dimarts, 27 de desembre del 2011

CANVI EN L'ARRIBADA DELS REIS DE L'ORIENT

Cada 5 de gener, els Reis Mags de l'Orient -res a veure amb la família real espanyola, per Déu!, i la única monarquia que venero- troben un forat a la seva atapeïda agenda per venir a Malgrat i participar en la tradicional Cavalcada de Reis. Aquesta és, sens dubte, una de les cites més vistoses i esperades de l'any pels nens i nenes que esperen impacients, a peu de carrer, el pas de les carrosses i la pluja de caramels.

Durant molts anys, la benvinguda dels Reis Mags es feia a la Casa Consistorial i el recorregut finalitzava a Can Campassol on, quan el meu fill Xavier era petit, acostumava a fer una llarga cua amb el nen agafat de la mà per veure els Reis de ben a prop i recollir la tradicional figureta de xocolata. De sobte, per una estranya raó que ningú ha desvetllat mai del tot, des de la casa consistorial es va decidir canviar l'emplaçament de l'arribada dels Reis Mags i traslladar-lo a l'aparcament de la Plaça Catalunya. Aviat va quedar clar que aquest punt no era el més adequat per un ritual tan important i solemne per l'imaginari infantil. El lloc era d'una fredor considerable i, a més, suposava deixar al comerç de Malgrat sense la zona més cèntrica d'aparcament. Tot un èxit.  Com acostuma a passar al nostre poble tot argument o tota queixa va ser inútil, però per amagar l'evidència de l'absurditat de l'espai es van muntar pessebres i es van inventar un  "arbre dels desitjos", una d'aquestes activitats nadalenques que s'han posat de moda i que com tothom sap és un arbre normal i corrent al que se li pengen paperets amb desitjos escrits. Suposo que és una d'aquestes modes "multiculturals" que volen conscienciar, però que tal i com es fa a Malgrat no té cap sentit. És bonic, però seria més pràctic recollir aquests desitjos i com a mínim fer-los arribar a l'alcaldessa del municipi, perquè sàpiga de primera mà el que demanen els nens i nenes de Malgrat. Que acabin al contenidor del paper davant la canalla com l'any passat no té ni cap ni peus, no us sembla?.

Doncs bé, com us deia, en els darrers anys han estat moltes les veus crítiques amb l'emplaçament de l'aparcament de vehicles. Un lloc lleig, fred i gris. Ara m'assabento pel MC -beneït sigui- que enguany el nostre Ajuntament ha canviat de nou l'emplaçament, i que l'arribada es trasllada a la Plaça de l' Església. D'entrada celebro el canvi, però encara seria millor si no m'hagués d'assabentar d'aquestes coses pel MC. Com a membre del consistori m'agradaria una mica més de formalitat, amabilitat i respecte amb aquestes coses. Què hi farem!. Ara només cal que als Reis els rebi una dotació de la Policia Local i els lliuri un plànol màgic per saber arribar al centre del poble sense donar voltes absurdes. El dia 5 veurem si són tan màgics com diuen!. 

diumenge, 25 de desembre del 2011

BON NADAL!

És Nadal!. No importa el fred que faci a fora, ni els problemes, ni els temors, ni les angoixes. De cop tot s'atura i retorna l'antiga escalfor que omple cada racó de la casa d'olors i veus familiars. L'escalfor que ens transporta per uns instants als records i  les il·lusions dels infants. 


De sobte, és temps de recordar als que viuen lluny, o aquells que no veiem al llarg de l'any. Ens felicitem, ens abracem i ens fem més petons. Fins i tot, a vegades m'agradaria guardar una mica de l'esperit nadalenc en un pot per deixar-lo anar una estona qualsevol dia de l'any, perquè el Nadal és una tassa plena de bons desitjos sincers que massa sovint s'esvaeixen tot just encetem l'any. 


De fet, el Nadal no és un carrer de llums o les presses per comprar els regals, ni els àpats, ni el sopar amb els companys de la feina. Tot això està bé, però no és Nadal. El Nadal és un sentiment que neix de dins. És una pau estranya. És una necessitat de mirar al nostre voltant, de pensar en aquells que han tocat fons. Necessitat de compartir allò que tenim. Necessitat d'agrair les coses que ens han estat donades i, sobretot, agrair l'amor, perquè aquest és l'autèntic regal. 

BON NADAL!

dimarts, 20 de desembre del 2011

TANCA ELS ULLS I BUFA LES ESPELMES

Sí, i si pots tanca els ulls, demana un desig i bufa les espelmes. Demana la lluna si pots....

"....sobretot demaneu la lluna, amics meus, des d'aquest recinte Ideal i no tingueu cap dubte. La Lluna anirà venint. Al principi la gent se riurà de vosaltres; la gent dels cercats tabernacles, la gent d'ulls térbols i de mirada espessa, la gent de la malura o la feblesa, la gent de lo possible se riuran de vosaltres.

Però quina diferència! Quin riure! Un riure trist, un riure impotent......I mentrestant la lluna començarà a acostar-se."

Joan Maragall
Sentiment de pàtria

dijous, 8 de desembre del 2011

L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA NAIXERÀ EL PROPER 14 DE DESEMBRE

L'Associació de Municipis per la Independència, iniciativa liderada per l'alcalde de Vic, Josep maria Vila d'Abadal (UDC) celebrarà l'assemblea constitutiva el proper 14 de desembre a la capital d'Osona. Fins ara, 116 poblacions s'han adherit a aquesta iniciativa que busca aglutinar el màxim de municipis catalans en pro de la independència i posar les bases d'una futura consulta oficial sobiranista des dels ajuntaments.

El 14 de desembre està previst que es proposi la direcció de l'entitat així com els estatuts que la regiran, el contingut del qual serà ratificat en una segona assemblea que tindrà lloc dos o tres mesos més tard. A més, es preveu la possibilitat de portar la proposta a l'Ajuntament de Barcelona i també a la Generalitat.
En molt poc temps, l’Associació de Municipis per la Independència ha aconseguit l’adhesió de nombrosos ajuntaments del país, la gran majoria governats per ERC o per CiU, però precisament una de les darreres adhesions ha estat la de Malgrat de Mar, localitat governada per PSC-PP. En aquest cas la proposta es va aprovar per Ple el passat 10 de novembre amb el suport dels regidors de CIU, ERC, ICV-EUA i 3 dels 6 regidors del PSC. 

Un punt interessant va ser el discurs de l'alcaldessa (PSC) absolutament contradictories. D'una banda, va acceptar nomenar un representant municipal a l'Assocaciació mentre per l'altra banda, assegurava que el plenari municipal pot aprovar el que vulgui, perquè no ho pensa complir. Que la llei i les decisions democràtiques ella les fa a las eva mida ja ho sabem i no és cap sorpresa, però que pugui aturar les decisions de qui el plenari ha nomenat com a representant a la nova entitat està per veure.

Caldrà estar atent als moviments de l'Associació. Per ara, Malgrat forma part de la iniciativa i això és el que compte. Per una vegada, no ens quedem al marge.

dimarts, 6 de desembre del 2011