dimecres, 27 d’abril del 2011

UNA LLISTA PER CANVIAR LES COSES















CIU va presentar dijous passat la candidatura. Una llista renovada que suma l'experiència en la gestió i nous perfils que s'incorporen per canviar les coses a Malgrat. Repeteixen els regidors que m'han acompanyat aquests darrers 4 anys, mentre que Mª Carmen Ponsa i Jofre Serret completen els 5 primers llocs.  També repeteix la Mireia Castellà en la posició 6, i s'incorporen Josep Cárceles, Eva Moreno i Sergi Giménez en els llocs 7, 8 i 9, respectivament. Cares noves també són el José Manuel Juiz al número 10,  el Josep Boronat al número 11, i la Marta Bagó al 12. Montserrat Clapés i Francisco Estalayo repeteixen al 13 i 14, respectivament. El jove Enric Moliné ocupa el número 15, i tanquen la llista la Carme Roura i el Joaquim Tarridas. 

Una candidatura amb 6 independents, 3 representants de la JNC, 2 representants d'UDC, i 6 representants de CDC. Un equilibri que busca aplegar diferents sensibilitats, que representa un projecte de CIU per Malgrat de Mar obert i transversal amb l'objectiu de sumar complicitats entre tots  els malgratencs i malgratenques. Un equip de gent que farà possible l'impuls que necessita el nostre poble i que estarà especialment preocupat per generar treball i activitat. Un equip amb il·lusió i voluntat de treballar per Malgrat. Preparat per plantar cara als reptes que el nostre poble té per davant. 

dimarts, 19 d’abril del 2011

VINE A CONÈIXER L'EQUIP DEL CANVI!


Aquest dijous, a dos quarts de nou del vespre, presentem a la Biblioteca La Cooperativa de Malgrat l’equip de CIU per a les municipals del proper 22 de maig. Hem escollit un conjunt de persones que combina honestedat, experiència, ganes de treballar, il·lusió, formació i criteri, i que té el compromís d’aconseguir el canvi que Malgrat necessita. La candidatura compta amb els membres de l’actual equip que ha treballat els darrers 4 anys fent una oposició molt activa i, a la vegada, s’ha reforçat amb persones noves que aporten coneixement i joventut.

Treballem per despertar Malgrat i fer un canvi. Un canvi en positiu. Un canvi que vol dir més diàleg, més transparència, més participació, més autoexigència. 

Un canvi que permeti impulsar un Malgrat més modern i dinàmic, orgullós de la seva identitat i obert al món. Un Malgrat amb un Ajuntament transformat en plataforma capaç de reactivar l’economia local i generar oportunitats. Un Ajuntament amic dels emprenedors i de la gent que aixeca cada dia la persiana del seu  negoci. Un Ajuntament al costat d'aquells que ho necessitin. 

Un canvi que vol dir eficiència, competitivitat i creativitat com a segell del municipi.  

JUNTS, PODEM FER EL CANVI!

TOT ESTÀ PER FER I TOT ÉS POSSIBLE








Ahir el diari EL PUNT ens va fer una foto als candidats de Malgrat de Mar, i avui publica una curiosa valoració. Més enllà de la barreja que vol anunciar és cert que a Malgrat el panorama polític, avui per avui, és complicat. L'aparició de noves formacions -no ens enganyem- dificulta poder preveure qualsevol resultat, i la llei electoral diu que quan hi ha un mapa polític molt fragmentat el beneficiat sempre és la força política més votada. Així, doncs, és complicat fer una previsió o anticipar pactes, i és ben curiós que el diari anticipi ja l'anunci d'un possible pacte d'esquerres que no sembla cap disbarat si donem un cop d'ull a l'escena i fem un repàs dels candidats. "ERC, el grup principal, canvia de candidata després de vuit anys i obre la porta, encara que només sigui una mica, a una millor entesa amb un PSC fins ara poc predisposat a pactar amb forces d'esquerres". 

Bé, ho diu EL PUNT, i per alguna cosa suposo que ho ha de dir. Per dividir?, per generar desconfiança entre algunes forces?, per generar il·lusió?. per generar desil·lusió?. Que cadascú faci la lectura que vulgui.

Hi haurà un retorn al passat?. Com diu el poeta Martí i Pol "I som on som; més val saber-ho i dir-ho i assentar els peus en terra i proclamar-nos.....que tot està per fer i tot és possible."
(foto T. Márquez)

dijous, 14 d’abril del 2011

"SUPERCALIFRAGILISTICOESPIALIDOSO"

Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Malgrat ha llençat una nova proposta  que consisteix en farcir d'activitats el mes d'abril. La meva més sincera felicitació per l'esforç d'impulsar una iniciativa que trenca la dinàmica habitual. Dit això, faré també una reflexió sobre aquesta sobtada i  frenètica activitat cultural que apareix com un bolet aquest mes d'abril de manera un pèl improvisada. 

Resulta que hi haurà tallers, concursos de dibuix, pintura i fotografia, sessions de cinema per a totes les edats, karaoke al carrer i jazz, entre moltes activitats. Tot plegat una bona despesa si tenim en compte el que s'ha fet patir a les entitats malgratenques amb la història de la crisi, i que l'any passat es van retallar alguns dels actes més tradicionals de Malgrat amb l'excusa de la tissorada de la crisi. 

Ara veiem que la regidora va reservar una traca final per acomiadar el seu discret pas per la vida cultural de Malgrat. Ben segur que la Sra. Regidora no rebrà mai cap premi honorífic per la seva aportació a la cultura malgratenca, ni per la seva gestió de l'escola de música municipal, però cal dir que mereix un premi per la seva habilitat a l'hora de saltar-se la LOREG (LLei Orgànica del Règim Electoral General) i programar un seguit d'activitats que s'ha tret de la xistera. Com una autèntica Mary Popins ens ha cantat allò del 

"Supercalifragilisticoespialidoso
aunque suene extravagante, raro y espantoso,
si lo dice con soltura sonará armonioso.
Supercalifragilisticoespialidoso. 
Dan dilidili dan diliday, dan dilidili dan diliday.
Dan dilidili dan diliday."

Doncs això, que les coses s'han de fer amb soltura i dan dilidili dan diliday......

dimarts, 12 d’abril del 2011

PER QUÈ DIUEN MENTIDES? PERQUÈ ÉS EL SEU ESTIL DE GOVERNAR

Les mentides, en general, no estàn ben vistes, però ja sabem que massa sovint la veritat i la política són una combinació exòtica i, moltes vegades , els ciutadans acabem assistint desconcertats a un espectacle insòlit que  no afavoreix a ningú. 

Ara ens trobem en un període gairebé electoral i sembla que alguns polítics malgratencs han pensat que cal retornar a la confrontació i a la pràctica del  "a veure qui la diu més grossa". Un estil de fer política que es base en fer soroll per distreure al personal i polaritzar-lo emocionalment entre uns o altres. D'aquesta manera, creuen, la gent no tindrà temps per pensar i raonar allò que convé al poble, i continuarà votant per inèrcia el que més els convé a ells.

Dic això, perquè d'altra forma no es pot entendre quina intencionalitat s'amaga darrera unes declaracions sobre un hipotètic cobriment de Can Feliciano que, avui per avui, queda clar que són mentida

Governar amb la mentida com a sistema, sense cap intenció de posar un projecte a debat o fer un debat d'idees per Malgrat. Senzillament fer soroll. Sense racionalitat, sense arguments, sense una defensa dels interessos majoritaris dels malgratencs. Aquesta és la seva política, i quan la política es converteix en un tot s'hi val on no deixes espai per cap diàleg ni acord, alguna cosa passa.
 

dilluns, 11 d’abril del 2011

ACLARIMENT SOBRE CAN FELICIANO
















Està clar que les persones mentim per diferents motius, ja sigui per inseguretat, per necessitat o per conveniència, però el més greu  no és mentir, sinó ocultar la veritat o falsejar la realitat, perque l'acció s'emet amb intenció malèvola aportant una informació falsa amb l'etiqueta de real.

Així que quan llegeixes a EL PUNT les declaracions de la nostra alcaldessa sobre un suposat permís de l'ACA per cobrir el tram de la riera a Can Feliciano, -en les que no es limita a parlar d'autorització, sinó que ja parla obertament de contribucions especials i drets urbanístics avui inexistents- t'envaeix un clar sentiment de perplexitat i quan, més tard, contrastes la informació, i tens accés al document que esmenta, aquesta sensació de perplexitat augmenta. 


L'informe del 4 de març lliurat per l'ACA diu en els seus Antecedents de forma clara que l'Ajuntament "no ha demanat autorització pel projecte sinó un informe previ sobre la viabilitat d'aquesta opció, i atès que l'interessat no busca un pronunciament d'aquesta Agència sobre un projecte concret sinó sobre la possibilitat de dur a terme una tipologia d'actuació en un curs fluvial, com és el cobriment d'una llera endegada, la resposta d'aquesta Agència es limitarà a esmentar els criteris i normes a tenir en compte en la redacció d'un hipotètic projecte d'aquest tipus"

A partir d'aquí, l'ACA enumera la Llei d'Aigües (RD 1/2001, de 20 de juliol) que deixa a criteri dels tècnics o dels organismes de conca el dimensionament d'aquest tipus d'obres. Així ho fa també el Reglament del Domini Públic Hidràulic (RD 849/1986, d'11 d'abril, i RD 9/2008, d'11 de gener) que desenvolupa la llei, però entre d'altres condicionants estableix en l'article 126.b) que el projecte haurà d'estar subscrit per tècnic competent.

A més, l’article 126.1.b) del Reglament del domini públic hidràulic (RED849/1986, d’11 d’abril), disposa,

"Artículo 126.
1. La tramitación de los expedientes de autorización de obras dentro o sobre el domino público hidráulico se realizará según el procedimiento normal regulado en el artículo 52 y siguientes, con las siguientes salvedades y precisiones:

a.  En el caso de obras de defensa , encauzamiento o limpieza de cauces, la documentación comprenderá, como mínimo, un plano de planta a escala de la obra a ejecutar, en el que la misma quede perfectamente definida en relación con ambas márgenes del cauce, acompañado de una sucinta memoria descriptiva.

Cuando por la índole de la obra solicitada, pueda verse modificada la capacidad de evacuación del cauce, se incluirán perfiles transversales del mismo y un cálculo justificativo de la capacidad a distintos niveles. Se podrán sustituir los planos a escala por croquis acotados, si se trata de obras de poca importancia a realizar en cauces públicos de escasa entidad.

b.      Las obras de corta o cobertura de cauces, puentes y pasarelas u otras modificaciones no incluidas en el apartado anterior, requerirán la presentación de proyecto suscrito por técnico competente. El Organismo de cuenca podrá acordar la sustitución del proyecto por planos a escala, descriptivos de la totalidad de la obras y una memoria justificativa, cuando a su juicio se trate de obras de poca importancia a realizar en cauces públicos de escasa entidad."

És a dir, que l'ACA podría fins i tot considerar que amb un plànol a escala descriptiu de l'obra és suficient, però en aquest cas parla sempre de projecte i deixa clar que en qualsevol cas l'Ajuntament haurà de presentar un projecte amb caràcter previ a obtenir l'autorització pel cobriment.



Afegeix l'ACA que "caldrà considerar també, en el projecte, l'augment de costos de manteniment que suposarà la cobertura de la riera i que haurà d'assumir el promotor de l'obra, i la capacitat estructural de l'obra actual per suportar càrregues adicionals".


En definitiva, que d'autorització res de res. Que la nostra alcaldessa es limita, una vegada més, a fer el que li agrada i més rèdit electoral li aporta: embolicar.

Mentre, la desembocadura de la riera està en stand by, i no és capaç d'aportar  ni un compromís que  parli de dates concretes per a la seva realització.

divendres, 8 d’abril del 2011

AQUEST DISSABTE CIU SURT AL CARRER





















El passat mes de gener des de CIU Malgrat vam encetar una campanya de participació i proximitat sota el nom “El futur de Malgrat. Malgrat és capaç”. Aquest dissabte tornem a sortir a peu de carrer per parlar amb la gent i recollir les vostres idees, propostes, queixes o suggeriments.

El nostre objectiu és implicar directament als malgratencs i malgratenques en el canvi positiu que Malgrat necessita per afrontar el futur amb optimisme i sortir de l’actual estancament.

La campanya consisteix en un instrument en format d’enquesta que CIU posa a l’abast dels ciutadans per escoltar les seves reflexions i recollir la seva visió de Malgrat. 

Per CIU de Malgrat el diàleg, la participació i implicació dels malgratencs és vital, i més en moments difícils que demanen un ampli consens a l’hora de plantejar polítiques a nivell local, impulsar un model econòmic i escollir un itinerari de futur, per aquesta raó un dels eixos estratègics de la nostra campanya és la proximitat a la gent i potenciar noves propostes que afavoreixin la suma de complicitats.

L’enquesta es pot trobar a través de la web de CIU www.ciu.cat/malgratdemar al www.elblocdelaneusserra.blogspot.com i a les diferents taules informatives que CIU posa a disposició dels ciutadans en diferents carrers i barris de Malgrat. La propera demà a partir de les 11 hores a la Plaça de l'Església.


dimarts, 5 d’abril del 2011

EN SORTIREM!

Fa dies que hi dono voltes. Alguna cosa cal escriure per expressar que sento al veure com alguns fan teatre del dolent cada vegada que es parla de retallades. Els mateixos que fins no fa gaire eren còmplices del desgavell, ara van i procuren fer el distret en el millor dels casos. Quanta gesticulació inútil, quanta misèria i quina poca responsabilitat. Acusen al nou govern de carregar-se “l’estat del benestar” i no es posen ni vermells. Quanta hipocresia i oportunisme.  Els mateixos que han llençat diners per la finestra ara pretenen donar lliçons de bona gestió.  Al final els han de refregar una carta per la cara de pedra que tenen per fer-los callar. De veritat que hi ha coses que indignen. Tot i així tinc confiança que en sortirem.

dilluns, 4 d’abril del 2011

32 ANYS. CANVI O CONTINUÏTAT?




















Ahir va fer 32 anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia.Uns comicis que van obrir una via d'il·lusió i esperança. Vaig viure aquelles primeres eleccions a Malgrat. Tenia 15 anys, i recordo, sobretot, la sensació d'entusiasme que despertava en la gent la democràcia. Els polítics d'aquell temps van viure una situació més complicada que l'actual. La crisi econòmica era molt dura i els municipis no tenien ni de lluny els recursos que tenen ara. Fer política local suposava haver-se d'arremangar i fer front a reptes importants. 

A Malgrat el partit més votat va ser CIU, que va obtenir 4 regidors. però CIU no va aconseguir l'alcaldia del municipi, possiblement per falta d'experiència. L'alcaldia va anar a parar a mans del PSC, i d'això ja en fa 32 anys. 32 anys de governar de forma ininterrompuda que han acabat diluïnt aquell entusisme del 79 i que ha fet creure als actuals governants que l'Ajuntament són ells,  que ells són els principals protagonistes del progrés al municipi. i els únics capacitats per decidir i opinar sobre el que Malgrat necessita.

Però els autèntics protagonistes del progrés de Malgrat han sigut sempre els malgratencs i malgratenques. Els mateixos que ara tenen a les mans una gran oportunitat. L'oportunitat d'escollir entre el continuïsme que ha conduït als tics de prepotència i d'intolerància que són segell d'identitat del govern actual, ben allunyats de l'esperit d'aquell 79, o bé, escollir fer un canvi positiu que ofereix més transparència, més diàleg i més oportunitats. (Algú s'imagina aquell PSC del 79 pactant amb el PP?. Ben segur que no.)

Ara tenim l'oportunitat d'acabar amb una manera de fer política de formes totalitàries, totalment ineficaç i obsoleta, basada en la cultura del favor i que a perdut del tot l'entusiasme necessari per impulsar un poble.

Ara tenim l'oportunitat d'apostar per un canvi. Per una nova manera de fer política, moderna i constructiva que recuperi aquella il·lusió del 79, que miri sense temor als ulls dels ciutadans, que senti la col·laboració i participació del malgratencs com a peça essencial per construir el futur del poble.