dijous, 21 de juliol del 2022

ESPAI NEUS CATALÀ: LA PEDAGOGIA DE L'EXTERMINI

 

(Foto: Ajuntament de Malgrat de Mar)

Diu Raffaele Mantegazza, en el pròleg al seu llibre “El olor del humo: Auschwitz y la pedagogía del exterminio”, que la seva obra és una resposta a l’actitud dels joves en un viatge de final de curs de batxillerat a Auschwitz, en que aquests adolescents reien i feien broma sobre la tragèdia dels jueus.

Sense arribar aquest extrem, el cert és que massa sovint el coneixement que tenim del que s’anomena Holocaust i les deportacions de persones als camps d’extermini nazis és fragmentat i dispers. A vegades obeeix més al que hem llegit o a pel·lícules que hem vist, o potser al que molt per sobre vam estudiar a l’escola o institut, però sense estar integrat en un autèntic marc explicatiu. Fa temps que busco informació als arxius de la Memòria Democràtica de la Generalitat per un projecte personal de novel·la i en aquesta recerca vaig trobar el nom d’alguns malgratencs com Antonio Rios Egea, nascut a Malgrat de Mar  l’1 de gener de 2014 i que va morir el 7 de febrer de 1942 a Hartheim, camp d’extermini de Mauthausen. Em consta que els historiadors locals de Malgrat tenen documentats altres noms. Per això, aquests dies que alguns aprofiten per acolorir el seu  Instagram amb imatges de l’espai que Malgrat dedica a Neus Català (una proposta que aplaudeixo) penso que estaria bé que el projecte no quedés aquí, i que s’acompanyi d’un espai de divulgació i de recuperació de la memòria històrica. No sé si s’ha plantejat, si el projecte va més enllà o no. No ho puc saber de les informacions que llegeixo, perquè són més aviat poques i centrades més en els impresionants murals que s’han dibuixat, però crec que hi ha necessitat de saber més i que aquest espai serveixi com a eina i estímul per l’ensenyament i coneixement.

En un moment d’involució de la societat com el que vivim, en que alguns drets van enrere i no endavant, i en que algunes formacions polítiques construeixen el seu discurs sobre la banalització del passat, reforçar l’educació contra l’horror és bàsic. Desitjo que l'espai Neus Català a Malgrat faci de punt de sortida de moltes accions de recuperació, divulgació i pedagogia de la memòria històrica.