a Passeig Marítim. 
Amb els anys s’endega el camí de les obres que es divideixen en tres fases, La primera, a partir de la barana de separació amb RENFE suposava l’ampliació del pont sobre la riera, l’adequació de la plaça de l’Âncora i les desembocadures del carrer Sant Esteve, Bon Pastor, Verge de Montserrat i el començament del nou Passeig Marítim, a més de la construcció dels passos soterrats i els accessos a la platja per sota el pont de la riera. La segona fase tenia en compte exclusivament l’abastament d’aigua potable a la zona. La tercera, potser més acurada, consistia en la pavimentació del vial del nou passeig, construcció dels aparcaments, recollida d’aigües pluvials, l’enrajolament del passeig, construcció de parterres, enjardinament i enllumenat. En total, les obres ascendien a prop de 97 milions de pessetes de l’època.
Avui, 28 anys desprès de la inauguració, hi han alguns factors que obliguen a plantejar la remodelació de l’actual Passeig Marítim, entre d'altres, l’evolució del sector turístic i les noves demandes que reclamen cada vegada millors espais i serveis; els canvis urbanístics que experimenta el municipi, l’augment de població i l’obertura de part de l’Avinguda Barcelona –avinguda que circula en paral·lel al Passeig Marítim- i que permetrà una millor ordenació del trànsit.
 
Som conscients que cal afrontar el repte sense perdre oportunitats. Per això, des d'un primer moment hem estès la mà al govern amb voluntat de prioritzar un projecte estratègic vital pel nostre poble, perquè pensem que un projecte de tanta envergadura necessita de la suma de voluntats. Ningú pot discutir la nostre voluntat participativa, capacitat de treball, interès i esforç per fer realitat aquest repte de futur. Ningú pot discutir que hem estat capaços de posar a l'agenda l'idea d'un nou Passeig i de fer canviar el discurs mantingt per alguns en els darrers 24 anys per posar el turisme en el lloc que li pertoca. 
 
Finalment,l'Ajuntament de Malgrat va licitar els treballs de redacció del projecte, d'ordenació i rehabilitació i els va adjudicar el 26 d'abril de 2012 a l'empresa TADEC, SLP. Aquí també ens hem mostrat dialogants, perquè en essència es tracta d'impulsar la proposta i sumar voluntats. 

La redacció del projecte s’ha fet d’acord amb les determinacions del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) de Malgrat de Mar, una certa participació del sector turístic i grups polítics, amb qui s’han fet exposicions de les diferents alternatives plantejades, i dels serveis tècnics de l’Ajuntament pel que fa als serveis existents i als paràmetres i detalls dels nous elements d’urbanització. Sincerament, una participació molt delimitada, però no direm que no ens hagin deixat opinar i fer aportacions.

El passat mes de setembre es va fer l’aprovació inicial del projecte amb un ampli consens. El projecte que ha de transformar el front marítim del nostre municipi avança. Evidentment, estem parlant d'una inversió molt important i haurem de parlar de finançament i diners, tot això sense que l'actual context ens faci perdre de vista que allò que realment farà realitat el repte és una ferma voluntat política. 

No oblidem que aquesta també és la manera de fer política per les persones, perquè renovar l'actual passeig suposa sumar dinamització econòmica, activitat i ocupació. A més, tots sabem que el gust de passejar pel nostre passeig marítim un diumenge assolellat és un dels grans plaers dels malgratencs i malgratenques.

4 comentaris:

  1. Hola Neus. Em sembla una iniciativa fantàstica! I super important per malgrat. És un projecte més que necessari ja que la zona turística ha quedat extremadament desfassada. Saps si es pot consultar el projecte aprovat? Suposo que encara no es tenen terminis d'execució però hi ha alguna previsió en quant a temps?

    gràcies

    ResponElimina
  2. Hola Neus,
    No es veu el vídeo!!!

    ResponElimina
  3. Us he linkat l'enllaç de la web de l'Ajuntament on es pot consultar el projecte. També el trobareu a taulell d'anuncis.

    ResponElimina
  4. y la Radio de Malgrat ha desaparecido?

    ResponElimina